Wie ons blog vaker bezoekt is het misschien al opgevallen: het is een dingetje geworden dat ik mijn blogposts bundel in reeksen. Met deze reeks wil ik terug naar de essentie, antwoord geven op wat en waarom zonder al te zweverig te worden. In dit eerste bericht geef ik antwoord op vragen als: Wat is een logo? en Waarom heb ik een (goed/professioneel) logo nodig?
Wat is een logo nu eigenlijk precies?
Het korte antwoord: een beeld waardoor je merk herkenbaar en memorabel wordt.
En nu het gedeelte waar ik me op verheugd heb: het lange antwoord. Een logo is een simpele (niet te verwarren met eenvoudige), unieke visualisering van een persoon, groep of bedrijf. Het visueel maken van een bepaalde identiteit doen we al honderden jaren; hiërogliefen, familiewapens, graffiti van straatbendes, noem maar op. De eerste echte logo’s, stammen uit de Middeleeuwen. Uithangborden met daarop een pint bier om aan te geven dat je op het punt stond om een pub in te gaan gaven identiteit en herkenbaarheid voor het volk.
Een tijdssprong brengt ons in 1440 waar Johannes Gutenberg de drukpers uitvindt, met als resultaat drukwerk waarop iedereen zijn stempel wilt zetten. Logo’s, in de vorm hoe wij ze tegenwoordig kennen. Met de komst van kranten (en daarmee ook advertenties) werd het visualiseren van je bedrijf onontkomelijk. Je had een logo nodig om je te onderscheiden en om herkenbaar te zijn.
Waarom deze geschiedenisles? Omdat logo’s in de basis nog steeds dezelfde rol vervullen als toen. Een logo is een beeld waardoor je merk herkenbaar en memorabel wordt. Je had dus net zo goed het korte antwoord kunnen lezen (grapje).
Toen VS. Nu
Toen logo’s zoals wij ze kennen nog in hun kinderschoenen stonden, had moderne communicatie zijn sokken nog niet eens aan. De opkomst van gedrukte advertenties was slechts het begin. Waar we vroeger een krant lazen zijn we nu één klik verwijderd van contact met honderden bedrijven. De factor herkenbaarheid is tegenwoordig slechts een gedeelte van wat een logo moet doen.
Een goed logo is memorabel, maar vooral onderscheidend en uniek ten opzichte van de concurrent. Je doelgroep ziet geen krant meer met vijf logo’s, maar een oneindige Facebook-feed met tientallen afbeeldingen. Overal krijg je een zee aan opties voorgeschoteld waar je U tegen zegt. Een goed logo is nu belangrijker dan ooit.
Een logo moet herkenbaar zijn, je doelgroep aanspreken én uniek zijn ten opzichte van dat van je concurrent. Een logo van nu? Meer dan een herkenbaar plaatje.
Een modern logo onder de loep
Een logo kunnen we ontleden tot de volgende componenten:
Typografie
In de volksmond ook wel de tekst genoemd. Meestal is dit de volledige bedrijfsnaam. De tekst is een belangrijk onderdeel van je logo. Zonder miscommunicatie of verwarring verzekert dit element dat je doelgroep met de juiste partij te maken heeft.
De vormgeving en stijl van de tekst dient te matchen met de rest van de visuele elementen. (denk aan de lettervormen, dikte, spatiëring etcetera). Veel meer dan slechtst tekst eigenlijk. Noem het typografie alsjeblieft.
Beeld
Het beeld is optioneel, veel logo’s zijn puur typografisch. Het beeld visualiseert waar het bedrijf voor staat (representatieve rol) of is opgebouwd uit abstracte geometrische elementen. Als voorbeeld laat ik twee varianten zien van het logo dat we ontworpen hebben voor Interlingo: een vertaalbureau in Eindhoven dat zich specialiseert in het vertalen van teksten voor de high-tech sector.
De combinatie van het tandwiel/de hexagon en de punt maken een uniek beeld, maar visualiseren ook de samensmelting van techniek (het tandwiel/de hexagon) en tekst (de punt).
Kleur
Na vorm volgt kleur. Logo’s kunnen zwart-wit, monochroom (één kleur of meerdere tinten van die kleur) of meerdere kleuren bevatten. Varianten met meerdere kleuren bestaan vaak uit kleuren met dezelfde verzadiging of uit complementaire kleuren.
Context
Een belangrijk – maar vaak vergeten – onderdeel van een logo: de context waarin het toegepast wordt. Naast de “typische” toepassingen van een logo op visitekaartjes, websites of in folders heeft jouw sector misschien bepaalde voorwaarden of unieke kansen voor je logo. Zo past het Amstel Bier logo perfect op een bierdopje en vormt het ronde element een goede eye-catcher op het flesje.
Tegenwoordig dient je logo flexibel te zijn. Toepasbaar op verschillende achtergronden, groottes en uitingen.
Wat maakt een logo goed of slecht?
De geschiedenisles van hierboven komt nu weer goed van pas. De wereld wordt steeds kleiner, de noodzaak van een sterk visueel fundament wordt alleen maar groter. Met een zelfgemaakt plaatje van een pint bier hou je je pub niet meer overeind. Tegenwoordig is een logo vaak de eerste visuele uiting van je branding waar je doelgroep mee in aanraking komt. Naast dat een beeldmerk herkenbaar moet zijn, moet je doelgroep zich ermee kunnen identificeren.
In onze populaire blogpost Wat maakt een goed logo? noemen wij de volgende vuistregels die een beeldmerk écht goed maken.
- Eenvoudig;
- Memorabel;
- Tijdloos;
- Flexibel;
- Gepast.
Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan om dit blogbericht te lezen.
Waarom heb ik een goed logo nodig?
Een logo is het gezicht van je bedrijf. Valt je gezicht niet in de smaak, dan krijg je vaak geen tweede kans. Herkenning is niet alles, je potential is één klik verwijderd van je concurrent.