SEO Basics: Begrippen uitgelegd

Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Met in deze week: veelvoorkomende SEO-begrippen en hun betekenis.

SEO, hoe zit dat ook alweer?

Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.

Veelvoorkomende SEO begrippen

Als nieuwkomer in de wereld van SEO en online marketing loop je gegarandeerd tegen onbekende termen en afkortingen aan. Om je op weg te helpen hebben we deze uitgebreide begrippenlijst opgesteld.

De lijst is gerangschikt op alfabetische volgorde. Gebruik de inhoudsopgave om snel tussen begrippen te schakelen.

Alt tag

De alt tag is een HTML-attribuut dat gebruikt wordt om afbeeldingen te omschrijven. Met behulp van deze tag kunnen bezoekers met een visuele beperking de afbeelding als het ware laten voorlezen.

Zoekmachines gebruiken de alt tag om meer informatie te verschaffen over de inhoud van een afbeelding en deze indexeerbaar te maken.

Anchor

Een anchor – ook wel anker(tekst) genoemd – is de tekst waarmee een link gekoppeld is. Het is dus een tekstuele verwijzing naar een andere pagina.

Backlink

Een backlink is een verwijzing van een externe webpagina naar jouw website. Google en andere zoekmachines gebruiken backlinks om te bepalen hoe populair een website is.

Bounce rate

Een bounce is een sessie waarbij de gebruiker slechts één pagina bezoekt. De bounce rate is dan ook het percentage bezoekers dat de website verlaat zonder een tweede pagina te bezoeken.

Breadcrumbs

Breadcrumbs – ook wel broodkruimels in het Nederlands – zijn een vorm van navigatie op een website. Het zogeheten bread crumb trail toont de reeds afgelegde weg op een website in de vorm van links.

Op onze website staan de breadcrumbs onderin de header.

Broken links

Een gebroken link is een verwijzing naar een pagina die niet (meer) bestaat. Vaak doordat deze verwijderd of verplaatst is. Het maken (of laten staan) van een broken link resulteert in de welbekende 404-pagina.

Domain Authority

Met Domain Authority bedoelen we de geschatte waarde van een domein, bepaald door één van de grootste spelers op het gebied van SEO software: Moz.

Duplicate content

Duplicate content is een veelvoorkomend SEO-probleem, waarbij (praktisch) dezelfde pagina via twee URL’s bereikbaar is. Dubbele content is nadelig omdat Google niet weet welke pagina het origineel is. Dubbele pagina’s scoren hierdoor lager.

External links

Met externe links bedoelen we elke link naar een website, vanaf een ander domein. Zoekmachines wegen de hoeveelheid en kwaliteit van deze links zwaar mee in de beoordeling van een website.

External links vormen daarom een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie.

Google Search Console

Met de gratis dienst Google Search Console biedt Google een waardevol platform dat helpt SEO-problemen te ontdekken. Daarnaast geeft de tool inzicht in populaire content en kan het helpen kansen te ontdekken.

Heading tag

Heading tags zijn HTML-elementen die gebruikt worden om kopteksten en tussenkoppen te definiëren. Door het gebruik van heading tags wordt de leesbaarheid van een webtekst vergroot. Daarnaast gebruiken zoekmachines de headings om het onderwerp van een pagina te bepalen.

Indexeren

Met indexeren bedoelen we het verzamelen van data op webpagina’s door zoekmachines zoals Google. De geïndexeerde pagina’s worden vervolgens getoond bij relevante zoekopdrachten.

Internal links

Een interne link is een verwijzing naar een andere pagina binnen dezelfde website. Interne links dragen bij aan de gebruiksvriendelijk- en indexeerbaarheid van een website.

Keywords

Keywords – ook wel zoekwoorden in het Nederlands – zijn de termen die een gebruiker intypt bij het uitvoeren van een zoekopdracht.

Door een website te optimaliseren voor een specifiek zoekwoord, kunnen we ervoor zorgen dat deze hoger scoort wanneer een gebruiker dit zoekwoord gebruikt.

