Opvallen als bedrijf: 6 stappen naar aandacht

Bedrijven die niet opvallen verkopen geen producten. Bedrijven die geen producten verkopen gaan failliet. Tegenwoordig zijn er tal van kleine ondernemingen die het allemaal tegen elkaar opnemen, opvallen wordt daarom steeds belangrijker. Als bedrijf wil je nooit gezien worden als just another brand. Het is dan ook belangrijk dat je niet alleen gezien wordt, maar ook onthouden wordt door de juiste mensen. Er zijn meerdere elementen die je aan je strategie kunt veranderen om je te onderscheiden van de rest. In dit bericht ga ik het hebben over de voordelen van deze elementen en hoe je ze inzet.

Onthouden worden door originaliteit

De meest voor de hand liggende manier om op te vallen is door anders dan je concurrenten te zijn. Zoek daarom een invalshoek waar je concurrenten nog niet eerder aan hebben gedacht. Dit betekent overigens niet dat het bedrijf dat het hardst schreeuwt alle klanten wint. Als elke concurrent schreeuwt, dan val je meer op als je fluistert.

Zo heeft het merk G’woon bijvoorbeeld een erg rustig huisstijl. In tegenstelling tot de in-your-face producten die je tegenkomt in de supermarkt, maakt G’woon gebruik van rustige vormgeving en keuren.

Waar andere merken zoveel mogelijk informatie op hun verpakkingen zetten, doet G’woon dat juist niet. waardoor ze opvallen en beter te onthouden zijn.

Aandacht trekken met waarde

Een tweede manier om je te onderscheiden van concurrentie is door meerwaarde te bieden. Dit kan simpelweg betekenen dat de producten of services die je bedrijf biedt van beter kwaliteit zijn dan de concurrent.

Een andere manier is om een sterke toewijding aan gepersonaliseerde klantenservice te bieden. Hier is het ook van belang dat je origineel bent in hoe je communiceert. Je kunt er ook voor kiezen om dezelfde kwaliteit te bieden voor een betere prijs. Het nadeel hiervan is dat dit voor de meeste bedrijven een vermindering van de winst betekent.

Hieronder zie je een reclame van Jumbo waarin ze de aandacht trekken door goedkoper te zijn dan andere supermarkten.

voorbeeld opvallen als bedrijf: Reclame van jumbo waarop staat dat ze goedkoper zijn dan Aldi en Lidl.

Onderscheiden met oprechtheid

Wanneer je opvalt bij potentiële klanten dan wil je niet overkomen als een groot, onbereikbaar bedrijf. Je moet je persoonlijke kant laten zien om op lange termijn een betere band met je doelgroep te creëren.

Geef geen standaard antwoorden die overduidelijk gekopieerd zijn. Het werkt beter om met klanten te communiceren alsof het je vrienden zijn. Om een goede balans te houden tussen persoonlijk en zakelijk is het belangrijk om je doelgroep goed te kennen.

Veel bedrijven gebruiken social media om klanten snel van dienst te zijn. Dit werkt persoonlijker en minder formeel dan via bijvoorbeeld e-mail of telefoon. Social media maakt oprechte communicatie gemakkelijker.

Herkenbaar worden met consistentie

Om je merk herkenbaar te maken – en daardoor op te vallen – is het belangrijk dat je merknormen consistent worden toegepast. Hierdoor wordt je bedrijf voorspelbaar en vertrouwd voor klanten.

Onder merknormen verstaan we huisstijl en kleuren, maar ook de manier waarop klanten worden aangesproken. Bepaal je merknormen vroeg zodat iedereen in je onderneming ervan weet en het kan toepassen.

Als er meerdere mensen aan verschillende elementen werken, zorg dan dat iedereen alles op dezelfde manier aanpakt. Coca-Cola is hier doorgaans heel goed in. Van de kleuren en het lettertype tot de vorm van het flesje: sinds 1950 is het bedrijf consistent met haar merknormen.

voorbeeld opvallen als bedrijf: Tijdlijn van coca cola logo waarmee ze al lang consistent zijn

Bijzonder door begrip

Om een goede band te krijgen moet je je klanten goed kennen. Onderzoek je target demographic grondig en doorlopend. Wanneer je dat doet is het natuurlijk wel belangrijk dat je je vervolgens aanpast aan de doelgroep.

Wanneer je communiceert richting één niche dan is het relevant voor een kleine groep. Je zou zeggen dat diit niet optimaal is, maar de band is dan extra groot voor die groep. Dit laat namelijk sympathie zien. En dit maakt de drempel weer kleiner om contact op te nemen.

Opvallen door zichtbaarheid

Als mensen je niet zien kunnen ze nergens op ingaan. Zonder zichtbaarheid krijg je alleen klanten via je bestaande kanalen. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van marketing.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een social-mediastrategie of investeren in advertenties.

voorbeeld opvallen als bedrijf: times square vol met advertenties

Nooit klaar met opvallen

Hopelijk kun je deze tips gebruiken om je bedrijf in de schijnwerpers te zetten. Alle beetjes helpen, maar je bent nooit klaar met groeien! Blijf verbeteringen doorvoeren en meet regelmatig het effect van je strategie.

Heb je hulp nodig bij het veranderen van online strategie? Neem dan gerust contact met ons op.