Website bezoekers boeien en binden

Je hebt al een tijdje een website en krijgt aardig wat bezoekers. Bezoekers. Maar daar blijft het ook bij. Een website hebben is één ding, er vervolgens resultaat uit halen is een andere tak van sport. In dit blogbericht bespreken we hoe je bezoekers kunt binden en kunt omtoveren tot kersverse leads.

Bezoekers binden en binnenhengelen

Vaak leggen ondernemers de focus op het krijgen van meer bezoekers op hun website. Hoewel het natuurlijk altijd mooi is om bezoekersaantallen te zien stijgen, zijn die cijfers niets waard als de bezoekers je website verlaten zonder actie te ondernemen. Het is belangrijk dat je je bezoekers weet te binden en boeien. Van een koude bezoeker naar een lauwwarme lead.

Zie het als vissen op zee. Het internet zit tjokvol met verse bezoekers die gevangen wíllen worden. Als je net vervolgens vol met gaten zit dan zwemmen ze er alsnog uit. Hoeveel vissen er door je net zijn gegaan gaat aan het einde van de dag je maag niet vullen. Om te voorkomen dat je met een lege maag komt te zitten dien je bezoekers te binden. Binnenhengelen voordat ze naar je concurrent zwemmen.

Bezoekers boeien en binden met waardevolle content

Hét aspect waar iedere onderneming, in iedere markt, een voorsprong mee kan krijgen op de concurrent. Het vlees en bloed van je website. Ik heb het natuurlijk over content. Er is één fout die veel ondernemers en website-eigenaren nog steeds maken. Teksten worden geüpload, afbeeldingen worden geplaatst. Boem, klats, klaar. De website staat. Vervolgens worden de teksten op de website nooit geoptimaliseerd of aangevuld. Er wordt vrijwel nooit iets nieuws vermeld, de website bloedt letterlijk dood en bezoekers haken af voordat je ze kunt binden.

Je concurrenten met actuele blogs en geoptimaliseerde pagina’s worden de paradepaardjes van de zoekresultaten van Google. Hierdoor verlies je niet alleen de kans op een hoop nieuwe bezoekers, je verliest je daadwerkelijke bezoekers omdat je geen meerwaarde biedt. Je relevantie is namelijk al lang verleden tijd. Waarom zou ik een muffe muffin kopen, als ik op de hoek met het zelfde gemak een verse croissant kan halen?

Meer dan ooit is het van belang dat je on-top of your game bent. Bied informatie die relevant en actueel is voor je bezoekers. Geef antwoord op vragen en laat zien dat jij de enige logische keus bent. Door meer te bieden met jouw content (op een unieke manier) steek je boven de rest uit. Neem je content en je online aanwezigheid serieus, je zult meer bezoekers kunnen overhalen en binden.

Een tijd geleden bespraken wij onze herpositionering in de markt in Rebranding Visia: Visie en strategie. Wellicht dat je hiermee tot nieuwe inzichten kunt komen.

Geven en nemen

Voor niets gaat de zon op, dit geldt zeer zeker ook op internet. Bezoekers denken wel twee keer na voordat ze transformeren van anoniem naar benaderbaar. Voordat je bezoekers kunt binden moet je dus iets kunnen bieden. Niet zomaar iets, maar iets van meerwaarde. Iets waarmee je je bezoeker kunt helpen en eventuele vragen kunt beantwoorden. Net als voorgenoemde punt is het einddoel om je bezoekers te imponeren en positief te verrassen met je kennis. Het moet een logische keus zijn om met jou in zee te gaan, jij kunt ze immers beter van dienst zijn dan je concurrent.

Zorg dat je je aanbod goed aanprijst, je wilt natuurlijk zo veel mogelijk respons ontvangen. Houd alles zo laagdrempelig mogelijk. Het is eenvoudiger om een bezoeker te binden door ze zo weinig mogelijk formuliervelden in te laten vullen. In onze blogpost Meer leads met een content offer gaan we dieper in op deze methode van bezoekers binden.

Een schaap over de dam

En dan volgen er meer. Nu wil ik niet direct impliceren dat bezoekers gelijk staan aan schapen, maar we zijn wel allemaal kuddedieren. Wees eerlijk, via Thuisbezorgd bestel je liever bij een restaurant met vier sterren dan een met twee. Uit onderzoek blijkt (toegelicht in dit artikel van Marketingfacts) dat 88% van de consumenten een online review evenveel vertrouwt als een persoonlijke aanbeveling. We zijn niet vies van reviews en meningen van anderen. En dat is ook logisch, je wilt nooit de partij zijn die het water moet aftasten. Op zakelijk gebied wil je zo veel mogelijk zekerheid dat je investering ook daadwerkelijk iets gaat opleveren.

Maak daarom op je website en in je andere communicatiemiddelen gebruik van recensies. Het geeft je onderneming niet alleen meer body, maar ook een stuk transparantie. Als je communicatie uitstraalt dat je de beste bent in wat je doet én je recensies dit bevestigen, zal een bezoeker sneller geneigd zijn de stap te nemen om zich te binden.

Voorkom keuzestress

Zoveel mensen, zoveel wensen. Met die uitspraak als uitgangspunt ligt er een aardig diepe valkuil op de loer. Geef je bezoekers te veel keuze en er ontstaat er keuzestress. De bezoeker haakt af. Het is belangrijk dat je website sturing biedt, zonder je bezoekers iets op te dringen. Met een goede structuur en sterke teksten kom je al een heel eind. En onthoud: jouw onderneming biedt de oplossing die de bezoeker nodig heeft.

Als je je bezoeker hiervan kunt overtuigen, zal deze zich ook binden. Hier komt de volgende classic goed van pas: KISS. Keep It Simple, Stupid. Maarten gaf een tijdje terug wat handige tips voor een gebruiksvriendelijke website. Doe er je voordeel mee.

Bezoekers binden is andere koek

Het aantrekken van bezoekers is dus één ding, bezoekers binden en vasthouden is een vak apart. Met deze tips heb je een goede basis om je communicatie van informerend om te toveren naar converterend. Ik ben best trots op die uitspraak. Succes!

Mocht je hulp nodig hebben om je onderneming op de kaart te zetten, dan weet je ons te vinden!