Huisstijl laten ontwerpen: 7 zaken om op te letten

Als ondernemers strijden we allemaal om de aandacht van consumenten, een unieke en herkenbare identiteit speelt hierin een cruciale rol. Een effectieve manier om deze identiteit te vormen en te versterken is door het laten ontwerpen van een huisstijl die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook de kernwaarden en visie van je bedrijf weerspiegelt. In dit blogbericht bespreken we 7 zaken waarop je moet letten wanneer je een huisstijl laat ontwerpen.

Logo vs. Huisstijl

Als het gaat over de vormgeving voor een bedrijf denk je in eerste instantie aan een logo. Een goed logo is een krachtig beeldmerk, maar een huisstijl gaat verder. Terwijl een logo de visuele representatie van je merk is, omvat een huisstijl alle visuele aspecten: kleurenpalet, typografie, lay-out en zelfs de tone-of-voice. Een huisstijl geeft consistentie en zorgt voor herkenbaarheid in al je communicatie, van visitekaartje tot websites.

1. Waak voor consistentie in je huisstijl

Alle elementen van je huisstijl – van je logo en kleurenpalet tot aan het lettertype en beeldtaal – dienen op een uniforme en herkenbare manier gepresenteerd te worden. Dit zorgt voor een solide, professionele uitstraling en helpt je doelgroep jouw merk in verschillende situaties en op verschillende platforms te herkennen.

Stel je voor dat een bedrijf zowel online als offline adverteert. Online maken ze gebruik van een strak, modern lettertype en felle kleuren. In hun offline advertenties gebruiken ze exact hetzelfde lettertype en kleurenpalet. Klanten die de online advertentie hebben gezien, zullen het bedrijf meteen herkennen wanneer ze de offline advertentie tegenkomen.

Het laten ontwerpen van een consistente huisstijl zorgt voor:

 1. Herkenbaarheid
  Door consistent te zijn in je huisstijl, wordt je merk sneller herkend en onthouden. Mensen zijn visueel ingesteld. Hoe vaker je hetzelfde beeld ziet, hoe steviger het in je geheugen wordt verankerd.
 2. Professionaliteit
  Inconsistentie is slordigheid. Consistentie laat zien dat je aandacht hebt besteed aan details en jouw merk serieus neemt.
 3. Vertrouwen
  Wanneer klanten zien dat je merk consistent is in al zijn communicatie, geeft dit een gevoel van stabiliteit en betrouwbaarheid. Ze weten wat ze kunnen verwachten.
 4. Sterkere merkbeleving
  Consistentie draagt bij aan een sterkere merkbeleving en een duidelijke merkpersoonlijkheid. Je publiek krijgt een helderd beeld van wie je bent en waar je voor staat.

2. De herkenbaarheid van je huisstijl

Het is belangrijk dat de huisstijl van je bedrijf je onderscheidt van de concurrentie. Wanneer je een huisstijl laat ontwerpen dient hiermee rekening gehouden te worden bij het ontwerp van de verschillende visuele elementen. Het doel is dat (potentiële) klanten je merk direct herkennen, of ze nu je website bezoeken, je advertentie zien of een van je producten in handen hebben.

Het laten ontwerpen van een herkenbare huisstijl zorgt voor:

 • Top-of-mind
  Wanneer klanten aan een bepaald product of dienst denken, wil je dat jouw merk als eerste in hun gedachten komt. Een sterke herkenbaarheid zorgt daarvoor.
 • Onderscheid van concurrentie
  In een zee van producten en diensten helpt herkenbaarheid je om op te vallen en je te onderscheiden van de rest.
 • Vertrouwen en loyaliteit
  Klanten zijn van nature geneigd om te kiezen voor merken die ze herkennen. Wanneer je merk consistent en direct herkenbaar is, bouwt het vertrouwen en loyaliteit op bij je doelgroep.
 • Effectievere marketing
  Reclame en promoties worden effectiever wanneer de visuele elementen van je merk onmiddellijk worden herkend. Het bespaart tijd en moeite in het overbrengen van wie de boodschap afkomstig is.

