Wat doet een social media manager?

Dat social media niet meer weg te denken is weten we allemaal wel. Ook hoe we socials het beste kunnen inzetten voor marketing is in grote lijnen bekend. Het is een feit dat het opzetten van een een strak social-mediaplan enorm time consuming is. Gelukkig hoef je al dat harde werk niet alleen te doen. Social media managers zijn op de hoogte van de werking van algoritmes, communicatief sterk en weten hoe ze een doelgroep kunnen bereiken. Wat kan een social media manager betekenen voor jouw bedrijf?

Wat doet een social media manager?

Shot of an unrecognizable businesswoman having a brainstorming session against a glass wall in a her office

Wat doet een social media manager?

Socials media managers hebben de taak om jouw bedrijf online te representeren. Ze doen dit op basis van een aantal doelen die het bedrijf wilt bereiken. Vanuit deze doelen wordt een social-mediaplan opgesteld. Door de constante veranderingen in de wereld van socials moet dit plan consistent up-to-date gehouden worden. De social media expert zal hier bovenop zitten en stuurt bij waar nodig.

Social media managers zijn de brug van communicatie tussen je bedrijf en je audience.
Door actief met je doelgroep bezig te zijn op social media laat je de menselijke kant zien van het bedrijf. Dit gaat dieper dan het reageren op comments onder jouw posts. Er wordt ook contact gelegd met andere accounts. Hoe actiever jouw account is op, hoe vaker het gezien wordt in de feed van anderen.

Het ontwikkelen en consistent houden van je brand identity is een belangrijke taak van een social media manager. Het is belangrijk dat op dezelfde tone-of-voice wordt aangehouden als op je website. Dit zorgt ervoor dat mensen vertrouwd raken met je bedrijf en dat de huisstijl makkelijk te herkennen wordt.

Wanneer de social media manager reageert op berichten of reacties, gebeurt dit ook binnen de sfeer van jouw bedrijf. Zo weten klanten precies wat ze van jouw organisatie kunnen verwachten.

Must-have vaardigheden voor een social media manager

Als social media manager is het belangrijk om te beschikken over kennis en een aantal vaardigheden.

Social media managers volgen niet alleen de laatste trends maar houden ook het algoritme bij. Sterker nog: ze onderzoeken hoe je het algoritme in je eigen voordeel kunt gebruiken. Een social media manager moet dan ook makkelijk kunnen switchen tussen creatief- en analytisch werk, én dit met elkaar kunnen combineren.

Met social listening tools kan een social media expert zelfs trends bijhouden rondom jouw organisatie. Denk hierbij aan hashtags die gebruikt worden en wat concurrenten delen op hun profielen. Hoe meer je weet over deze trends, des te beter je posts kunt samenstellen die pakkend zijn voor je doelgroep.

Hieronder volgen nog een aantal kenmerkende vaardigheden van een social media manager.

Een social media manager focust op kwaliteit

Met een constante flow aan content is het lastig om kwaliteit te blijven leveren. Een social media expert zorgt ervoor dat elke post inhoudelijk genoeg te bieden heeft aan je audience.

Content moet niet alleen trends volgen, maar ook tijdloos zijn. Denk hierbij aan informatieve content, of behind the scenes van je bedrijf. Best practises verschillen per organisatie en moeten onderzocht worden door de social media manager.

Analytisch denkvermogen

Analytics zijn de basis voor wat en wanneer je gaat posten. Je zult nu wel denken; Analytics is een enorm brede term. En dat klopt!

Als we het over analytics hebben spreken we over twee onderwerpen, namelijk: social media metrics (likes, comments, shares, etc.) en business metrics (webverkeer, omzet, etc.).

Een goede social media manager heeft verstand van beide en kan deze data met elkaar combineren.

Copywriting skills

Copywriting is een fundamentele skill voor elke social media manager. Er is een mooie post ontworpen en een geschikt moment gekozen… Maar wat komt er bij die post te staan?

De visual zorgt voor het trekken van de aandacht, maar de begeleidende tekst is hoe je deze aandacht vasthoudt. De caption is ook de perfecte plek om een call-to-action te plaatsen en engagement met je volgers te creëren.

Wil je beter worden in het schrijven van goede copy? Maarten schreef er vorige week een blogbericht over!

Pres(en)tatievermogen

Voor een groep spreken is niet iets waar een social media manager bang van wordt.

Met ontwikkelingen zoals Instagram- en Facebook Live die steeds groter worden, is het geen slecht idee om presenteren als voordeel te gebruiken bij het groeien van je engagement en bereik.

Daarnaast moeten de ideeën van een social media manager herhaaldelijk gepitcht worden voor de rest van het marketingteam. Het is dus belangrijk dat een social media manager spreekt en presenteert met zelfvertrouwen en overtuiging.

Gedragspsychologie

Gedragspsychologie is de onderliggende rode draad van marketing.

Een social media manager moet weten hoe de doelgroep zich gedraagt en waarom potentials potentials zijn. Analytics en data zijn de wat van je post, gedragspsychologie is de waarom van je post.

De wat geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van trends en herhalende successen.

De waarom geeft je toegang tot de onderliggende redenen voor deze trends en successen, zodat je deze kunt dupliceren zonder in herhaling te vallen. Een social media manager moet dus ook begrijpen waarom mensen aangetrokken zijn tot bepaalde producten.

Social media manager: doen of niet?

Het inzetten van social media is één van de belangrijkste kansen in hedendaagse marketing.

Kom je zelf niet toe aan het onderhouden van je kanalen? Dan kun je zeker profiteren van de voordelen van een social media manager. Kost wat. Maar dan heb je ook wat.

Wil je het toch zelf proberen maar weet je niet waar je moet beginnen? Stuur ons een bericht, dan plannen we een gesprek in. Geheel vrijblijvend en je bent verzekerd van resultaat.