Bloggen voor SEO: Hoe werkt het?

Hoe hoger je met je site in de zoekresultaten van Google staat, hoe meer mensen je website bezoeken. Dat is algemeen bekend. Maar hoe kom je eigenlijk op die gewilde eerste pagina? Ik heb maar één woord nodig om het uit te leggen: SEO. Deze afkorting staat voor Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Met SEO vergroot je de hoeveelheid en kwaliteit van bezoekers op je website door hoger te scoren in de organische zoekresultaten.

Als iemand bijvoorbeeld op zoek is naar een bedrijf dat een website kan bouwen voor zijn winkel, dan is de kans groot dat hij een algemene zoekterm als “website laten maken” gebruikt. Deze persoon zal waarschijnlijk één van de eerste zoekresultaten aanklikken en niet verder kijken naar de rest.

Er zijn meerdere trucjes om op die eerste plek te verschijnen. Eén van die trucjes is door te bloggen op je website.

Waarom bloggen voor SEO?

Het onderhouden van een blog helpt je op meerdere manieren naar de top van de zoekresultaten. De belangrijkste zijn als volgt:

Vasthouden

Wanneer mensen een blog lezen, blijven ze vaak langer hangen op de pagina. Dit komt doordat een blogbericht een stuk meer tekst bevat dan bijvoorbeeld een home- of dienstenpagina. Als mensen veel tijd op een pagina besteden, concludeert Google dat deze nuttig is. Dit resulteert in een hogere positie in de zoekresultaten.

Daarnaast helpt een grote hoeveelheid tekst bij het vaststellen van het onderwerp van de pagina. Ook dit is goed voor de SEO. Er is geen specifiek aantal woorden dat het beste werkt; maak je blog zo lang of kort als nodig.

Diensten worden zoekresultaten

Als je een zakelijk blog schrijft, gaat deze vaak over de diensten die je bedrijf aanbiedt. Hierdoor gebruik je waarschijnlijk regelmatig termen die bij je organisatie passen. Wanneer mensen iets opzoeken dat met jouw bedrijf te maken heeft, is de kans groter dat één of meerdere van jouw pagina’s hoog in de zoekresultaten verschijnt. 

Intern linken

Wanneer je een blog schrijft over een thema dat te maken heeft met je bedrijf, kun je makkelijk linken naar andere relevante pagina’s binnen je website. Dit wordt ook wel intern linken genoemd. Als een link goed in het verhaal past, komt het niet over als schaamteloze zelfpromotie.

Intern linken zorgt voor meer traffic op de rest van je website, hierdoor begrijpt Google de structuur steeds beter.

Up-to-date

Bloggen is een goede manier om je website up-to-date te houden. Uiteraard geldt dit alleen wanneer je regelmatig blogt en verouderde artikelen bijwerkt. Google plaatst actieve sites hoger in de zoekresultaten, omdat deze vaak betrouwbaarder zijn.

Daarnaast helpt regelmatig bloggen ook bij het up-to-date houden van je eigen kennis over de sector waarin je je bevindt.

Inkomende links

Het schrijven van kwalitatieve artikelen kan helpen bij het vergaren van backlinks (ook wel inkomende links in het Nederlands). Wanneer relevante websites een link plaatsen naar jouw artikel, zal Google je website hoger waarderen.

Uit onderzoek van Hubspot blijkt dat websites met een blog 97% meer inkomende links ontvangen.

Band vormen

Bloggen kan bijdragen aan het versterken van de band met je doelgroep. Wanneer je regelmatig kwalitatieve artikelen schrijft, is de kans groot dat bezoekers terugkeren om deze te lezen. Daarnaast worden blogs regelmatig gedeeld en klikken bezoekers verder op je website.

Al deze zaken zorgen ervoor dat Google je website beter beoordeelt. Het resultaat? Je verschijnt hoger in de zoekresultaten.

Persoon die doet aan bloggen voor SEO

Bloggen voor SEO: hoe dan?

Bloggen voor SEO gaat niet vanzelf. Je moet met een aantal zaken rekening houden:

Keywords kiezen

Begin altijd met het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Tijdens dit onderzoek kies je de termen waarop je gevonden wilt worden. Het is belangrijk dat je zoektermen vindt die te maken hebben met je artikel én regelmatig gezocht worden door je doelgroep. 

Keywords implementeren

Zodra je een aantal zoekwoorden gekozen hebt, moeten deze in de titel en introductie verwerkt worden. Het is belangrijk om te weten dat je de woorden niet te vaak mag gebruiken in je tekst. Dit kan Google opvatten als “keyword spamming” waardoor het juist tegenwerkt. 

(Sub)koppen

Ook is het belangrijk dat je (sub)koppen gebruikt die relevant zijn aan je zoekwoorden. Let erop dat deze koppen passen bij je tekst. Het moet niet overduidelijk zijn dat je zoveel mogelijk zoekwoorden probeert te gebruiken.

Schrijf voor mensen

De belangrijkste tip is dat je schrijft voor mensen, niet voor zoekmachines. Zoals ik eerder schreef is het goed als mensen terugkomen naar je blogs. Als je teksten onleesbaar zijn – omdat je alleen gedacht hebt aan SEO – komen mensen niet meer terug en loop je lezers (en potentiële klanten) mis.

Waar wacht je nog op? 

Met behulp van dit artikel sta je binnen no-time bovenaan de zoekresultatenpagina, toch? Niet geschoten is altijd mis!

Zit je met een brandende vraag over Google of ben je op zoek naar een SEO bureau? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!