Template vs. Maatwerk: welke kies jij?

Wanneer je als ondernemer de stap zet een nieuwe website te laten ontwikkelen kom je al gauw voor een lastige keuze te staan: Ga je aan de slag met een voorgebouwde website, ook wel template genoemd, of laat je een unieke maatwerk website bouwen? Naast het vaak enorme prijsverschil tussen beide opties zijn er meer voor- en nadelen die je moet meenemen in je afweging. In dit blogbericht ga ik je helpen de beste keuze te maken.

Verschil tussen maatwerk en template website

Een template is een voorgebouwd sjabloon dat kant-en-klaar geleverd wordt. Het ontwerp en de functionaliteiten van de website zijn grotendeels al bepaald en ontwikkeld. Je kunt templates vaak al kopen voor minder dan 100 euro, vervolgens hoef je de website enkel nog aan te passen aan je huisstijl en te vullen met content.

In tegenstelling tot templates worden maatwerk websites vanaf de grond opgebouwd. Van tevoren wordt er goed nagedacht over de vorm, structuur en functionaliteiten die de website nodig heeft. Dit resulteert in een unieke website die volledig aansluit op jouw wensen.

Voordelen van een template website

Het grootste voordeel aan een template website is natuurlijk de prijs, daar kan geen enkele maatwerk-webbouwer tegenop. Daarnaast kan een template website relatief snel worden opgeleverd, aangezien deze enkel gevuld hoeft te worden met content.

Een ander voordeel is het ontzettend grote aanbod van templates. Online vind je tientallen marktplaatsen waarop de voorgebouwde websites aangeboden worden. De kans dat je vindt waarnaar je op zoek bent is dan ook groot.

Nadelen van een template website

De online wereld veroveren voor minder dan 100 euro. Dat moet haast wel mooier klinken dan het is, toch? Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het gebruik van een template.

Het grootste probleem is flexibiliteit. Aangezien templates voorgebouwd zijn heb je niet de vrijheid alles naar wens aan te passen (bij sommige templates kun je zelfs alleen de teksten veranderen). Aangezien de meeste bedrijven constant in ontwikkeling zijn levert dit op den duur problemen op.

Bij templates schort het ook nog wel eens aan de snelheid. De websites worden voor een brede doelgroep ontwikkeld en bevatten vaak functionaliteiten die niet iedereen nodig heeft. Dit zorgt voor onnodig lange laadtijden (en een hoop frustratie bij je bezoekers). Ondervind je deze problemen ook op je WordPress-website? Lees dan dit artikel.

Allerlaatst ben je afhankelijk van de ontwikkelaar van het template. Dat hoeft in principe geen problemen te veroorzaken, maar het komt wel eens voor dat templates niet meer ondersteund of doorontwikkeld worden. In dat geval loop je het risico op beveiligingslekken.

Voordelen van een maatwerk website

Maatwerk websites worden vanaf de grond opgebouwd, dat betekent dat je een stuk meer invloed hebt op het uiteindelijke resultaat. Je krijgt een unieke website die is afgestemd op de eisen en wensen van jouw doelgroep.

Daarnaast biedt een maatwerk website ook meer flexibiliteit ten opzichte van een template. De vooraf bepaalde functionaliteiten zijn te integreren in je huidige bedrijfsprocessen en nieuwe ontwikkelingen kunnen gemakkelijk worden doorgevoerd. Een maatwerk website is beter in staat mee te groeien met je onderneming.

Bij het ontwikkelen van een maatwerk website komt ook een stukje strategie kijken. Voorafgaand aan het traject wordt in kaart gebracht hoe de website eruit komt te zien, welke functionaliteiten worden ontwikkeld en hoe de gebruikerservaring kan worden geoptimaliseerd.

Het resultaat? Een website die perfect aansluit op jouw onderneming en zorgt voor een betere merkbeleving bij je doelgroep.

Nadelen van een maatwerk website

Zoals eerder gezegd is een maatwerk website over het algemeen een stuk duurder dan een template. Er wordt nu eenmaal meer tijd besteed aan het ontwerp en de ontwikkeling.

Naast deze financiële investering moet je ook rekening houden met de langere doorlooptijd van een maatwerktraject. Kwaliteit kost tijd (en geld).

Hoe maak ik de goede keuze?

Welke oplossing het beste past bij jouw bedrijf is natuurlijk sterk afhankelijk van je budget. Verder moet je ook rekening houden met eventuele doorgroeimogelijkheden en de gebruikservaring van je bezoekers.

Heb je een beperkt budget, haast met de livegang van je website of behoefte aan een simpele oplossing? Kies dan gerust voor het gebruik van een template. Met voldoende vooronderzoek en een beetje moeite kun je hier zeker een aantal jaren mee vooruit.

Zie je je bedrijfswebsite als een essentieel onderdeel van je marketingmix, heb je specifieke eisen of wil je je écht onderscheiden van je concurrentie? Kies dan voor een maatwerktraject en haal het maximale uit je website.