3. Zorg voor flexibiliteit in je huisstijl

Als het gaat om het laten ontwerpen van een huisstijl denk je al gauw aan het creëren van een vast, onveranderlijk beeld. Een goede huisstijl kenmerkt zich juist door zijn flexibiliteit en de mogelijkheid om mee te schalen wanneer dit nodig is. Flexibiliteit in de context van branding verwijst naar het vermogen van een merk om zich aan te passen, te evolueren en te groeien zonder zijn kernidentiteit te verliezen. Het betekent dat visuele elementen zoals logo’s, kleuren en typografie op verschillende manieren kunnen worden aangepast, afhankelijk van het platform of de context, terwijl ze toch herkenbaar blijven.

Het laten ontwerpen van een flexibele huisstijl zorgt voor:

 • Multichannel branding
  Er zijn talloze platforms waarop je merk (in de ideale situatie) aanwezig moet zijn. Van social media kanalen als Instagram en Facebook tot relevante websites in je sector voor effectieve backlinks. Een flexibele huisstijl zorgt ervoor dat je op elk platform optimaal kunt presteren.
 • Toekomstbestendig
  Markten, trends en technologieën veranderen. Een flexibele huisstijl zorgt ervoor dat je merk kan doorgroeien zonder een volledige rebranding te ondergaan.
 • Groei en uitbreiding
  Als je bedrijf nieuwe producten lanceert of markten betreedt, moet je huisstijl kunnen meeschalen en zich aanpassen aan nieuwe contexten.
 • Responsiveness
  In het tijdperk van mobiele apparaten en diverse schermformaten is het van cruciaal belang dat je huisstijl zich kan aanpassen en toch consistent kan blijven.

4. De toekomstbestendigheid van je huisstijl

Toekomstbestendigheid verwijst naar het vermogen van je huisstijl om relevant en effectief te blijven bij veranderingen – of dat nu veranderende markttrends, technologische vooruitgang of verschuivende klantvoorkeuren zijn. Het gaat om vooruitdenken, anticiperen op veranderingen en een ontwerp kiezen dat zich gemakkelijk kan aanpassen aan de toekomst.

Het laten ontwerpen van een toekomstbestendige huisstijl zorgt voor:

 • Duurzaamheid
  Frequente rebranding kan duur zijn en kan de herkenbaarheid van je merk verminderen. Een toekomstbestendige huisstijl bespaart op de lange termijn tijd en geld.
 • Marktrelevantie
  Door vooruit te denken en te anticiperen op toekomstige trends en veranderingen, zorg je ervoor dat je merk altijd relevant blijft in de markt.
 • Vertrouwen opbouwen
  Een consistent en tijdloos merkimago versterkt het vertrouwen bij je doelgroep. Ze weten dat ze op je kunnen rekenen, nu en in de toekomst.
 • Flexibiliteit
  Een toekomstbestendige huisstijl is flexibel genoeg om kleine aanpassingen toe te staan zonder zijn essentie te verliezen, waardoor je gemakkelijk kunt inspelen op nieuwe uitdagingen of kansen.

5. De huisstijl moet aansluiten bij je doelgroep

Je huisstijl dient ontworpen te zijn met een diep begrip van wie je klanten zijn, wat ze waarderen en wat hun behoeften en uitdagingen zijn. De huisstijl die je laat ontwerpen moet hun interesse wekken en hun vertrouwen winnen.

Het laten ontwerpen van een doelgroepgerichte huisstijl zorgt voor:

 • Effectieve communicatie
  Een doelgroepgerichte huisstijl communiceert direct en effectief je merkboodschap. Het spreekt de taal van je doelgroep en vestigt meteen een connectie.
 • Onderscheidend vermogen
  In een verzadigde markt helpt een doelgroepgerichte huisstijl je om op te vallen. Het gaat niet om het luidste zijn, maar om het meest relevant zijn.
 • Emotionele verbinding
  Mensen maken vaak koopbeslissingen op basis van emotie. Een huisstijl die aansluit bij je doelgroep kan die emotionele snaren raken, waardoor klanten zich meer verbonden voelen met je merk.
 • Grotere klantloyaliteit
  Wanneer klanten voelen dat een merk “voor hen” is, zijn ze meer geneigd om loyaal te blijven, herhaalaankopen te doen en zelfs ambassadeurs van je merk te worden.

