SEO Basics: SEO Mythes Ontkracht

Als communicatiebureau werken we bij Visia Media aan uiteenlopende projecten. De meeste hebben één ding gemeen: ze bevatten een online marketing traject. SEO speelt bij veel van deze opdrachten een belangrijke rol. Zoekmachine optimalisatie vormt dan ook de absolute basis van online marketing. In de blogreeks SEO Basics leggen we de belangrijkste aspecten van SEO uit. Deze week debunken we hardnekkige SEO mythes. Let’s go!

SEO, hoe zit dat ook alweer?

Even een korte opfriscursus voor de nieuwkomers onder ons. SEO is de afkorting voor de Engelse term Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alle werkzaamheden die ervoor zorgen dat de pagina’s van een website hoger en vaker verschijnen in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Om je te ondersteunen in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google zijn we de blogreeks SEO Basics gestart. Hierin leggen we de basisbeginselen aan je uit.

Hardnekkige SEO mythes ontkracht

Zoals met alles op het internet geldt ook voor SEO: geloof niet alles wat je leest.

SEO is namelijk geen exacte wetenschap, maar een proces van vallen en opstaan. Dit werkt onduidelijkheden in de hand: foutieve informatie wordt verspreid en voor waarheid aangezien.

Veel van deze misverstanden doen al jaren de ronde en stammen uit de begindagen van Google. Andere zijn “leugens om bestwil” van marketeers en bureaus om potentiële klanten te strikken.

Om te voorkomen dat jij je zoekmachine strategie baseert op onwaarheden ontkrachten we vandaag een aantal hardnekkige SEO mythes.

SEO is een eenmalige investering

Laten we van start gaan met één van de meest hardnekkige SEO mythes: SEO is een eenmalige investering.

Was het maar waar! Veel ondernemers denken dat een eenmalige aanpassing jarenlang voor resultaten zorgt. Maar die vlieger gaat helaas niet op.

SEO is een continu proces.

Buiten het feit dat de algoritmes van Google en andere zoekmachines voortdurend in ontwikkeling zijn, zitten je concurrenten natuurlijk ook niet stil. Blijf daarom kritisch en zorg dat zoekmachine optimalisatie een constante factor in je online marketingstrategie is.

Hoe langer de tekst, des te hoger de ranking

“Een tekst moet minimaal uit X woorden bestaan om hoog te scoren”. Als je al langer onderzoek doet naar de mogelijkheden van SEO, heb je deze mythe vast wel eens voorbij zien komen. Het is dan ook een klassieker in het repertoire van de gemiddelde online marketing guru.

Dit is helaas een halve waarheid.

Google en andere zoekmachines proberen je content namelijk te beoordelen op basis van relevantie. Een onnodig langdradig verhaal dat niet waardevol is zal dus gewoonweg laag scoren.

Bepaalde zoekwoorden leveren op de eerste pagina van Google echter lange – vaak semi-wetenschappelijke – artikelen op. Het spreekt voor zich dat het moeilijk is om deze resultaten te outranken met een kort blogbericht. Niet vanwege de tekstlengte maar vanwege de relevantie.

De focus moet liggen op het bieden van meerwaardeNiet op omvang.

Je moet zoekwoorden minstens X keer gebruiken

Van hetzelfde laken een pak: overmatig gebruik van zoekwoorden zorgt óók niet per definitie voor een betere score.

Zoals ik eerder schreef zijn de algoritmes van Google constant in ontwikkeling. Tegenwoordig kunnen zoekmachines prima bepalen wat het onderwerp van een tekst is, zelfs wanneer het zoekwoord er helemaal niet in voorkomt.

Betekent dit dat je zoekwoorden (en het bijbehorende onderzoek) volledig links kunt laten liggen? Natuurlijk niet.

Het is prima om zoekmachines te helpen begrijpen waar je tekst over gaat, en zoekwoorden zijn daar een prima tool voor. Probeer het echter niet te overdrijven.

Concurreren met gevestigde bedrijven is zinloos

Dit zwaarmoedige uitgangspunt is natuurlijk geen sterke basis voor je online-marketingstrategie. Daarnaast is het absoluut niet waar.

Het klopt dat er veel concurrentie is op populaire zoekwoorden. Grote bedrijven en multinationals strijden constant om de eerste plek. Dit betekent echter niet dat inzetten op SEO nutteloos is.

Meestal draait het hier namelijk om short-tail keywords, terwijl de concurrentie op long-tail keywords vele malen minder is.

Voorkom dat je in hetzelfde vaarwater zit als gevestigde bedrijven. Er zijn genoeg vissen in de zee.

Wij garanderen de eerste plek

Hoor je deze uitspraak terwijl je rond de tafel zit met een online-marketingbureau? Drink dan snel je koffie op en vertrek.

Niemand kan garanderen dat je binnen een bepaalde periode de eerste plek in Google verovert. Het verkrijgen van deze toppositie is namelijk van enorm veel factoren afhankelijk.

Denk aan:

  • De concurrentie in je sector;
  • De populariteit van het zoekwoord;
  • De (technische) kwaliteit van je website;
  • De kwaliteit van je content;
  • Eén van de andere 200+ ranking factors van Google.

Yoast SEO is heilig

Is je website gebouwd met WordPress als Content Management Systeem? Dan is de kans groot dat je – net zoals ruim 5 miljoen anderen – gebruikmaakt van de Yoast SEO plugin.

Dit is één van de standaard plugins die we altijd installeren wanneer we een WordPress-website bouwen.

Waarom?

Omdat Yoast SEO een uitstekende tool is om (technische) SEO-aanpassingen door te voeren. Daarnaast biedt de betaalde versie van de plugin waardevolle inzichten in de huidige stand van zaken.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar staar je niet blind op de bekende groene bolletjes die Yoast weergeeft bij een “geoptimaliseerde” pagina.

Het algoritme van de plugin is namelijk niet identiek aan dat van Google. De variabelen die Yoast gebruikt om content te beoordelen geven een globaal beeld van de sterkte van een webtekst. Ze zijn zeker niet heilig.

Geen échte SEO mythe dus, maar een overschatte tool.

Geloof niet alles wat je leest op het internet

De wereld van SEO is behoorlijk complex en abstract. Als kleine ondernemer of beginnende marketeer val je daarom al snel voor de verschillende SEO mythes.

Wees daarom altijd kritisch op de informatie die je online tegenkomt. Het zou zonde zijn als je je tijd en energie besteedt aan SEO-technieken die geen resultaten opleveren.

Heb je een vraag, opmerking, of wil je je SEO uitbesteden? Neem dan gerust contact met ons op.