De structuur van een gebruiksvriendelijke website

Wanneer je de aandacht van bezoekers wilt vasthouden – om deze vervolgens om te kunnen toveren tot betalende klanten – dan kan je website niet zonder goede structuur. In dit blogbericht bespreken we hoe de structuur van een gebruiksvriendelijke website eruit moet zien. Let’s go!

Waarom structuur een essentieel onderdeel is voor een gebruiksvriendelijke website

De structuur van je website is de ruggengraat van je online aanwezigheid. Zonder een goede structuur is het voor je bezoekers moeilijk om te navigeren en te begrijpen wat je aanbiedt. Dit kan leiden tot minder conversies en een slechtere gebruikerservaring.

Een goed gestructureerde website zorgt voor een optimale gebruikerservaring, waardoor bezoekers langer op je site blijven en eerder geneigd zijn om actie te ondernemen en bijvoorbeeld jouw content offer downloaden.

person holding black ipad with green plant

Essentiële elementen van een gebruiksvriendelijke website structuur

Om de structuur van een website op een gebruiksvriendelijke manier te optimaliseren zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen. Hieronder benoemen we enkele belangrijke onderdelen die bijdragen aan een betere gebruikerservaring en uiteindelijk meer conversies:

  1. Voeg een sterke hero header toe
    Een hero header is het eerste dat bezoekers zien wanneer ze op je website terechtkomen. Zorg ervoor dat deze header aantrekkelijk en informatief is, zodat bezoekers meteen weten wat je te bieden hebt.
  2. Zorg voor krachtige call-to-actions
    Een goede call-to-action (CTA) moedigt bezoekers aan om actie te ondernemen, zoals het kopen van een product, het aanvragen van een offerte of het inschrijven voor een nieuwsbrief. Gebruik duidelijke en opvallende knoppen om je CTA’s te benadrukken.
  3. Omschrijf je dienstverlening kort en krachtig
    Zorg ervoor dat je duidelijk en beknopt uitlegt wat je diensten of producten zijn. Dit helpt bezoekers om snel te begrijpen wat je te bieden hebt en hoe je hen kunt helpen.
  4. Plaats échte en geloofwaardige testimonials
    Voeg use cases of reviews van tevreden klanten toe om vertrouwen op te bouwen bij potentials.
  5. Zorg voor een duidelijke navigatie
    Een duidelijk en eenvoudig te gebruiken navigatiemenu zorgt ervoor dat je bezoekers gemakkelijk door je website kunnen navigeren en de informatie vinden die ze zoeken. Dit helpt ook om je website overzichtelijk en professioneel te houden.
  6. Plaats visuele elementen om bezoekers te sturen
    Maak gebruik van afbeeldingen, video’s en infographics om je content aantrekkelijker en gemakkelijker te begrijpen te maken. Visuele elementen kunnen ook helpen om de aandacht van bezoekers vast te houden en hen aan te moedigen om meer tijd op je website door te brengen.
  7. Maak je website responsive
    Zorg ervoor dat je website er goed uitziet en goed werkt op alle apparaten, zoals laptops, tablets en smartphones. Een responsive website zorgt voor een naadloze ervaring, ongeacht het apparaat dat de bezoeker gebruikt.
silver paper clip on yellow textile

Criteria voor een gebruiksvriendelijke website structuur

Om tot een gebruiksvriendelijke website structuur te komen moet je website voldoen aan enkele belangrijke criteria:

Binnen 3 kliks toegang tot waardevolle contentpagina’s

Een gebruiksvriendelijke website structuur houdt rekening met verschillende elementen om bezoekers een soepele en aangename ervaring te bieden. Om te beginnen is het essentieel dat bezoekers binnen drie kliks toegang hebben tot alle belangrijke contentpagina’s. Dit kan worden bereikt door een duidelijk en gestructureerd navigatiemenu te ontwerpen en interne links te gebruiken om gerelateerde contentpagina’s aan elkaar te koppelen. Het toevoegen van een zoekfunctie kan bijvoorbeeld een uitstekende manier zijn om gebruikers snel specifieke informatie te laten vinden.

Waarde delen tussen pagina’s

Het delen van waarde tussen pagina’s is een ander belangrijk aspect van een gebruiksvriendelijke structuur voor je website. Door interne links en call-to-actions van de ene pagina opnieuw te gebruiken op andere pagina’s verspreid je de waarde van je content over de gehele website. Hierdoor verbeter je de autoriteit van je website en bied je een betere gebruikerservaring.

Doorklikbaarheid van alle pagina’s

De doorklikbaarheid van je website draagt ook bij aan een betere gebruikerservaring en helpt zoekmachines om je content beter te begrijpen en te indexeren. Dit kan worden bereikt door een consistente en logische hiërarchie in je navigatiemenu te hanteren, breadcrumbs te gebruiken en interne links op strategische locaties in je content te plaatsen.

person using macbook pro on table

Eenvoudige navigatie voor bezoekers

Eenvoudige navigatie is cruciaal voor een gebruiksvriendelijke website. Een intuïtief en overzichtelijk navigatiemenu helpt bezoekers snel en gemakkelijk hun weg te vinden op je website. Links kunnen worden gebruikt om bezoekers naar specifieke secties op lange contentpagina’s te leiden, en een zoekfunctie helpt hen om snel de gewenste informatie te vinden.

Een logische en heldere URL-structuur

Een logische en heldere /url-structuur/ is van groot belang voor zowel bezoekers als zoekmachines. Het gebruik van beschrijvende en relevante zoekwoorden, het kort en eenvoudig houden van URL’s zonder onnodige parameters, en het hanteren van een consistente opmaak en structuur dragen allemaal bij aan een gebruiksvriendelijke en goed geïndexeerde website.

Maak het verschil met een gebruiksvriendelijke structuur

Door bovenstaande criteria in gedachten te houden en de tips toe te passen, zul je een solide en gebruiksvriendelijke webstructuur creëren die zowel je bezoekers als zoekmachines ten goede komt. Dit zal uiteindelijk leiden tot een hogere betrokkenheid, betere zoekmachine rankings en meer conversies voor je bedrijf.

Een gebruiksvriendelijke structuur voor je website heeft een directe impact op zowel de conversie als de algehele gebruikerservaring. Een goed gestructureerde en gebruiksvriendelijke website zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben, wat leidt tot een grotere kans dat ze een gewenste actie ondernemen, zoals het doen van een aankoop, het invullen van een contactformulier of het inschrijven op een nieuwsbrief.