Customer Journey Mapping: Klantervaring in kaart gebracht

Customer journey mapping is een krachtig hulpmiddel waarmee je het traject van je klanten door je bedrijf in kaart kunt brengen. Het stelt je in staat om de klantervaring te begrijpen en op elk contactpunt te optimaliseren. In dit blogbericht ontdek je waarom customer journey mapping essentieel is voor het verbeteren van je klantervaring en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Customer journey mapping zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in het perspectief van je klanten. Hierdoor ben je beter in staat om knelpunten te identificeren en kansen voor verbetering te ontdekken. Door je klanten op de eerste plaats te zetten kun je een excellente klantervaring bieden die de tevredenheid van jouw klanten verhoogt.

Customer journey mapping zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in het perspectief van je klanten.

Voordelen van customer journey mapping

Er zijn tal van voordelen aan customer journey mapping, dit zijn de belangrijkste:

 • Verbeterde klantervaring
  Door inzicht te krijgen in wat je klanten willen en nodig hebben kun je je diensten en producten beter afstemmen op hun behoeften en verwachtingen.
 • Verhoogde klanttevredenheid
  Een positieve klantervaring leidt tot meer tevreden klanten wat op zijn beurt weer zorgt voor positieve mond-tot-mondreclame en herhaalaankopen.
 • Verhoogde klantloyaliteit
  Tevreden klanten zijn loyaler en zullen eerder geneigd zijn om bij je bedrijf terug te keren en aanvullende producten of diensten aan te schaffen.
 • Betere samenwerking binnen je team
  Een duidelijk inzicht in de customer journey helpt verschillende afdelingen binnen je bedrijf om beter samen te werken.
Een positieve klantervaring leidt tot meer tevreden klanten, wat op zijn beurt weer zorgt voor positieve mond-tot-mondreclame en meer herhaalaankopen.

Stappen om aan de slag te gaan met customer journey mapping

Om aan de slag te gaan met customer journey mapping volg je de volgende stappen:

1. Bepaal je doelgroep

Voordat je begint met het in kaart brengen van de customer journey is het belangrijk om je doelgroep goed te begrijpen. Een gedetailleerd klantprofiel helpt je om je klanten beter te segmenteren op basis van demografische gegevens, gedrag en behoeften. Deze segmentatie stelt je in staat om gerichte en relevante communicatie, producten en diensten te bieden die aansluiten bij de verwachtingen van je klanten.

Door je doelgroep te bepalen en te begrijpen kun je effectiever inspelen op de wensen en behoeften van je klanten, wat uiteindelijk leidt tot een betere klantervaring.

Het identificeren van je doelgroep omvat het verzamelen van data over je klanten, zoals demografische informatie, koopgedrag, voorkeuren en klantfeedback. Zodra je voldoende informatie hebt verzameld kun je klantsegmenten creëren die je helpen om je marketing- en communicatie-inspanningen effectiever te maken.

man in black suit jacket standing in front of people

2. Definieer de contactmomenten

Na het bepalen van je doelgroep is de volgende stap het identificeren van alle contactmomenten waar je klanten interactie hebben met je bedrijf. Dit kunnen zowel on- als offline contactpunten zijn zoals het bezoeken van je website of sociale media, het ontvangen van een e-mail of online/fysieke meetings.

Ieder moment van interactie biedt een kans om de ervaring van de klant te beïnvloeden.

Bij het definiëren van de contactmomenten is het nuttig om de customer journey op te delen in verschillende fasen:

 1. Bewustwording
 2. Overweging
 3. Aankoop
 4. Retentie
 5. Loyaliteit

Op deze manier krijg je een helder inzicht in de verschillende contactpunten en kun je gerichter werken aan het verbeteren van de klantervaring op elk moment in de customer journey.

3. Breng de customer journey in kaart

Nu je de doelgroep en contactmomenten hebt geïdentificeerd is het tijd om de customer journey in kaart te brengen met een customer journey map. Dit houdt in dat je een gedetailleerde visualisatie maakt van de verschillende fasen van het klanttraject, inclusief de contactmomenten en emoties die klanten ervaren tijdens hun interacties met je bedrijf.

