Lokale vindbaarheid verbeteren met een Google Bedrijfsprofiel

In een samenleving die steeds drukker wordt, kan lokale vindbaarheid het verschil maken voor jouw bedrijf. Terwijl iedereen vecht om een plekje in de schijnwerpers, biedt het slim inzetten van lokale SEO de kans om echt op te vallen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw winkel of dienst beter vindbaar is dan die van je concurrent, die slechts een straat verderop zit? Het antwoord ligt in het effectief benutten van je Google Bedrijfsprofiel, dus daar gaan we het vandaag over hebben.

Een Google Bedrijfsprofiel is niet zomaar een vermelding; het is je visitekaartje op Google.

Wat is een Google Bedrijfsprofiel?

Een Google Bedrijfsprofiel (GBP) – voorheen bekend als ‘Google Mijn Bedrijf’ – is een gratis tool van Google die bedrijven in staat stelt hun aanwezigheid op Google – inclusief Search en Maps – te beheren en te optimaliseren. Door een GBP in te stellen, kunnen bedrijven essentiële informatie over hun bedrijf direct in de zoekresultaten tonen. Denk hierbij aan de bedrijfsnaam, locatie, openingstijden, contactgegevens en zelfs foto’s en recensies.

Het belangrijkste voordeel van een GBP is de verhoging van je lokale vindbaarheid. Door effectief gebruik te maken van dit gratis platform, vergroot je de kans dat potentiële klanten je vinden wanneer ze zoeken naar producten of diensten die je aanbiedt. Dit is met name belangrijk voor lokale zoekopdrachten waarbij mensen in de buurt op zoek zijn naar een bedrijf als het jouwe, zoals de zoekopdracht “Renschoenen kopen Heerlen”.

Een effectief ingericht Google Bedrijfsprofiel kan de vindbaarheid en daarmee de voetverkeer naar je onderneming aanzienlijk verhogen.

De voordelen van een Google Bedrijfsprofiel

Een geoptimaliseerd Google Bedrijfsprofiel biedt niet alleen uitgebreide informatie over je bedrijf, maar zorgt er ook voor dat je zichtbaar bent op prominente plaatsen binnen Google. Dit zijn plekken waar potentiële klanten vaak zoeken naar diensten of producten die je aanbiedt.

Local 3 Pack

De Local 3 Pack verwijst naar de drie bedrijfsvermeldingen die bovenaan de zoekresultaten worden weergegeven voor lokale zoekopdrachten. Deze prominente positie garandeert een hoge zichtbaarheid en trekt aanzienlijk meer clicks van zoekers. De selectie van bedrijven in de Local 3 Pack is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder relevantie, afstand en de autoriteit van het bedrijf.

Een plek in de Local 3 Pack is goud waard voor lokale bedrijven. Het vergroot je zichtbaarheid en trekt meer bezoekers naar je profiel.

Local Finder

De Local Finder is een uitgebreidere lijst van lokale bedrijven die verschijnt wanneer een gebruiker klikt op ‘Meer bedrijven’ onder de Local 3 Pack. Hoewel het niet de onmiddellijke zichtbaarheid van de Local 3 Pack biedt, is het nog steeds een waardevolle plek om gevonden te worden door mensen die dieper in hun zoektocht duiken.

Google Maps

Google Maps is niet alleen een tool voor navigatie maar ook een krachtig platform voor lokale bedrijven. Mensen gebruiken Google Maps om bedrijven in hun omgeving te zoeken, routes te plannen en bedrijfsinformatie zoals openingstijden en contactgegevens te vinden. Zorg ervoor dat je locatie correct is gemarkeerd en dat je profiel volledige en aantrekkelijke informatie bevat. Recensies en foto’s spelen ook hier een belangrijke rol, omdat ze de beslissing van de gebruiker kunnen beïnvloeden.

Aanvullende functies van een Google Bedrijfsprofiel

Een GBP biedt een aantal mogelijkheden om je bedrijf te promoten en te beheren:

 • Klantbeoordelingen en -vragen
  Biedt inzichten in de klantervaring en stelt je in staat direct te reageren op feedback en vragen.
 • Posts en updates
  Stelt je in staat actuele informatie te delen, zoals evenementen, aanbiedingen of nieuws over je bedrijf.
 • Inzichten
  Geeft waardevolle informatie over hoe klanten je bedrijf vinden en er interactie mee hebben op Google.

