5 dingen die goede vormgevers doen

In ieder vakgebied zijn er zaken die het verschil maken tussen een starter en een professional. Zo ook in de wereld van vormgeving. Maar wat maakt nu een goede vormgever? In deze blogpost beschrijf ik vijf zaken die een goede vormgever doet, denkt en zegt.

1. Goede vormgevers stellen de juiste vragen

Alles valt of staat met goede communicatie, het is van uiterst belang om altijd op één lijn te zitten met je klant. Goede vormgevers stellen daarom niet alleen vragen, maar ook de juiste. Want – ook al ben je een goede vormgever – je bent geen expert in het vakgebied van je klant. Door middel van het stellen van de juiste vragen kan een goede vormgever zich beter inleven in het vakgebied van zijn of haar klant, om vervolgens een passend en effectief ontwerp vorm te geven.

Een paar korte voorbeelden van goede vragen:

  • Wie is de doelgroep van het bedrijf?
  • Hoe wordt het geld verdiend?
  • Wat is de strategie van het bedrijf?
  • Wat is het verschil tussen jou en de concurrentie?

2. Goede vormgevers ontwerpen logo’s in zwart-wit

Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, maar goede vormgevers starten vaak in zwart-wit wanneer ze een logo ontwerpen. Waarom? Omdat kleur in de conceptfase alleen maar afleidt van dat wat belangrijk is: het concept zelf. Een goed logo is namelijk flexibel. Een professionele vormgever weet dat. Als het beeld van een logo slechts gedragen wordt door kleur en conceptueel niets voorstelt zonder, dan is het geen goed logo.

Een goede vormgever weet dat een probleem oplossen door een ander element toe te voegen, geen goede oplossing is. Door te focussen op wat er toe doet in iedere fase van het ontwerp van een logo, kan een goede vormgever keer op keer een ijzersterk resultaat neerzetten.

Geen afleiding. Geen poespas.

3. Goede vormgevers zijn kameleons

Als je consistent goede ontwerpen wilt afleveren, dan kun je niet iedere keer hetzelfde trucje herhalen. Telkens hetzelfde lettertype, dezelfde kleuren, dezelfde stijl. Dat werkt natuurlijk niet voor iedere doelgroep en sector!

Een goede vormgever weet zich daarom – zoals in stap 1 genoemd – in te leven in de klant om dit vervolgens op een passende manier te visualiseren. Waar de gewone vormgever last krijgt van designer’s block weet een professional er altijd een frisse wind aan te geven. Project na project.

4. Goede vormgevers doen alles met een reden

Een goed ontwerp is niet zomaar een plaatje met wat kleur en wat elementen. Een goede vormgever heeft overal over nagedacht: van vlakverdeling tot kleurenpalet. Alle verschillende aspecten van een ontwerp dienen elkaar te versterken, er dient een sterke visuele hiërarchie te zijn. Een ontwerp zonder achterliggende gedachte is een ontwerp dat past bij ieder bedrijf. Daarom denkt een goede vormgever na voordat hij iets doet.

Een professional is niet bang voor het Kill Your Darlings principe: Ook al vind je een ontwerp zelf nog zó mooi, als het niet werkt dan zul je iets anders moeten verzinnen. Iedere keer weet hij of zij een unieke, klantgerichte experience neer te zetten.

5. Goede vormgevers zijn meester in de kunst van het weglaten

Iedere vormgever kent de uitspraak less is more. In de praktijk is dit vaak lastig toe te passen, want hoe weet je nou wat je weg kunt laten om het geheel sterker te maken? Door ervaring en feeling voor het vak weet een professional al gauw welke elementen onnodig zijn.

Ieder ontwerp kent zijn eigen harmonie: alle verschillende bouwblokken van een ontwerp moeten met elkaar samenwerken.

Hoe herken je een professional?

Wanneer je op zoek bent naar iemand waaraan je jouw project kunt toevertrouwen, is het vaak lastig om een knoop door te hakken. Iedereen wilt jou natuurlijk binnenslepen als klant, en zet daarom zijn beste beentje voor. Een goede vormgever kun je herkennen aan de manier waarop deze projecten aanvliegt.

Een ontwerptraject is niet u zegt, wij draaien. Nee, een brandingtraject is gefaseerd en kent een duidelijke structuur waarin nauw gecommuniceerd wordt tussen de ontwerper en de klant. Een professional zal te allen tijde adviseren op basis van de input van de klant. Een ander punt is dat goedkoop vaak duurkoop is, maar dat wist je natuurlijk al!

Ben je benieuwd wat wij eventueel voor je kunnen betekenen? Stuur ons een bericht, misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen!