Lettertypes kiezen: Het karakter van je branding

Het kiezen van een lettertype voor je huisstijl is vaak geen eenvoudige klus. Want hoe kies je een letter die de juiste indruk achterlaat? De overvloed aan opties maakt de keuze er niet gemakkelijker op. In dit blogbericht neem ik je mee in de wereld van fonts en help ik je met het kiezen van jouw ultieme lettertype!

Typografie is als de bassist van een band: pas als je het weghaalt, merk je wat voor een enorme impact het eigenlijk maakte. Tijdens veel brandingprojecten gaat alle energie naar zaken op de voorgrond, zoals bijvoorbeeld het logo. Dat is niet alleen héél jammer, maar je schiet jezelf er ook gigantisch mee in de voet. Het kiezen van een geschikt lettertype heeft namelijk een positieve impact op álle communicatie-uitingen van je bedrijf.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een lettertype

Je bent online waarschijnlijk vaker afgehaakt door een foutief gebruikt lettertype dan dat je denkt. Of het lettertype nu te klein of te groot was, de spatiëring onjuist was of het gewoonweg niet goed leesbaar was, je haakte af als bezoeker. Misschien verloren ze je zelfs als potentiële klant, voor altijd. Al het harde werk om je binnen te slepen, om je vervolgens keihard te verliezen door het gebruik van een verkeerd lettertype.

Maar, je bent natuurlijk hier om dat te voorkomen voor jouw business! Naast leesbaarheid is de beoogde look-and-feel extreem belangrijk bij het kiezen van een geschikt lettertype. Wil je kracht en autoriteit uitstralen? Kies dan bijvoorbeeld voor een Condensed Display lettertype. Wil je vrolijk en luchtig overkomen? Dan kun je misschien voor een Handwritten lettertype gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar daar zit direct ook de grootste valkuil wanneer het gaat om het kiezen van een lettertype.

Houd altijd je communicatieve doel voor ogen én zorg voor een goede leesbaarheid!

De soorten lettertypes waar je uit kunt kiezen

Er zijn in principe drie categorieën lettertypes waaruit je kunt kiezen:

Serif

Een Serif lettertype is een lettertype met schreef: herkenbaar aan de afsluiting die dwars op de uiteinden van de letterlijnen staat. Op beeldschermen zijn we gebonden aan pixels, dit maakt het lezen van Serif lettertypes (op kleine grootte) een stuk lastiger. Een bekende Serif letter is bijvoorbeeld Times New Roman. Mocht je voor een Serif lettertype kiezen, houd dan rekening met de leesbaarheid van je digitale teksten!

Sans Serif

Een Sans Serif lettertype is een lettertype zónder schreef. Het moderne broertje van de Serif, bedacht om de problemen die zich voordeden met beeldschermen te voorkomen. Wanneer ontwerpers een lettertype moeten kiezen voor alinea’s tekst op een website, kiezen ze vaak voor een lettertype zonder schreef. Natuurlijk wilt dit niet zeggen dat je dit ook moet doen!

Fantasy (script)

In principe zijn dit alle lettertypes die speciaal ontworpen zijn. In deze categorie bestaan een enorme hoeveelheid subcategorieën: handgeschreven, old-school, comic, graffiti en brush, om er maar een paar te noemen. Wanneer je ontwerp gebonden is aan een specifiek thema is de kans groot dat je in deze categorie iets geschikts kunt vinden, bijvoorbeeld voor Halloween.

Tip van de sluier: Kies twee lettertypes

Nu wil ik het kiezen van een geschikt lettertype natuurlijk niet moeilijker maken dan dat het is, maar ik raad je aan om twee lettertypes te kiezen. Wanneer je één lettertype kiest voor je koppen en subkoppen en één lettertype voor de alinea’s en de overige tekst kun je een visueel sterker beeld neerzetten.

De tekst van je koppen zal een stuk korter zijn dan die van je alinea’s. Je hoeft dus minder rekening te houden met de leesbaarheid van je algehele tekst. Hiermee kun je impact maken, de aandacht trekken en de lezer motiveren om jouw tekst te lezen.

Bij het kiezen van een lettertype voor alinea’s staat leesbaarheid voorop. Je wilt immers dat je bezoekers je tekst daadwerkelijk gaan lezen. Kies daarom een lettertype dat eenvoudig leesbaar is en test dit ook zelf uit. Probeer bij het testen rekening te houden met de tekstgrootte waarin het lettertype uiteindelijk gebruikt gaat worden.

Wanneer je twee lettertypes gaat combineren, zijn dit je mogelijkheden:

  1. Je kunt twee lettertypes kiezen die qua vorm op elkaar lijken;
  2. Je kunt twee lettertypes kiezen die qua vorm van elkaar afwijken.

Een veelgemaakte combinatie is één Serif lettertype met één Sans Serif lettertype. Op deze manier kun je een sterk onderscheid maken tussen de verschillende soorten tekst in jouw ontwerp. Het opmaken van de tekst maakt deze een stuk interessanter en eenvoudiger om te lezen. Het is belangrijk dat beide lettertypes genoeg contrast hebben ten opzichte van elkaar.

Er zijn natuurlijk een hoop “standaard”-combinaties van lettertypes waaruit je kunt kiezen. Daarnaast heb je ook de optie om twee verschillende gewichten van één lettertype met elkaar te combineren. Zo kun je Futura Bold bijvoorbeeld gebruiken voor de kopteksten en Futura Regular voor alinea’s. Een handige website voor het kiezen van twee lettertypes is FontPair. Zij maken de keuze voor jou!

Voorbeeld combineren van een serif lettertype met een sans serif lettertype

Kies bewust

Een lettertype wekt een bepaalde emotie op. Zonder dat je er zelf bij stilstaat, kan een lettertype onbewust een verkeerde indruk achterlaten op je doelgroep. Bedenk daarom goed waarom je een bepaald font wilt kiezen.

Wat is het doel van je boodschap? Wie wil je bereiken en wat wil je dat men gaat doen na het lezen van je tekst? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee dient te houden, als je ervoor wilt zorgen dat je bezoeker niet vroegtijdig afhaakt. Kom je er niet uit? Dan zijn wij er natuurlijk om je te helpen.