FAQ: Wet digitale toegankelijkheid

Vanaf 23 september moeten alle websites van (semi-)overheidsinstanties voldoen aan de wet digitale toegankelijkheid. Websites die ontworpen en gebouwd zijn volgens de toegankelijkheidseisen zijn door iedereen te gebruiken. Ook door mensen met een beperking. Bij Visia Media krijgen we steeds meer vragen over digitale toegankelijkheid. Tijd voor een FAQ dus!

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid verschilt in wezen niet veel van fysieke toegankelijkheid: mensen moeten – zo divers als ze zijn – gebruik kunnen maken van een object waarvoor deze bedoeld is. In de online wereld betekent dit dat websites zo ontwikkeld zijn, dat iedereen ze kan gebruiken. Ook mensen met een beperking.

Om digitale toegankelijkheid te kunnen meten is er een standaard ontwikkeld: de Web Accessibility Guideline (WCAG). Met dit pakket aan richtlijnen en criteria kun je kijken of jouw website toegankelijk is.

Heb je je website laten maken door Visia Media? Dan helpen we je graag met het implementeren van de WCAG.

Invalidenparkeerplaats met markeringen op de weg

Digitale toegankelijkheid is net zo belangrijk als fysieke toegankelijkheid

Voor wie moet ik toegankelijk zijn?

Het korte (en enige goede) antwoord op deze vraag is simpel: voor iedereen. De richtlijnen rondom toegankelijkheid zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking niet buitengesloten worden in de toegang tot digitale informatie.

Bij een beperking denk je al gauw aan mensen die blind, doof of invalide zijn. Vergeet echter niet dat er ook personen zijn met dyslexie, kleurenblindheid, laaggeletterdheid of een cognitieve beperking. Ook deze groepen ondervinden dagelijks last van hun beperking en kunnen moeite ervaren met het deelnemen aan de samenleving.

Wat houdt dit in de praktijk in?

Als je niet beperkt bent is toegang tot informatie op het internet vanzelfsprekend. Je doet een zoekopdracht via Google, belandt op een relevante website en hebt alle content meteen tot je beschikking.

Voor mensen die bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn is dit scenario niet realistisch. Zij kunnen moeite ondervinden met het lezen van teksten en het bekijken van afbeeldingen. Door gebruik te maken van zogeheten schermlezers kunnen zij de inhoud van een website laten voorlezen. De wet digitale toegankelijkheid verplicht overheidsinstanties hun websites hiervoor geschikt te maken.

Naast oplossingen voor gebruikers met een visuele beperking zijn er ook technieken voor andere beperkingen opgenomen in de WCAG. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gebruikers met een motorische beperking of mensen die laaggeletterd zijn.

Wat moet ik doen om aan de wet te voldoen?

De meeste richtlijnen hebben betrekking tot de achterliggende techniek van een website. Als de technische basis goed in elkaar zit kun je de meeste regels al afvinken.

Om aan alle eisen te voldoen is goede communicatie tussen de verschillende betrokken partijen enorm belangrijk. Zo moeten de webbouwers zorgen voor een goede technische basis, vormgevers rekening houden met de verschillende richtlijnen en beheerders ervoor zorgen dat alles geïmplementeerd wordt.

Verder dienen overheidsinstanties ook een toegankelijkheidsverklaring op te stellen. Hierin wordt verklaard aan welke eisen de website voldoet, en aangeven hoe dit getoetst is.

Persoon die werkt met een braille toetsenbord

Ook mensen met een visuele beperking gebruiken het web

Wanneer moet mijn website digitaal toegankelijk zijn?

Voor websites van overheidsinstanties geldt dat deze vanaf 23 september 2020 aan de wet moeten voldoen. Dit betekent overigens niet dat alle richtlijnen van de WCAG geïmplementeerd moeten zijn. Dit kan ook niet altijd.

Er moet in ieder geval een toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd zijn voor alle websites die onder de organisatie vallen. In deze verklaring wordt een overzicht van maatregelen opgenomen, alsook een planning om de website te optimaliseren.

Ook mobiele applicaties moeten voldoen aan de richtlijnen. Instanties hebben hiervoor iets langer de tijd: vanaf 23 juni 2021 geldt de wet ook voor apps.

Waar vind ik meer informatie over digitale toegankelijkheid?

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een handige website gelanceerd waarop alle relevante informatie rondom digitale toegankelijkheid verzameld is.

Naast een algemene uitleg van de wet vind je hier ook een eenvoudige uitleg van de verschillende eisen, informatie over de toegankelijkheidsverklaring en een overzichtelijk stappenplan.

Afbeelding met tekst: samen komen we er

Geldt digitale toegankelijkheid alleen voor overheidsinstanties?

De wet digitale toegankelijkheid geldt vanaf 23 september alleen voor de Rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en onderwijs- & zorginstellingen. Als ondernemer ben je dus niet verplicht de richtlijnen te implementeren.

Er zijn echter verschillende redenen om wél iets te doen met digitale toegankelijkheid. Namelijk:

  • Je maakt de bewuste keuze niemand buiten te sluiten
    Door rekening te houden met de richtlijnen zorg je ervoor dat al je potentiële klanten toegang hebben tot de informatie op je website.
  • De toegankelijkheidseisen maken je website beter
    Het implementeren van de toegankelijkheidseisen maakt je website gebruiksvriendelijk voor alle bezoekers. Vanzelfsprekend heeft dit een positieve invloed op de gebruikservaring.
  • Het potentiële bereik van je website groeit
    Door niemand buiten te sluiten vergroot je het potentiële bereik van je website. Vergeet niet dat meer dan 4 miljoen Nederlanders een beperking heeft.
  • Je scoort hoger in Google
    Ja, je leest het goed. Websites die zich houden aan de richtlijnen rondom digitale toegankelijkheid scoren hoger in Google. Dat is mooi meegenomen!
  • Je bent geen eikel (m/v)
    Laten we eerlijk zijn. Het buitensluiten van mensen met een beperking is niet van deze tijd. Wees inclusief! ❤️

Elke verbetering is er één

De lijst met toegankelijkheidseisen is lang en je moet met tal van zaken rekening houden. Laat je echter niet ontmoedigen. Elke verbetering telt en brengt ons dichter bij een web dat toegankelijk is voor iedereen.

Heb je hulp nodig met het implementeren van de Web Accessibility Guideline? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.