Copywriting tips voor beginners

Op zoek naar tips waarmee je jouw copywriting naar het volgende niveau kunt tillen? Dan ben je aan het juiste adres. Schrijven is een uniek soort skill: iedereen leert het op de basisschool, maar weinig mensen zijn er écht goed in. Ook wij vinden het schrijven van overtuigende teksten soms lastig. Tijdens projecten werken we daarom samen met Lettergeniek, ons vaste tekstbureau. Toch zelf aan de slag met het schrijven van je (sales)teksten? In dit artikel geef ik je een aantal hapklare copywriting tips.

Waarschijnlijk ben je best in staat een degelijk tekstje op papier te zetten. De meeste ondernemers typen dagelijks tal van mails, whatsappjes en social-mediaposts. En dat gaat prima, toch?

Copywriting is echter andere koek. In tegenstelling tot het informatieve mailtje dat je zojuist naar een collega stuurde, dienen salesteksten namelijk een ander doel: het verleiden van een (potentiële) klant.

Copywriting tips voor beginners

Hapklare copywriting tips

Misschien ben je niet geboren met een natuurlijke aanleg voor het schrijven van ijzersterke teksten. Met behulp van de praktische tips in dit artikel kom je echter een heel eind. Ready. Set. Go!

Let op je spelling!

First things first: let alsjeblieft op je spelling. Lees je teksten een paar keer na en laat eventueel een collega meezoeken naar spelfouten.

Is het dan écht zo erg om spelfouten te maken? Nou ja. Natuurlik is deze zin priema te begriijpen. Het zou echter zonde zijn als een potentiële klant afhaakt door iets dat voorkomen had kunnen worden.

Verplaats je in de lezer

Schrijf je teksten voor een landingspagina? Toon dan meteen in de intro empathie aan je bezoeker. Plaats jezelf in zijn of haar schoenen en laat weten dat je het probleem begrijpt.

Vervolgens kun je uitleggen waarom jouw dienst of product dit probleem oplost. Bied een toepasbare oplossing in zo min mogelijk woorden. Dus niet zo:

De meest praktische tijdmanagement-tool voor startende ondernemers

Met behulp van onze innovatieve app en gebruiksvriendelijke software helpen we kleinschalige bedrijven en organisaties met het registreren van gewerkte uren. Daarnaast biedt ons pakket de mogelijkheid om gewerkte uren te exporteren naar verschillende boekhoudpakketten.

Je lezer zit niet te wachten op moeilijke woorden en technische specificaties. Hapklaar is the way to go:

Loop je omzet mis door onbetaalde uren?

Krijg inzicht in je tijdsbesteding en factureer gewerkte uren met één druk op de knop.

Korte paragrafen, lijstjes en reviews zorgen ervoor dat lezers geprikkeld blijven en minder snel afhaken.

Definieer je doelgroep

Nu we het toch over inleven hebben: weet voor wie je schrijft. Bepaal je doelgroep en doe onderzoek naar het onderwerp van je landingspagina. Het is belangrijk dat de lezer zich begrepen voelt.

Hier een praktisch voorbeeld zodat je direct begrijpt wat ik bedoel:

Kom langs bij de Max Verstappen-stand op de grootste F1-beurs van het jaar

Toe aan een pitstop? Race naar onze stand voor de supersnelle Max Verstappen Experience!

Definieer een doelgroep

Goedkoop is duurkoop

Het woord goedkoop is alleen voorbehouden aan de echte budgetknallers en koopjesjagers. Probeer je kwaliteit en/of professionaliteit uit te stralen? Gebruik dan liever een synoniem:

  • Betaalbaar;
  • Schappelijk;
  • Kostenefficiënt.

Consistentie is de sleutel

Tijdens het schrijven van een tekst maak je een aantal essentiële keuzes. Spreek je de lezer bijvoorbeeld aan met u of jij? Heb je een luchtige insteek, of is je tekst bloedserieus? Schrijf je vanuit de ik- of wij-vorm?

Niks is goed of fout: baseer deze keuzes vooral op je target group en het doel van je tekst.

Zorg er echter wel voor dat je consistent bent. Inconsistent woordgebruik leest onprettig en oogt slordig. Maak een keuze en stick to it!

Zet aan tot actie

Een Call-To-Action is een element in je uiting dat – zoals de naam al zegt – oproept tot actie. Denk hierbij aan badges, ribbons en buttons.

Denk eraan dat je een product aan de man probeert te brengen. Voorkom droge termen zoals:

  • Klik hier;
  • Registreer;
  • Word lid.

Maar kies in plaats daarvan voor uitvoerbare zinnen zoals:

  • Neem vrijblijvend contact op;
  • Ontdek de wereld van e-learning;
  • Ja, ik wil wekelijks marketing tips ontvangen.

Schrijf voor mensen

Je vindt het belangrijk dat je landingspagina goed wordt geïndexeerd door Google en andere zoekmachines. Dat snap ik. Het is dan ook logisch dat je je tekst voorziet van zoveel mogelijk relevante zoektermen.

Probeer echter niet door te slaan in zoekmachine optimalisatie. Dat extra organische bereik is namelijk waardeloos als bezoekers een onleesbare tekst vol zoektermen voorgeschoteld krijgen.

Eérst optimaliseren voor bezoekers. Daarná voor zoekmachines.

Oefening baart kunst

Met behulp van bovenstaande copywriting tips kun je zelf aan de slag met het schrijven van teksten voor je funnels, landingspagina’s en zakelijke e-mails.

Zit je met een vraag over (online) marketing of kom je er zelf niet meer uit? Stuur ons dan gerust een berichtje. We helpen je graag verder!