Inside Visia: Brandingtraject

In de blogreeks Inside Visia nemen we je mee achter de schermen. We bespreken de aanpak voor al onze diensten en laten zien hoe we werken naar een unieke, maatwerk oplossing. Laten we aftrappen met de basis voor vrijwel elke communicatiestrategie: het brandingtraject.

De start van het brandingtraject: de introductie

We kunnen er niet genoeg op hameren: alles staat en valt met heldere communicatie. We kiezen er daarom ook voor om vrijwel nooit een traject aan te vliegen zonder een face-to-face introductiegesprek.

Een brandingtraject is pas succesvol wanneer de huisstijl door en door aansluit op de onderneming. Dat waar het bedrijf voor staat, gevisualiseerd in communicatiemiddelen. Een gestructureerd kennismakingsgesprek helpt ons een organisatie te doorgronden om uiteindelijk te komen tot een waterdicht resultaat.

Natuurlijk is een gesprek geen standaard interview. Ieder brandingtraject vereist andere vragen en invalshoeken. Een aantal zaken die zeker in ieder introductiegesprek voor een brandingtraject terugkomen zijn:

  • Bedrijfsinformatie
    Algemene zaken als hoelang de organisatie bestaat, hoeveel werknemers er zijn en de visie van de onderneming.
  • Doelgroep
    Kenmerken van de doelgroep als leeftijd, functie en demografie.
  • Dienstverlening
    De werkwijze en diensten van de ondereming. Wat maakt je uniek?
  • Huidige situatie
    Welke knelpunten zijn er op dit moment. Op welke vlakken kunnen we punten scoren?

Als voorbeeldcase in dit bericht gebruiken we het recent afgeronde project NewRoutes. De opdracht: het rebranden en herpositioneren van een business consultancy bedrijf.

Analyse en aanbevelingen

Nu we de organisatie hebben leren kennen is het tijd om aan de slag te gaan. De verzamelde informatie helpt ons bij het opstellen van een voorstel. Dit voorstel bestaat – naast de gebruikelijke prijsopgave – uit een korte analyse met de bijbehorende aanbeveling. Verder voegen we altijd een beknopte samenvatting van het kennismakingsgesprek toe, dit zorgt ervoor dat we miscommunicatie voorkomen.

Het doorlopen van een succesvol brandingtraject valt of staat bij een helder overzicht en goede communicatie onderling. We leveren enkel maatwerk. Het is dus van belang dat we bij de voorbereiding de diepte ingaan om ervoor te zorgen dat beide partijen weten wat de rode lijn wordt.

Breinbreek-tijd: De conceptfase

Om eerlijk te zijn is dit mijn favoriete onderdeel binnen elk brandingtraject. Het bedenken van concepten kan stressvol zijn, maar met de tips uit Designer’s block voorkomen? Zo doe je dat in mijn achterhoofd kom ik er altijd uit. In deze fase bedenken we het concept. Het logo met de achterliggende gedachten en filosofie. Het concept dient het verhaal van de onderneming samen te vatten in één beeld.

Veel van onze concullega’s kiezen ervoor om in deze fase meerdere concepten uit te werken. Wij hanteren een andere werkwijze. We werken één logo uit en ontwerpen vervolgens ook al een gedeelte van de huisstijl. Waarom? Omdat het hoofddoel van een brandingtraject niét het neerzetten van een mooi plaatje is. Mooi is namelijk een mening.

Een huisstijl is de vertaling van de persoonlijkheid van een organisatie. Het concept moet sterk zijn en de boodschap duidelijk. Als communicatiebureau zien we onszelf niet enkel als uitvoerende partij, we hebben ook een adviserende rol. Door een klant te laten kiezen tussen verschillende opties geef je haar ook de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken.

Daarom nemen we hier het voortouw: we delen één voorstel waarvan we weten dat het werkt.

Terugkoppeling & feedback

Nu het eerste ontwerp is ontwikkeld wordt het tijd voor feedback. Het logo en de huisstijl worden verwerkt in een korte presentatie zodat de opdrachtgever een helder beeld krijgt van het totaalplaatje. Naast het beeldmerk en aanvullende huisstijlelementen schetsen we ook een beeld van de tone-of-voice, verschillende toepassingen, lettertypes en een kleurenpalet.

De opdrachtgever krijgt nu de tijd om alles rustig te bekijken, op zich in te laten werken en eventueel intern te bespreken. Omdat er veel meer gepresenteerd wordt dan slechts een “schets van het logo” worden er een hoop knopen tegelijkertijd doorgehakt. Het gevolg hiervan is dat het traject efficiënt verloopt zonder dat we iets aan de verbeelding moeten overlaten. Zaken die niet in de smaak vallen kunnen snel worden aangepast.

Vanwege de gestructureerde aanpak en heldere communicatie sluit het eerste concept vaak al goed aan op de wensen van de opdrachgever. De revisierondes worden voornamelijk gebruikt voor kleine aanpassingen en verbeteringen.

Perfectioneren en afronden van het brandingtraject

De laatste fase van het brandingtraject is aangebroken: de oplevering. In deze fase worden de losse eindjes aan elkaar geknoopt en komt de kers op de taart. Het logo wordt tot in de puntjes verfijnd, kleuren worden vastgesteld en de eventuele drukbestanden voorbereid.

Uiteraard stellen we een logo-kit samen waarin alle varianten in schaalbare versies opgenomen zijn. Verder wordt de laatste versie van het brandingdocument opgemaakt: dit document bevat een beknopte uitleg van de huisstijl en kan worden gebruikt als leidraad voor toekomstige uitingen.

Dit is een korte samenvatting van de Visia-werkwijze tijdens een brandingtraject. Is jouw branding ook toe aan een visuele upgrade? Geef ons gerust een belletje!