Personal branding: Jezelf positioneren als merk

Ontdek de kracht van personal branding en leer hoe je jezelf kunt onderscheiden als merk. In deze blogpost verkennen we het concept van personal branding en delen we praktische stappen om jouw persoonlijke merk op te bouwen.

Wat is personal branding precies?

Het is een strategie om jezelf te positioneren als merk. Jóuw merk. Je bedrijf weerspiegelt als het ware jouw persoonlijkheid, vaardigheden waarden. Eén van de grootste voordelen van deze vorm van merkpositionering is het feit dat mensen zaken doen met jou als persoon.

Personal branding kan een enorm krachtig hulpmiddel zijn om jezelf te onderscheiden in een concurrerende markt. Maar net als iedere andere strategie heeft personal branding zowel voordelen als potentiële valkuilen.

Voordelen van personal branding

 1. Onderscheid jezelf van de concurrentie
  In een wereld vol concurrentie kan een sterk personal brand je helpen opvallen. Het onderscheidt je van de massa en maakt je uniek.
 2. Bouw vertrouwen en geloofwaardigheid
  Door consequent te zijn in je communicatie en je waarden bouw je vertrouwen op bij je doelgroep. Mensen werken graag met mensen die ze kennen, leuk vinden en vertrouwen.
 3. Vergroot je zichtbaarheid
  Een sterk personal brand kan je zichtbaarheid in je sector vergroten.
 4. Vorm je eigen community
  Je personal brand kan je helpen een community om jezelf heen bouwen die aansluit bij jouw waarden en doelen.

Nadelen van personal branding

 1. Tijdsintensief
  Het bouwen en onderhouden van een sterk personal brand kost tijd en inspanning. Het vereist een consistente aanwezigheid op de kanalen waarop je actief bent.
 2. Geen onmiddellijk resultaat
  Personal branding is een langetermijnstrategie. Het kan een tijdje duren voordat je de vruchten van je inspanningen plukt.
 3. Risico van negatieve perceptie
  Aangezien je personal brand nauw verbonden is met jou als individu, hebben jouw acties direct gevolgen op je positie.
 4. Moeilijk om te veranderen
  Als je personal brand eenmaal op een bepaalde manier in de markt is gezet, kan het moeilijk zijn om je brand te veranderen of te herpositioneren.
Personal branding kan een enorm krachtig hulpmiddel zijn om jezelf te onderscheiden in een concurrerende markt.

Personal branding: maak van jezelf een merk in 5 stappen

Laten we eens kijken naar een aantal praktische stappen die je kunt nemen om jouw personal brand op te bouwen.

Stap 1: Merkpositionering

Het fundament van elke personal branding strategie is bewust zijn van wie je bent en wat je wilt uitstralen. Neem de tijd om je vaardigheden, passies, waarden en unieke eigenschappen te identificeren. Wat maakt jou uniek? Wat onderscheidt jou van anderen in je vakgebied?

Begin met een SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) van jezelf. Het geeft je inzicht in alle aspecten van je merkidentiteit.

Stap 2: Definieer je doelgroep

Nu je weet wie je zelf bent, is het tijd om te definiëren voor wie je het allemaal doet. Wie wil je aantrekken en beïnvloeden met jouw merk?

Het kan zijn dat je voornamelijk professionals in je branche wilt aantrekken, of juist klanten die gebruik kunnen maken van je producten of diensten. Door je doelgroep in kaart te brengen kun je een merk opbouwen dat de juiste mensen aantrekt.

Stap 3: Creëer een persoonlijke merkidentiteit

Je personal brand moet een weerspiegeling zijn van hoe je wilt dat anderen je zien. Dit omvat alles van je branding, tone-of-voice tot je online aanwezigheid.

Denk aan de visuele aspecten van je merk, zoals professionele fotografie, een consistent kleurenschema op al je platforms en een sterk logo. Denk ook aan je merkwaarden – wat wil je dat mensen denken als ze jouw naam horen? Bijvoorbeeld, als je een expert bent in duurzaam ondernemen, zou je merkboodschap iets kunnen zijn als “Transformeren van bedrijven om een groenere toekomst te realiseren.”

Stap 4: Breng je personal brand tot leven

Het is tijd om je personal brand naar buiten te brengen. Dit kan via social-mediakanalen als Instagram of het delen van kennis met blogposts of publicaties. Post consequent inhoud die aansluit bij je merkboodschap. Als we het duurzaamheidsvoorbeeld gebruiken, kun je bijvoorbeeld een blog schrijven over de nieuwste trends in duurzaam ondernemen, of een case study delen van een bedrijf dat je geholpen hebt om groener te worden.

Stap 5: Blijf consequent en authentiek

Personal branding is een doorlopend proces. Blijf consequent in je boodschap en blijf trouw aan wie je bent. Als je merk zich ontwikkelt, zorg er dan voor dat deze veranderingen weerspiegeld worden in je branding. Authentiek blijven is de sleutel – mensen houden van échte, menselijke merken.

Personal branding is een strategie die je toepast om jezelf te positioneren als een merk. Jouw merk.

Zaken om rekening mee te houden bij personal branding

Bij het creëren en onderhouden van je personal brand zijn er enkele kernaspecten die je niet over het hoofd mag zien. Ze vormen het fundament van je personal brand en helpen je om een sterk en authentiek imago te projecteren.

Wees authentiek

Authenticiteit is het hart van personal branding. Mensen zijn van nature aangetrokken tot echtheid en kunnen fake gemakkelijk herkennen. Probeer niet iemand anders na te doen of een imago te projecteren dat niet bij je past. In plaats daarvan, wees jezelf en laat dat tot uiting komen in elk aspect van je personal brand.

Als je passie ligt in kunst en creativiteit dan moet dat naar voren komen in je personal brand. Probeer niet te passen in het traditionele beeld van een “zakelijk persoon” als dat niet bij je past. In plaats daarvan kun je beter kijken wat jou uniek maakt en wat jouw merk die persoonlijke touch gaat geven.

Wees jezelf en laat dat tot uiting komen in elk aspect van je personal brand

Wees consequent

Consequentie zorgt voor herkenbaarheid. Het gaat erom dat je een consistente boodschap en beeld projecteert op alle platforms en in alle interacties. Dit betekent dat je dezelfde tone-of-voice en stijl in je communicatie moet gebruiken, zowel online als offline.

Personal branding is een doorlopend proces

Je personal brand is geen statisch iets dat je eenmaal opzet en dan vergeet. Het is een dynamisch proces dat meegroeit en evolueert met jou als persoon en professional. Sta open voor groei en verandering en zorg ervoor dat je merk deze evolutie weerspiegelt.

Wees authentiek, wees consequent, en onthoud dat personal branding een doorlopend proces is.

Personal branding is geen sprint maar een marathon

Personal branding is geen sprint, maar een marathon. Jouw merk is geen statisch iets, maar iets dat zich vormt aan de hand van je acties. Dus, ga je personal brand bouwen, versterken en gebruiken om een uniek merk neer te zetten. De aanhouder wint!