6. Laat een passende huisstijl ontwerpen

Een passende huisstijl met achterliggende merkwaarden zorgt ervoor dat je merkidentiteit een directe reflectie is van de waarden en principes waar je bedrijf voor staat. Het gaat verder dan esthetiek: het gaat om het waarborgen dat elk element – van kleurenpaletten tot lettertypes – in lijn is met wat je bedrijf wil uitdragen aan je klanten.

Het laten ontwerpen van een passende huisstijl zorgt voor:

 • Authenticiteit
  In een wereld waar consumenten worden overspoeld met merken en mooie beloftes, is authenticiteit dé manier om vertrouwen te winnen. Een huisstijl die past bij je bedrijfswaarden komt over als echt en oprecht.
 • Vertrouwen opbouwen
  Consumenten vertrouwen merken die consistent zijn in hun boodschap en acties. Een huisstijl die je waarden weerspiegelt, versterkt dit vertrouwen en zorgt voor duidelijkheid in wat klanten van je kunnen verwachten.
 • Diepere connectie met je publiek
  Wanneer je huisstijl en bedrijfswaarden naadloos op elkaar aansluiten, creëer je een merkverhaal dat mensen aantrekt en hen aanspreekt op een dieper niveau.
 • Lange termijn groei
  Merken die hun waarden in het hart van hun identiteit plaatsen, hebben vaak een sterkere merkloyaliteit en kunnen beter navigeren door veranderende markttrends en consumentenvoorkeuren.

7. Laat je smaak niet de boventoon voeren

Een huisstijl vertegenwoordigt je merk in de visuele zin, het is logisch dat je daar trots op wilt zijn. Hoewel uitstraling belangrijk is wordt de effectiviteit van een huisstijl niet bepaald door persoonlijke voorkeuren. Het is van cruciaal belang dat het ontwerp past bij de doelgroep, de markt en de bedrijfswaarden, zelfs als het niet helemaal in lijn is met je eigen persoonlijke voorkeur.

Het laten ontwerpen van een doelgerichte huisstijl zorgt voor:

 • Doelgerichtheid
  Een effectieve huisstijl moet resulteren in betere merkherkenning, vertrouwen en uiteindelijk groei. Door te focussen op objectieve criteria, kun je een huisstijl creëren die daadwerkelijk deze doelen bereikt.
 • Brede aantrekkingskracht
  Wat jij mooi vindt, spreekt misschien niet per se een brede doelgroep aan. Een evenwichtige benadering zorgt ervoor dat je huisstijl een breder publiek kan aantrekken.
 • Consistentie
  Door persoonlijke voorkeuren opzij te zetten, kun je een consistente boodschap en uitstraling behouden die in de loop van de tijd kan evolueren zonder al te veel verstoringen.
 • Lange termijn visie
  Trends en persoonlijke voorkeuren kunnen veranderen, maar een huisstijl die is gebaseerd op tijdloze principes en diepgewortelde bedrijfswaarden blijft relevant.

Kosten van een huisstijl laten ontwerpen

De kosten van het ontwerpen van een huisstijl kunnen enorm variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Gemiddeld genomen, kun je verwachten dat het ontwerpen van een basis huisstijl ergens tussen de €1.000,- en €3.000,- kost.

Als je op zoek bent naar een uitgebreide huisstijl met aanvullende elementen zoals een design voor je website of andere communicatieuitingen, dan zal je investering natuurlijk hoger zijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gaat om een investering in de toekomst van je bedrijf. Een goed ontworpen huisstijl kan helpen om je merk te onderscheiden, klanten aan te trekken en uiteindelijk meer leads te genereren.

De kosten van het ontwerpen van een huisstijl zijn een investering in de toekomst van je bedrijf, die kan helpen om je merk te onderscheiden en klanten aan te trekken.

Lees ook: De kosten van het ontwerpen van een huisstijl

Een huisstijl laten ontwerpen vereist een gestructureerde aanpak

Een huisstijl laten ontwerpen is meer dan alleen een visueel aantrekkelijk merk creëren. Zoals we in dit artikel hebben besproken, zijn er tal van aspecten om rekening mee te houden: van consistentie en herkenbaarheid tot het luisteren naar feedback en het waarborgen van bedrijfswaarden. Bij het ontwerpen of rebranden van je huisstijl is het cruciaal om een aanpak te hanteren die je merk op de lange termijn versterkt.