Brandbook laten maken: richting voor je merk

Een sterke merkidentiteit is essentieel om je te onderscheiden van je concurrenten. Het is het fundament waarop alle marketing- en communicatieactiviteiten van je onderneming worden gebouwd. Maar hoe zorg je ervoor dat deze identiteit consistent en effectief wordt toegepast in al je uitingen? Het antwoord is kort maar krachtig: een brandbook. In dit artikel bespreken we de ins en outs van het laten maken van een brandbook voor je bedrijf. We duiken dieper in wat een brandbook is, waarom je er een zou moeten hebben, de voordelen, de essentiële elementen die het bevat en nog veel meer. Let us begin!

Wat is een brandbook?

Een brandbook – ook wel huisstijlhandboek genoemd – is een uitgebreid document dat de essentie van je merk vastlegt. Het fungeert als een gids en bevat alle bouwstenen van je merk. Het brandbook beschrijft hoe deze bouwstenen moeten worden toegepast om een consistente merkidentiteit te waarborgen.

Het gaat verder dan enkel logo’s en kleurenpaletten: een merkboek omvat ook het merkverhaal, de merkwaarden, de merkpersoonlijkheid, de tone-of-voice en zelfs de merkbeleving. Kortom, het is de totale weergave van wie je bent als merk en hoe je wilt dat de wereld je ziet.

Een brandbook is de totale weergave van wie je bent als merk en hoe je wilt dat de wereld je ziet.

Waarom zou je een brandbook laten maken?

Een brandbook laten maken is de eerste en belangrijkste stap in het waarborgen van de consistentie van je merk. Het zorgt ervoor dat elke interactie die een klant met je merk heeft herkenbaar is. Het fungeert ook als een nuttig referentiepunt voor iedereen die aan je merk werkt, van marketing en sales tot externe bureaus en nieuwe medewerkers.

Bovendien helpt een brandbook bij het nemen van strategische beslissingen. Of het nu gaat om het lanceren van een nieuw product of het opzetten van een marketingcampagne, het brandbook biedt de nodige richtlijnen om ervoor te zorgen dat je merk in elke situatie consistent wordt gepresenteerd.

black iPad displaying color gradient

Wat zijn de voordelen van een brandbook?

Merkconsistentie

Ongeacht waar of hoe je merk wordt gepresenteerd, het ziet er altijd hetzelfde uit. Hiermee wek je vertrouwen op bij je doelgroep en zorg je er voor dat je merk herkenbaar vertoond wordt.

Efficiëntie

Met duidelijke richtlijnen hoeven teams minder tijd te besteden aan het beslissen over merkdetails en kunnen ze zich concentreren op wat er echt toe doet: de groei van het bedrijf.

Waar moet een brandbook aan voldoen?

Een goed brandbook moet voldoen aan een aantal basisprincipes:

  • Het moet duidelijk, gedetailleerd en gemakkelijk te begrijpen zijn;
  • Een brandbook moet flexibel genoeg zijn om mee te groeien met je bedrijf;
  • Strikt genoeg zijn om de merkconsistentie te waarborgen;
  • Een goed brandbook is visueel aantrekkelijk. Het moet je merk tot leven brengen en mensen motiveren om de merkrichtlijnen te volgen.
man talking in the meeting

Welke onderdelen bevat een brandbook?

Merkverhaal

Het merkverhaal is het hart van je merk. Het legt uit wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Het omvat ook je merkmissie, -visie en -waarden. Samen vormen deze elementen een krachtig verhaal dat je publiek kan inspireren en aan je merk kan binden.

Voorbeeld van een merkverhaal

Stel je voor dat je een outdoor kledingmerk hebt, genaamd “Adventure Spirit”. Je merkverhaal zou dan kunnen gaan over je passie voor de natuur en het buitenleven, en hoe het bedrijf is ontstaan uit een verlangen om mensen te inspireren en in staat te stellen om avonturen in de buitenlucht te beleven.

De merkmissie zou kunnen zijn: “Om mensen dichter bij de natuur te brengen door het bieden van hoogwaardige, duurzame outdoor kleding.” Dit verhaal en deze missie inspireren je doelgroep en helpen hen zich te identificeren met je merk.

Merkelementen

De merkelementen zijn de tastbare aspecten van je merk. Denk hierbij aan je logo, kleurenpalet, typografie en de beeldtaal. Deze elementen moeten consistent en herkenbaar zijn om een sterke merkidentiteit op te bouwen.

Voorbeelden van merkelementen

In het geval van “Adventure Spirit”, zou het logo een berg kunnen bevatten als symbool voor avontuur en uitdaging. Het kleurenpalet zou bestaan uit aardetinten en groene kleuren om de connectie met de natuur te benadrukken. De typografie zou robuust en eenvoudig kunnen zijn om de outdoor-esthetiek te weerspiegelen. Deze visuele elementen zorgen voor een snelle en effectieve herkenning van het merk.

Merksysteem

Het merksysteem is de set van regels en richtlijnen die bepalen hoe je merkelementen worden gebruikt. Het omvat ook de tone-of-voice van je merk en de manier waarop je je merkverhaal communiceert. Door deze regels te volgen zorg je voor een consistente merkervaring.

Voorbeeld van een merksysteem

Voor “Adventure Spirit” zou het merksysteem richtlijnen kunnen bevatten over hoe het logo mag worden gebruikt (bijvoorbeeld: het logo mag niet worden verstoord door andere vormen of van kleur worden veranderd). Het zou ook de specifieke kleurcodes kunnen bevatten voor alle kleuren in het palet.

Verder zou het merksysteem de tone-of-voice van het merk kunnen definiëren als vriendelijk en inspirerend, en richtlijnen kunnen geven over het soort taalgebruik dat in alle communicatie moet worden gebruikt. Dit systeem zorgt voor een consistente merkervaring, ongeacht waar of hoe het merk wordt gepresenteerd.

Met duidelijke richtlijnen hoeven teams minder tijd te besteden aan het beslissen over merkdetails en kunnen ze zich concentreren op wat er echt toe doet: de groei van het bedrijf.
text

Brandbook: laten maken of zelf doen?

Bij het overwegen om een brandbook te laten maken kun je je afvragen of je het zelf zou moeten doen of beter kan uitbesteden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om het zelf te doen (je bespaart kosten) kan het inschakelen van een professional voordeel bieden. Een professional heeft de ervaring en expertise om een brandbook te creëren dat volledig is en je volledige merkidentiteit omvat.

Wat zijn de kosten voor het maken van een brandbook?

De kosten voor het laten maken van een brandbook kunnen sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van je merk, de grootte van je bedrijf en de professional die je inhuurt. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten ergens tussen de €500,- en €1.500,- liggen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een brandbook een investering is in je merk. Hoewel het initieel een flinke uitgave kan zijn kan het op de lange termijn de consistentie, herkenbaarheid en efficiëntie van je merk verbeteren wat kan leiden tot meer leads.

Of je nu net een nieuw bedrijf start of je bestaande merk een opfrisbeurt wilt geven, een brandbook laten maken zou hoog op je prioriteitenlijstje moeten staan!