Video’s voor je bedrijf: wat, waarom en waar

Wanneer is de laatste keer dat je een video hebt bekeken? Waarschijnlijk vandaag nog. En hoe vaak kijk je (onbewust) video’s die geplaatst zijn door bedrijven? Tegenwoordig zie je het steeds meer: video als onderdeel van (online) marketing. Dit is niet voor niets. Maar liefst 83% van de marketeers geeft aan dat video hen heeft geholpen bij het genereren van leads. Ben je geïnteresseerd in het gebruik van video’s in je online marketing? In dit bericht leg ik uit waarom je het moet doen, waar je video’s over kunnen gaan en waar je ze het beste kunt plaatsen.

Waarom video’s voor bedrijven werken

Het maken van video’s als onderdeel van je marketingstrategie helpt je bedrijf op meerdere manieren. De belangrijkste hiervan op een rij:

Video’s hebben een groter bereik

Video’s hebben een groter bereik dan foto’s, visuals en tekst. Zo worden video’s voorgetrokken door de algoritmes van social-mediakanalen. De inhoud of lengte maakt niet uit, alles doet het goed! De video’s moeten dan wel geüpload zijn op het specifieke kanaal en niet van een externe bron komen.

Video’s hebben de voorkeur

Naast de algoritmes hebben ook de gebruikers van social-mediakanalen een voorkeur voor video. Het bekijken van een video vergt uiteraard een stuk minder inspanning dan het ontleden van een infographic of het lezen van een lap tekst.

Video is persoonlijk

Als ondernemer wil je niet overkomen als een onbereikbare reus. Om een sterke band met je doelgroep te vormen is het van belang dat je regelmatig je persoonlijke kant laat zien.

Maak je video-content extra persoonlijk door te kiezen voor een aantal vaste gezichten die regelmatig terugkeren. Dit verhoogt de herkenbaarheid van je content en draagt bij aan de band met de doelgroep.

Een duidelijke persoonlijkheid op social media draagt hier ook aan bij.

Video: de statistieken

Nog steeds niet overtuigd? Daar brengen de volgende statistieken vast verandering in:

  • 85% van bedrijven gebruiken video als marketingtool;
  • 92% van deze bedrijven geeft aan dat het een belangrijk deel is van hun marketingstrategie;
  • Meer dan 80% van de videomarketeers zegt dat video meer bezoekers naar hun website heeft getrokken en geholpen heeft met het genereren van leads.

Inhoud van de video

Er zijn verschillende thema’s en strategieën die je als bedrijf kunt hanteren in je videomarketing. Natuurlijk vind je het belangrijk om te tonen wat je te bieden hebt, maar dit kan op tal van manieren

De meest voor de hand liggende manier is om te laten zien welke producten en diensten je verkoopt. Let wel op de volgende valkuil: als kijkers in de gaten hebben dat ze gewoon naar een reclame kijken, gaan ze waarschijnlijk weg. En dat is niet de bedoeling! Bied altijd meerwaarde voor de kijker.

Informatief

Je kunt meerwaarde bieden met behulp van informatieve videocontent. In dit soort video’s kun je uitleggen hoe een bepaald product werkt of hoe het proces verloopt van een service die je biedt. Hierdoor is de kans groter dat de video gevonden wordt op een organische manier.

Een goed voorbeeld van informatieve videocontent is het YouTube-kanaal van Coolblue. Het bedrijf plaatst hier regelmatig unboxvideo’s en reviews van producten die ze verkopen.

Hierdoor brengen ze hun producten aan de man zonder mensen schaamteloos een reclame te maken.

voorbeeld video voor bedrijf: youtube kanaal van business coolblue

Nieuw jasje

Om ervoor te zorgen dat veel mensen je video’s bekijken, kun je een extra entertainment element toevoegen.

Zo maakte IKEA een video waarin een aantal producten wordt aangeprezen, maar dan met een twist. De video is namelijk vormgegeven als ASMR-video. Het betreft een reclame van maar liefst 25 minuten lang, maar is ondertussen al meer dan 3 miljoen keer bekeken.

Kennismaken

Als je geen producten of diensten wilt showcasen – of gewoon op zoek bent naar afwisseling – kun je kijkers kennis laten maken met de mensen achter je bedrijf.

Dit maakt je bedrijf niet alleen toegankelijker, maar zorgt er ook voor dat je het niet telkens hebt over diensten en producten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen.

Kies er bijvoorbeeld voor om een “Vraag & Antwoord”-video te maken. Zo sla je twee vliegen in één klap: kijkers leren alle ins-en-outs van je bedrijf én de werknemers.

Waar deel je bedrijf videos?

Nu ik je heb verteld over de waarom en wat, is het tijd om het over de waar te hebben. Want via welke kanalen deel je je videocontent?

YouTube

Als je aan online video denkt, denk je aan YouTube: de grootste videobibliotheek ter wereld.

Het voordeel van YouTube? Het potentiële bereik van je video is enorm. Dagelijks wordt er namelijk meer dan een miljard uur aan video geconsumeerd op het kanaal.

Dit is overigens ook het grootste nadeel. Als je succesvol wilt zijn op YouTube zul je moeten opvallen in de massa.

Facebook & LinkedIn

Probeer je vooral volwassenen te bereiken? Dan zijn Facebook en LinkedIn wellicht de media die je zoekt!

In tegenstelling tot social-mediakanalen zoals TikTok en Instagram, maken veel volwassenen gebruik van deze kanalen.

Daarnaast hebben de algoritmes van deze kanalen een voorkeur voor native video’s. Zorg er dus voor dat je de video rechtstreeks aan je post toevoegt.

Instagram & TikTok

Probeer je voornamelijk jongeren te bereiken? Kies dan voor jeugdige kanalen zoals Instagram en TikTok.

Je zult het misschien niet verwachten, maar ook informatieve video’s werken erg goed op deze kanalen. Zo heeft de NOS een speciaal Instagram-account waarmee ze jongeren op de hoogte houden van het laatste nieuws met behulp van korte video’s.

Op je bedrijfswebsite

Het gebruik van videocontent op je website heeft verschillende voordelen. De kans om bovenaan de verschijnen in Google is bijvoorbeeld 53 keer groter als je gebruikmaakt van video. Het resultaat? Twee keer zoveel organisch verkeer via de zoekresultaten. Wow!

Overtuigd?

Hopelijk heb ik je overtuigd om video te gebruiken in de marketingstrategie van je onderneming.

Heb je meer vragen over marketing of interesse in een samenwerking? Neem dan gerust contact met ons op!