Inside Visia: Marketingtraject

In de blogreeks Inside Visia nemen we je mee achter de schermen. We bespreken de aanpak voor al onze diensten en laten zien hoe we werken naar een unieke, maatwerk oplossing. Vandaag in het laatste deel uit de reeks: een marketingtraject bij Visia Media, van ontmoeting tot aftercare.

De introductie van een marketingtraject

Een goed introductiegesprek staat aan de voet van ieder succesvol project. Door alle aspecten van het marketingtraject te bespreken kunnen er heldere – en vooral haalbare – doelen worden geformuleerd. De vragen die beantwoord worden in het introductiegesprek voorafgaand aan een marketingtraject kunnen we opsplitsen in de volgende categorieën:

  • Bedrijfsinformatie
    We bespreken algemene zaken zoals de geschiedenis van het bedrijf, de werknemers en de visie.
  • Het doel van het marketingtraject
    Het is cruciaal om te weten wát het doel is van het traject: Meer sales? Meer bezoekers? Een andere focus?
  • Doelgroep
    Het bespreken van de doelgroep is natuurlijk een onmisbare schakel in een marketingtraject. Zaken als leeftijd, interesses én natuurlijk de reden van interesse in jouw bedrijf komen aan bod. Weten wie jouw doelgroep is? Marketingfacts schreef er een sterk blogbericht over.
  • Werkgebied
    Waar ben je werkzaam en waar gaan we onze marketingpijlen op richten?
  • Concurrenten
    Een belangrijk onderdeel van de strategie. Hoe meer we weten over het concurrentielandschap, des te sneller we ze stof kunnen laten happen.
  • Huidige situatie
    Wat gaat er goed en wat gaat minder lekker? Waar liggen kansen die op dit moment niet benut worden?
  • Budget
    De opbouw en strategie van een marketingtraject worden natuurlijk flink beïnvloed door het budget. Het bespreken van het budget is geen taboe maar een belangrijke factor voor het slagen van het algehele traject.

Kies je pakket

Om keuzestress te voorkomen is de eerste stap in een marketingtraject het kiezen van één van onze pakketten. Op basis van onze ervaring hebben we drie verschillende pakketten samengesteld. Ieder pakket sluit (in de basis) aan op de behoefte van verschillende soorten ondernemingen. Een webshop met 10 verschillende categorieën vereist natuurlijk een andere aanpak dan een bedrijf dat één specifieke dienst verleent.

Een belangrijke pijler in de pakketten is het beschikbare budget. Naast een gedeelte onderhoudskosten van onze kant, betaal je voor adverteren op Google per klik: PPC (Pay Per Click in vakjargon). Een groot voordeel aan dit verdienmodel is dat je precieze informatie krijgt over wat wel en niet werkt.

De blauwdruk van een marketingtraject: het plan van aanpak

We kunnen aan de slag! Het is belangrijk om de klant zoveel mogelijk mee te nemen in iedere fase die we doorlopen in het marketingtraject. Op deze manier voorkomen we miscommunicatie en weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn. In een marketingtraject houden we het overzicht door middel van goede communicatie.

Een plan is onmisbaar wanneer je een bepaald doel of resultaat wilt bereiken. Voor een marketingtraject is dat niet anders, het vormt de leidraad en zorgt voor overzicht. Het plan van aanpak is een relatief uitgebreid document waarin alle aspecten van het marketingtraject besproken worden. Zaken die (vaak) terugkomen in het plan van aanpak zijn:

Strategie

De uiteindelijke campagne is natuurlijk leuk en aardig, maar met een sterke strategie kun je veel voordeel halen uit het marketingtraject. Omdat er in de vorige stappen gediscussieerd is over alle verschillende aspecten van het traject, kunnen we een ijzersterke en realistische strategie opstellen. Dit gedeelte van het plan van aanpak geeft antwoord op het hoe, wat en waarom.

Kanaalkeuze

Vis je op krabben, dan gebruik je een net. Wil je iets groters vangen, dan gebruik je een harpoen. Sommige kanalen zijn in bepaalde situaties effectiever dan anderen. Door ons vooronderzoek kunnen we een weloverwogen keuze maken voor de initiële kanalen van de campagne. Met de data die hieruit voortvloeit kunnen we in verdere stappen van het marketingtraject altijd uitbouwen naar nieuwe kanalen.

Zoekwoorden onderzoek

Om maar even voort te bouwen op mijn vergelijking met de vissport; zoekwoorden zijn het haakje van je hengel. Datgene wat iemand intypt waardoor ze bij jouw advertentie uitkomen. Bepaalde zoekwoorden zijn duurder, met hoge concurrentie. Andere zijn goedkoper, maar wellicht minder effectief. In het plan van aanpak maken we de perfecte mix voor een optimaal marketingtraject.

Landingspagina’s

Een tijdje terug schreef Maarten een blogbericht over landingspagina’s. Een landingspagina is een geoptimaliseerde pagina waarop de bezoeker “landt”. Ze begeleidt je bezoeker op een doeltreffende manier naar de informatie waarnaar deze op zoek is. Stel je bent op zoek naar rode appels. Kom je direct op een pagina met rode appels, dan ben je sneller geneigd om actie te ondernemen dan wanneer je op een pagina over bananen uitkomt.

Samen met de klant categoriseren we de verschillende doelgroepen en hun wensen, om vervolgens doeltreffende landingspagina’s te ontwikkelen. Dit onderdeel is vaak een onmisbaar onderdeel van een marketingtraject. Het krijgen van de muisklik is één ding, het binnenhengelen van de lead is een heel ander verhaal.

Content offer

Voor wat hoort wat, zo is het nou eenmaal. Een anonieme bezoeker van je website denkt wel twee keer na voordat hij zijn juicy details achterlaat in een van je formulieren. Iets dat altijd goed gewerkt heeft is het “gratis” weggeven van informatie/demo’s/proefperiodes.

Gratis staat natuurlijk tussen aanhalingstekens, want in ruil daarvoor vragen de bezoeker om contactgegevens. In een klap is deze bezoeker omgetoverd naar een aanspreekbaar persoon, die geïnteresseerd is in jouw product of dienst. Ze zagen namelijk meerwaarde in jouw gratis aanbod: je content-offer. Mocht je meer willen weten over content-offers dan is dit het blogbericht dat je wilt lezen.

Social-mediastrategie en social-mediaplan

Als het marketingtraject (deels) uitgezet wordt op social media, dan zit daar natuurlijk een stuk voorbereiding aan vast. Een social-mediastrategie vormt daarin de basis, daarin stellen we de wie, wat, waar en waarom’s vast. Vervolgens gaan we aan de slag met het social-mediaplan.

In dit document gaan we de diepte in en stellen we inhoudelijke zaken vast zoals de inhoud en eventuele acties, maar ook de timing van bepaalde posts. Is deze uitleg te kort door de bocht? Voor zowel social-mediastrategie als social-mediaplan hebben we alles op een rijtje gezet.

Een marketingtraject is een iteratief proces

Een campagne dient actief gemonitord te worden om succesvol te zijn. Inhaken op nieuwe kansen en de slecht presterende keywords verwijderen kunnen veel geld besparen én opleveren. Omdat we het hele marketingtraject faseren, waarborgen we heldere communicatie en kunnen we een ijzersterk fundament creëren.

Zie je kansen voor jouw onderneming? Vast en zeker wel. Stuur ons een bericht, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken!