Waarom bloggen nog relevant is in 2020

“Waarom bloggen jullie eigenlijk, kost dat niet ongelofelijk veel tijd?”. Twee begrijpelijke vragen die we regelmatig voorgeschoteld krijgen. Het actief bijhouden van een (zakelijk) blog vergt inderdaad inspanning, maar is die moeite zeker waard. In dit artikel leg ik uit waarom bloggen een absolute must is voor jouw onderneming. Ook in 2020!

Bloggen is niet makkelijk, laten we dat vooropstellen. Je moet regelmatig de tijd nemen om te zoeken naar een geschikt onderwerp, research te doen en het artikel daadwerkelijk te schrijven. Dit weerhoudt veel ondernemers van het starten van een zakelijk blog. Zonde, want bloggen kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw online marketingstrategie.

Waarom je moet beginnen met bloggen

8 redenen waarom je moet bloggen

Ondernemers bloggen om uiteenlopende redenen. Dit zijn de voordelen die wij ondervinden, voor onszelf én veel van onze klanten:

1. De vindbaarheid van je website verbetert

Eén van de voornaamste redenen waarom veel ondernemers beginnen met bloggen is de positieve invloed die het heeft op SEO. Ja, je leest het goed. Een blog kan ervoor zorgen dat je vaker en hoger verschijnt in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Wanneer je consistent blogt wordt je website langzaam maar zeker gevuld met relevante informatie over een specifiek onderwerp. Google smult van dit soort informatie en toont het maar al te graag aan haar gebruikers. Met elk gepubliceerde blogbericht groeit je potentiële bereik in de zoekresultaten.

Even voor de duidelijkheid: bloggen is absoluut niet de enige manier om je positie in Google te verbeteren. SEO moet dan ook zeker niet de insteek zijn om te beginnen met bloggen. Sommige artikelen zullen bijzonder goed scoren, terwijl andere onderaan de zoekresultaten eindigen.

Ben je hier voor de SEO? Lees dan het artikel met SEO-tips dat ik eerder schreef.

Bloggen is goed voor de SEO van je website

2. Je blijft actueel en verbreedt je kennis

Zoals ik aan het begin van dit artikel al aangaf: bij het schrijven van een blogbericht komt het nodige vooronderzoek kijken. Je moet op zoek naar relevante onderwerpen om over te schrijven, bronnen verzamelen om je standpunt mee te onderbouwen en je verhaal op papier zetten.

Door regelmatig te bloggen dwing je jezelf dus om research te doen naar onderwerpen die relevant zijn binnen jouw vakgebied. Dit zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent van de meest actuele ontwikkelingen en informatie.

Zelfs als je blogt over onderwerpen waar je al kennis van hebt kun je jezelf blijven ontwikkelen. Bloggen brengt je namelijk extreem dicht bij de informatie waarover je schrijft, je bekijkt onderwerpen kritischer en gaat de diepte in. Je bent nooit uitgeleerd.

3. Je creëert autoriteit en profileert jezelf als expert

Dit punt is eigenlijk een logisch gevolg van punt 2. Bloggen zorgt ervoor dat je constant op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. Door deze informatie regelmatig te delen profileer je jezelf als expert. Je creëert een band met je lezers en bouwt autoriteit op. Uiteraard kleeft hier wel één belangrijke voorwaarde aan: je moet nieuwe informatie delen die relevant is voor je doelgroep. Oppervlakkige berichten zonder inhoud doen niks voor je autoriteit.

Starten met bloggen geeft je natuurlijk niet direct die befaamde expertstatus, dat heeft tijd nodig. Zorg er in ieder geval voor dat je consistent schrijft en waardevolle informatie deelt.

Bloggen geeft je een expertstatus

4. Je vergroot je netwerk

Bloggen kan een enorme boost geven aan je zakelijke netwerk. We worden regelmatig benaderd naar aanleiding van onze blogberichten. Daarnaast worden artikelen gevonden via zoekmachines, gedeeld op social-mediakanalen en af en toe zelfs gepubliceerd op andere blogs of websites.

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen hoe waardevol het vergroten van je netwerk kan zijn. Tegenwoordig draait het namelijk niet alleen om wat je kunt, maar ook om wie je kent. Ieder nieuwe contact is een potentiële nieuwe klant of samenwerking.

5. Bloggen verhoogt het vertrouwen in je bedrijf

Door je know-how te delen en te schrijven over onderwerpen waar je verstand van hebt verhoog je het vertrouwen in je bedrijf. Bezoekers kunnen in één oogopslag zien dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied, en dat je geen probleem hebt met het delen van deze waardevolle kennis.

Een blog is laagdrempelig, de tone-of-voice vaak informeel en toegankelijk. Deze manier van communiceren is transparant en wekt vertrouwen op.

6. Lezers zijn potentiële klanten

Door je expertise te delen vertel je veel over je onderneming. Je laat zien wat je weet, en dat je in staat bent deze kennis toe te passen. Bij Visia Media krijgen we regelmatig klanten over de vloer die aangeven ons gevonden te hebben via een blogbericht. Hoe cool is dat?!

Wees dan ook niet bang om ‘gratis informatie weg te geven‘. Je moet blogberichten zien als een brug tussen de bezoeker van je website en jou als ondernemer. Bloggen zorgt voor vertrouwen. Vertrouwen zorgt voor nieuwe klanten.

Lezers zijn potentiële klanten

7. Bloggen maakt je een betere schrijver

Schrijven is een belangrijke hard skill waar veel ondernemers moeite mee hebben. Het neerzetten van een inhoudelijke tekst die ‘lekker leest’ is een stuk moeilijker dan het lijkt. Zoals met veel zaken in het leven geldt ook hier: oefening baart kunst. Hoe vaker je blogt, des te makkelijker het wordt om je gedachten op papier te krijgen.

Consistent bloggen zorgt ervoor dat je sneller en beter leert schrijven. Daarnaast doe je ook ervaring op met het gebruik van de juiste tone-of-voice. Het schrijven van e-mails, social-mediaposts en andere zakelijke teksten wordt steeds gemakkelijker.

8. Bloggen is leuk

En last but not least: bloggen is gewoonweg een leuke bezigheid. Je breekt even los van de dagelijkse sleur en verplicht jezelf creatief bezig te zijn. Daarnaast is het een goede manier om nieuwe kennis op te doen en op de hoogte te blijven van de actualiteiten in jouw sector.

De start is soms even stroef. In de beginjaren van Visia Media kregen Victor en ik maar vier blogs op papier. Sinds de rebranding van vorig jaar bloggen we wekelijks. Dat bevalt goed en de resultaten zijn duidelijk zichtbaar.

Dus… Waarom ga jij niet bloggen?

Hopelijk heb ik je overtuigd om aan de slag te gaan met een zakelijk blog. Heb je hulp nodig met het opzetten van een blog, of heb je een andere vraag? Geef ons dan gerust een belletje!