Het opzetten van een Google Bedrijfsprofiel

Een Google Bedrijfsprofiel opzetten is een onmisbare stap voor elk bedrijf dat zijn lokale zichtbaarheid wil vergroten. Je doet het als volgt:

De eerste stappen naar het opzetten van een Google Bedrijfsprofiel

 1. Maak een Google-account aan
  Zorg ervoor dat je een Google-account hebt voor je bedrijf. Als je nog geen account hebt, maak er dan een aan.
 2. Bedrijfsvermelding zoeken
  Ga naar Google Mijn Bedrijf en zoek naar je bedrijf om te zien of het al een vermelding heeft. Als dat zo is, kun je deze claimen. Zo niet, dan kun je een nieuwe vermelding aanmaken.
 3. Bedrijfsinformatie invullen
  Geef alle relevante informatie over je bedrijf op, zoals de naam, het adres, het telefoonnummer, de website en de categorie. Wees zo nauwkeurig mogelijk.
Een nauwkeurige invulling van je bedrijfsgegevens is de basis voor een succesvol Google Bedrijfsprofiel.

Het invullen van bedrijfsinformatie op Google Bedrijfsprofiel

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het invullen van je Google Bedrijfsprofiel.:

 • Zorg ervoor dat je adres correct is
  Google gebruikt deze om je bedrijf weer te geven in Google Maps en lokale zoekopdrachten.
 • Vul je openingstijden in
  Vul je openingstijden in, inclusief uitzonderingen op feestdagen. Dit helpt klanten om te weten wanneer ze je kunnen bezoeken of contact met je op kunnen nemen.
 • Voeg foto’s en video’s toe
  Visuele inhoud maakt je vermelding aantrekkelijker. Voeg foto’s toe van je bedrijf, producten of diensten. Dit kan de interactie met potentiële klanten verhogen en hen een idee geven van wat ze kunnen verwachten.
 • Vraag om recensies
  Klantbeoordelingen zijn een krachtig middel om vertrouwen op te bouwen en de zichtbaarheid van je profiel te verbeteren. Moedig tevreden klanten aan om hun ervaringen te delen.
Foto’s en recensies zijn goud waard voor je Google Bedrijfsprofiel. Ze trekken niet alleen de aandacht van potentiële klanten maar bouwen ook vertrouwen op.

8 tips voor het optimaliseren van je Google Bedrijfsprofiel

1. Vul alle informatie volledig in

Zorg ervoor dat je GBP geen lege velden heeft. Vul alle relevante informatie over je bedrijf in, inclusief naam, adres, telefoonnummer, website en openingstijden. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van je zoekresultaten, maar maakt het ook makkelijker voor klanten om je te vinden en contact met je op te nemen.

2. Gebruik relevante trefwoorden

Integreer relevante trefwoorden in je bedrijfsomschrijving en producten of diensten. Kies trefwoorden die potentiële klanten zouden kunnen gebruiken om bedrijven zoals het jouwe te vinden. Dit verbetert je zichtbaarheid in zoekopdrachten.

3. Voeg kwalitatieve foto’s en video’s toe

Visuele content kan je GBP aantrekkelijker maken. Voeg hoogwaardige foto’s en video’s toe van je bedrijf, producten en diensten. Dit geeft potentiële klanten een beter beeld van wat ze kunnen verwachten.

4. Verzamel en reageer op recensies

Moedig tevreden klanten aan om recensies achter te laten en reageer actief op zowel positieve als negatieve recensies. Dit toont aan dat je waarde hecht aan klantfeedback en kan het vertrouwen van potentiële klanten vergroten.

5. Post regelmatig updates

Gebruik de postfunctie van GBP om nieuws, aanbiedingen, evenementen en updates over je bedrijf te delen. Dit houdt je profiel actueel en geeft mensen een reden om terug te komen.

6. Optimaliseer voor mobiel

Veel gebruikers zullen je GBP op hun mobiele apparaten bekijken. Zorg ervoor dat alle toegevoegde foto’s en content er goed uitzien op zowel desktop als mobiel.

7. Gebruik Google’s berichtenfunctie

Stel de berichtenfunctie in om direct met klanten te kunnen communiceren. Dit biedt een persoonlijk contactpunt en kan helpen bij het snel beantwoorden van vragen van potentiële klanten.

8. Houd je informatie actueel

Zorg ervoor dat je GBP altijd up-to-date is. Werk je openingstijden, contactgegevens en andere belangrijke informatie bij als deze veranderen. Dit helpt misverstanden te voorkomen en zorgt voor een goede klantbeleving.

Maximaliseer je lokale impact met een geoptimaliseerd Google Bedrijfsprofiel

Het doelgericht inzetten en voortdurend actualiseren van je Google Bedrijfsprofiel (GBP) versterkt je lokale aanwezigheid en kan je klantenkring vergroten, je enige investering is tijd. Door de bovengenoemde tips toe te passen, leg je een solide basis voor lokale SEO en bied je potentiële klanten waardevolle informatie die hen helpt bij hun keuze voor jouw bedrijf.