Tips voor bezige bloggers

Het blijft een kunst: tijd balanceren tussen werk, familie, sporten en andere bezigheden. Toch wil je daarnaast nog blogs schrijven. Als drukke ondernemer past bloggen misschien niet altijd in je dagschema: hoe kun je dat het beste aanpakken? In dit bericht deel ik zeven handige en haalbare tips die bloggen efficiënter maken!

Leer prioriteiten stellen

Time management staat of valt met het stellen van prioriteiten. Vóórdat je begint met bloggen is het handig om een dagindeling op te stellen.

Begin met het bijhouden van een logboek, dit kan tegenwoordig heel makkelijk via je telefoon! Met behulp van een app kun je je activiteiten bijhouden, en je telefoon heb je toch al op zak. Wees eerlijk richting jezelf en log ook de tijd die je doorbrengt voor de TV of scrollend door Instagram. Na een week kun je zien of je genoeg tijd besteedt aan je prioriteiten.

Op basis van je logboek kun je nu een dagschema opstellen. Zo krijg je een goede indruk van de tijd die overblijft om te bloggen. Een dagschema kan een hoop rust en structuur in je leven brengen. Daardoor houd je meer energie over voor het schrijven van blogs.

Splits het bloggen op

Veel mensen hebben baat bij het gebruik van to-do-lists. Lange takenlijsten kunnen echter overweldigend zijn. Misschien helpt het om twee to-do-lijsten op te stellen: één voor de inhoud en één voor alle randzaken.

Inhoud

  • Nieuwe thema’s brainstormen
  • Thema kiezen & structuur uitwerken
  • Schrijven van het bericht
  • Redigeren & finetunen

Randzaken

  • Delen op social-mediakanalen
  • Designs & templates aanpassen
  • Algemeen onderhoud uitvoeren
  • Verzamelde data analyseren
  • Interactie met lezers

Bloggen in batches

Je schrijft een blog, deze wordt gepubliceerd en daarna gepromoot via je social-mediakanalen. De dag erna herhaalt hetzelfde riedeltje zich weer. Dat klinkt best logisch, toch?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen juist minder efficiënt werken wanneer ze multitasken. Daarom is het beter om op één taak tegelijkertijd te focussen om betere resultaten te leveren.

Plan een moment in om drie tot vier blogberichten te schrijven. Je zult merken dat het schrijven makkelijker wordt doordat je in een flow zit. Daarnaast kun je een half uur per dag inplannen om je social-media activiteiten uit te voeren. Doe dit op een moment waarvan je weet dat je concentratie lager ligt (middagdipje, anyone?).

Mentaal bloggen

Mensen zijn van nature busy bees: we zijn de hele dag druk in de weer met werk, het huishouden, sporten en afschakelen. Hoe kunnen we dan nog tijd vinden om inspiratie op te doen voor blogberichten?

Ook hier komt technologie weer van pas: waar je vroeger nog een notitieblok bij je moest hebben, kun je nu gemakkelijk aantekeningen maken in je telefoon zodra je een ingeving hebt. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je doorbrengt in het OV, tijdens de pauze of tijdens taken waarbij je niet actief hoeft na te denken. Zo kun je – als het nodig is – in de avond een uur tot anderhalf uur besteden aan het typen van een aantal blogberichten.

Gebruik de notities om met behulp van steekwoorden de structuur van je berichten te bepalen.

Plan brainstormsessies

Voel je er niks voor om de hele dag notities te maken? Dan is het beter om brainstormsessies in te plannen. Tijdens deze momenten bepaal je de thema’s waarover je gaat schrijven, zodat je direct aan de slag kunt zodra je tijd hebt.

Tijdens een brainstormsessie is het de kunst om zoveel mogelijk ideeën op papier te krijgen, zonder daadwerkelijk te beginnen met schrijven. Met behulp van een mindmap kun je elk idee meerdere vertakkingen geven waarmee je dieper ingaat op de materie. Blijf niet te lang hangen in de details van elk thema, maar gebruik steekwoorden om de snelheid erin te houden.

Neem elke twee weken de tijd voor een brainstormsessie en zorg ervoor dat je de ideeën uit de vorige sessie hebt uitgewerkt voordat je begint aan de nieuwe.

Minder bloggen

Het klinkt logisch om zoveel mogelijk berichten te publiceren en te promoten via social media. Organisaties zoals Hootsuite en Sprout Social publiceren tot 14 berichten per week. Begrijp echter goed dat deze bedrijven meerdere full-time schrijvers in dienst hebben om dit tempo vol te houden.

Ook bij bloggen geldt: less is more. Probeer te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit, dit komt je SEO en web-traffic ten goede.

Dit houdt echter niet in dat je maar één keer per week mag publiceren, maar voel je niet geforceerd om meer te bloggen dan mogelijk. Wanneer je overhaast te werk gaat om zo veel mogelijk deadlines af te werken, zal dit invloed hebben op de kwaliteit van je content en leiden tot minder traffic.

Neem tijd voor jezelf

Het laatste en wellicht belangrijkste punt dat ik je wil meegeven is om goed voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk om tijd te nemen om uit te rusten, beweging te krijgen en gezond te eten.

Een gezonde levensstijl draagt zelfs bij aan je productiviteit: je gaat uitgerust aan het werk en hebt genoeg energie om te blijven bloggen!