Website laten maken met CMS

Ben je van plan om een nieuwe website te laten maken of je bestaande site te vernieuwen? Dan heb je vast de term CMS (Content Management Systeem) voorbij zien komen. In deze blogpost gaan we het hebben over Content Management Systemen en bespreken we de voordelen die ze te bieden hebben.

Wat is een CMS?

In je zoektocht naar een nieuwe website ben je vast en zeker de term CMS tegengekomen, maar wat betekent dat nu eigenlijk? CMS staat voor Content Management System, oftewel een inhoudsbeheersysteem. Het is een krachtige tool waarmee je eenvoudig de inhoud van je website kunt beheren zonder dat je technische kennis nodig hebt van codetalen als PHP, JavaScript, HTML en CSS.

Stel je een boekenkast voor. Elk boek in de kast is een stukje inhoud van je website – een webpagina, een blogpost, een productpagina, enzovoort. Het CMS is als de structuur van de boekenkast zelf, die je helpt om die boeken (of webinhoud) te organiseren en toegankelijk te maken.

Een van de meest populaire CMS-platforms is WordPress, dat ongeveer 40% van alle websites op het internet aandrijft. Wij gebruiken WordPress als ruggengraat voor vrijwel al onze websites.

Het mooie van een CMS is dat het je de flexibiliteit geeft om je website naar wens aan te passen en uit te breiden.

Website laten maken met CMS: De voordelen

Het laten maken van een website met CMS biedt talrijke voordelen:

Gebruiksgemak

Met een CMS kun je eenvoudig de inhoud van je website beheren, zelfs zonder technische kennis. Dit betekent dat je zelf teksten kunt bijwerken of verwijderen, foto’s kunt uploaden, en in sommige gevallen zelfs de indeling van je pagina’s kunt aanpassen. Bijvoorbeeld, als je een nieuwe blogpost wilt toevoegen, hoef je alleen maar op de knop “Nieuw bericht” te klikken, je tekst te schrijven en op “Publiceren” te klikken. Een kind kan de was doen je website beheren!

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Veel CMS-systemen hebben ingebouwde functies die je kunnen helpen je website te optimaliseren voor zoekmachines. Denk hierbij aan het gemakkelijk kunnen toevoegen van meta-titels en -beschrijvingen, het aanpassen van URL’s voor betere leesbaarheid en het verbeteren van de laadsnelheid van je website. Een voorbeeld is de Yoast SEO plugin voor WordPress, die je niet alleen helpt met deze taken, maar ook tips geeft om je content beter te optimaliseren.

Integraties

Met een CMS kun je je website eenvoudig integreren met andere tools en platforms, zoals social-mediakanalen, e-commerce platforms, e-mailmarketingdiensten en meer. Zo kun je bijvoorbeeld een webshop beginnen met WooCommerce, of een aanmeldingsformulier voor je nieuwsbrief invoegen met MailChimp.

Het laten maken van een website met CMS biedt talrijke voordelen, waaronder gebruiksgemak, SEO, mobiel ontwerp en integraties.

Wat kost het laten maken van een website met CMS?

De kosten voor het laten maken van een website met CMS kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de site, het aantal pagina’s en de op maat gebouwde functionaliteiten.

Over het algemeen kunnen de kosten variëren van €800,- voor een eenvoudige website tot €10.000,- (en meer) voor complexe, op maat gemaakte websites. Het is belangrijk om vooraf je budget te bepalen en je doelstellingen helder te hebben.

Wat heb je nodig om een website met CMS te laten maken?

Bij het laten maken van een website met CMS moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Hier zijn de belangrijkste:

Doelstellingen en strategie

Voordat je je website start, moet je een duidelijk beeld hebben over de volgende zaken:

 • Doelstellingen
  Definieer wat je wilt bereiken met je website. Wil je producten verkopen, leads genereren of een portfolio tonen? Deze doelstellingen vormen het fundament van de website.
 • Doelgroep
  Wie zijn de bezoekers van je website? Wat verwachten ze van jou en je website? Begrijp hun behoeften en interesses om ervoor te zorgen dat je website hen aanspreekt.
  Meer weten over het bepalen van je doelgroep? Lees ons blogbericht Je doelgroep bepalen voor het beste resultaat.
 • Strategie
  Hoe ga je je doelen bereiken?
  Als je bijvoorbeeld een webshop wilt opzetten moet je nadenken over de verschillende productcategorieën, hoe je het afrekenproces gaat stroomlijnen en hoe je meer bezoekers op je webshop krijgt.

Een goed marketingbureau helpt je met het bepalen van je doelstellingen, doelgroep en strategie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Hosting

Voordat je je website kunt lanceren, heb je een hostingpartij nodig voor je domeinnaam, website en e-mailadressen. Er zijn veel hostingbedrijven om uit te kiezen, sommige bieden onderhoudspakketten aan waardoor je website altijd veilig en up-to-date blijft.

Pro tip: Goedkoop is duurkoop. Als de server langzaam is, dan is jouw website dat ook. Dit schaadt je SEO en daarmee de vindbaarheid van je website.

Content

Je content maakt je website waardevol en uniek. Je hebt kwalitatief hoogwaardige teksten, afbeeldingen, video’s en andere media nodig die relevant zijn voor je doelgroep. Als je een blog over reizen runt kun je gedetailleerde blogposts over je ervaringen delen of zelfs vlogs toevoegen aan je website. Het is belangrijk dat je teksten geoptimaliseerd zijn voor SEO om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.

Design

Het ontwerp van je website moet niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook gebruiksvriendelijk. Dit betekent dat je moet nadenken over de indeling, kleurenschema’s, lettertypes en andere design elementen. Dit balletje leg je als klant natuurlijk ook bij ons neer!
Meer weten over de toegankelijkheid van je website? Je leest het hier.

Een website laten maken met CMS biedt veel voordelen

Het laten maken van een website met CMS biedt je de flexibiliteit en controle om je online aanwezigheid te beheren. Of je nu een klein of groot bedrijf runt, een website met CMS kan een efficiënte oplossing zijn om je doelgroep te bereiken en je website continu te optimaliseren.

De mogelijkheden van een website met CMS zijn enorm, zorg er voor dat je focust op wat werkt en maak beslissingen met een gegronde reden.