Het doel van deze visualisatie is om de complexiteit van de customer journey te vereenvoudigen en inzichtelijk te maken zodat je gemakkelijker verbeteringen kunt aanbrengen.

Bij het maken van een customer journey map is het belangrijk om rekening te houden met de emoties en behoeften van je klanten tijdens elke fase van hun traject. Dit helpt je om beter te begrijpen wat je klanten doormaken en waar je de klantervaring kunt verbeteren. Vergeet niet om de map regelmatig te updaten, aangezien klantbehoeften en verwachtingen kunnen veranderen.

Om je customer journey map nog effectiever te maken kun je overwegen om verschillende persona’s te creëren die de verschillende klantsegmenten vertegenwoordigen. Hierdoor krijg je een nog gedetailleerder inzicht in de unieke behoeften en uitdagingen van je klanten.

Voor het opstellen van de customer journey map kun je deze tool van LucidChart gebruiken.

4. Identificeer knelpunten en kansen

Zodra je de customer journey in kaart hebt gebracht is het belangrijk om deze te analyseren en knelpunten, frustraties en kansen voor verbetering te identificeren. Knelpunten zijn momenten waarop klanten problemen ondervinden of negatieve emoties ervaren tijdens hun interacties met je bedrijf.

Door knelpunten te identificeren kun je gerichte verbeteringen aanbrengen in je processen, systemen en communicatie om de klantervaring te verbeteren. Kansen voor verbetering kunnen zich ook voordoen op momenten waar klanten positieve emoties ervaren.

Door deze momenten te optimaliseren en verder te versterken, kun je de klanttevredenheid en loyaliteit verhogen.

5. Implementeer verbeteringen

Nadat je de knelpunten en kansen in je customer journey hebt geïdentificeerd, is het tijd om verbeteringen door te voeren. Dit kan variëren van het aanpassen van je communicatiestrategie tot het optimaliseren van processen en het implementeren van nieuwe technologieën. Het doel van deze verbeteringen is om de klantervaring te verbeteren en de knelpunten aan te pakken die je tijdens de analyse hebt geïdentificeerd.

Bij het implementeren van verbeteringen is het belangrijk om je team te betrekken en ervoor te zorgen dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de veranderingen en de redenen daarvoor. Dit helpt om een cultuur van klantgerichtheid binnen je bedrijf te bevorderen en zorgt voor een meer consistente klantervaring.

6. Monitor en optimaliseer

Het werk houdt niet op zodra je verbeteringen hebt geïmplementeerd. Customer journey mapping is een continu proces dat regelmatige monitoring en optimalisatie vereist. Door de prestaties van je customer journey voortdurend te meten, kun je inzicht krijgen in hoe je verbeteringen presteren en waar je verder kunt optimaliseren.

Blijf openstaan voor feedback en wees bereid om je customer journey map aan te passen op basis van nieuwe inzichten en veranderende klantbehoeften.

black and gray compass on top of map
Gebruik de inzichten uit je customer journey map om de klantervaring te verbeteren en de knelpunten aan te pakken.

Zo zet je customer journey mapping in

Om customer journey mapping effectief te gebruiken is het belangrijk om de volgende principes in gedachten te houden:

 • Wees klantgericht
  Zet de klant altijd op de eerste plaats en streef ernaar om je diensten en producten af te stemmen op hun behoeften en verwachtingen.
 • Betrek je team
  Zorg ervoor dat alle afdelingen binnen je bedrijf betrokken zijn bij het customer journey mapping-proces, zodat iedereen zich bewust is van de rol die zij spelen in de klantervaring.
 • Wees flexibel
  Klantbehoeften en verwachtingen veranderen voortdurend, dus wees bereid om je customer journey map regelmatig bij te werken en aan te passen op basis van feedback en nieuwe inzichten.
 • Gebruik data
  Verzamel en analyseer data om je customer journey mapping te onderbouwen en om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hoe je de klantervaring kunt verbeteren.

De route naar een betere klantervaring

Samenvattend is customer journey mapping een krachtig hulpmiddel om je klantervaring te verbeteren. Het stelt je in staat om het perspectief van je klanten te begrijpen, knelpunten te identificeren en kansen voor verbetering te ontdekken. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met het implementeren van customer journey mapping in je bedrijf en ontdek de kracht van een klantgerichte aanpak.