Landing page

Een landingspagina is de eerste pagina waarop een bezoeker terechtkomt, wanneer deze een website bezoekt.

Het doel van de meeste landing pages is om ervoor te zorgen dat de bezoeker een specifieke actie uitvoert. Denk hierbij aan het achterlaten van gegevens of het doen van een aankoop.

Linkbuilding

Linkbuilding is het actief vergaren van external links. Hierdoor groeit de autoriteit van een website en scoort deze beter in zoekmachines. Linkbuilding vormt een belangrijk onderdeel van veel SEO-strategieën.

Meta description

De meta-description is een HTML-element waarmee de inhoud van een webpagina omschreven kan worden. Google en andere zoekmachines tonen deze omschrijving op de zoekresultatenpagina.

Off-page SEO

Off-page SEO omvat alle werkzaamheden die je buiten een website om uitvoert om deze beter vindbaar te maken. Denk hierbij aan het opbouwen van een linkprofiel en het vergaren van recensies.

On-page SEO

On-page SEO omvat alle werkzaamheden die je op een website uitvoert om deze beter vindbaar te maken. Denk hierbij aan het optimaliseren van teksten en het verbeteren van de techniek.

Pagerank

PageRank is het cijfer dat Google geeft aan de waarde van een webpagina. Deze score tussen 1 en 10 – die inmiddels niet meer publiekelijk is – weegt mee in het bepalen van de positie op de zoekresultatenpagina.

Page title

Zoals de naam al zegt doelen we met page title op de titel van een webpagina. Deze wordt weergegeven in de meeste webbrowsers en op de zoekresultatenpagina.

Redirect

Een redirect is een doorverwijzing van één URL naar een andere URL. De redirect wordt voornamelijk gebruikt om bezoekers te leiden naar de juiste pagina als een URL wordt gewijzigd. Dit voorkomt zogeheten broken links.

Responsiveness

Met responsiveness bedoelen we de schaalbaarheid van een website. Schaalbaarheid zorgt ervoor dat de website altijd goed en bruikbaar wordt weergegeven, onafhankelijk van het schermformaat van de bezoeker.

Rich Snippet

Rich Snippets zijn zoekresultaten die verrijkt worden met aanvullende informatie. Denk hierbij aan recensies, recepten en breadcrumbs.

Robots.txt

Dit bestand – dat in de hoofdmap van een website staat – geeft zoekmachines belangrijke informatie over welke pagina’s wel en niet geïndexeerd moeten worden.

SEO

Afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

SERP

SERP is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Result Page, de zoekresultatenpagina van een zoekmachine dus.

Schema.org

Schema.org is een initiatief van zoekmachines Google, Bing en Yahoo waarmee data op websites gestructureerd en gedefinieerd kan worden. Deze Structured Data helpt zoekmachines met het begrijpen van content.

Sitemap

Een sitemap is een overzichtelijke pagina waarop alle interne links van een website weergegeven worden. Je kunt het vergelijken met de inhoudsopgave van een boek.

Met behulp van een sitemap zien zoekmachines in één oogopslag welke pagina’s geïndexeerd moeten worden.

Sitespeed

Met sitespeed bedoelen we de snelheid waarin een webpagina volledig geladen is.

De laadtijd van een website heeft grote invloed op de ervaring van bezoekers. Zoekmachines geven daarom de voorkeur aan snelle websites.

URL

De Engelse afkorting URL staat voor Uniform Resource Locator. Simpel gezegd bedoelen we met URL het adres van een pagina of bestand op het internet.

De URL van dit blogbericht is bijvoorbeeld https://www.visia.media/seo-basics-begrippen-uitgelegd/

Keyword research

Keyword research – ook wel zoekwoorden onderzoek in het Nederlands – is het ontdekken en definiëren van de termen die een bezoeker gebruikt wanneer deze op zoek is naar een bepaalde dienst of product.

Mis je een SEO begrip?

Ben je op zoek naar een specifiek begrip dat niet in deze lijst te vinden is? Laat het ons weten in de reacties hieronder, dan voegen we hem alsnog toe.