Marketing in crisistijd: Online activatie

Corona verandert alles. Een groot deel van de economie ligt op zijn gat en marketeers houden hun adem in. Met een sprankeltje paniek grijpen we naar SEO en SEA, om erachter te komen dat we daar waarschijnlijk al veel eerder mee hadden moeten beginnen. De concurrenten die reeds een fundament hadden opgebouwd liggen een aantal stappen voor en het voelt als een verloren strijd. Maar op Social Media gebeuren interessante dingen, waar jij als ondernemer misschien wel op kunt inhaken. Tijd om je potentials een trap onder de kont te geven. We gaan het hebben over online activatie.

Wat is online activatie

In eerste instantie lijkt het slechts een mooie marketingterm voor iets dat te wazig is om te omschrijven. Het stamt af van de term brand activation (of merkactivatie in het Nederlands). Kort door de bocht heeft het te maken met de interactie tussen een consument en een merk.

Het creëren van een échte ervaring met het merk of product staat voorop, een passieve doelgroep wordt omgetoverd tot actieve vertegenwoordigers. Een manier om potentials op een unieke en persoonlijke manier te binden met je onderneming. Meer informatie over brand activation kun je hier vinden.

De Nieuwjaarsduik van Unox, met oranje mutsen en een lekkere kop soep is daar een mooi voorbeeld van. De gebreide mutsjes van het drankje Innocent zijn ook een voorbeeld van merkactivatie. Met deze actie wordt de doelgroep gemotiveerd om mutsjes te breien, de opbrengst gaat naar eenzame ouderen in Nederland. Doormiddel van merkactivatie of online activatie schep je een band tussen de onderneming en de doelgroep. Een band die veel sterker is dan een klik op een gortdroge advertentie.

Een knap staaltje merk activatie van Innocent

De shift van off- naar online

We zitten er natuurlijk al jaren in, maar in deze tijd waarin iedereen binnen moet blijven merk je het pas écht. Een abri langs de straat en een advertentie in de bus hebben geen impact meer. Bedrijven moeten (noodgedwongen) hun marketing verplaatsen van off- naar online. Zeker voor de nieuwkomers is dit spannend: met beperkte budgetten moet het maximale resultaat behaald worden.

Een grote misconceptie over marketing is dat er per definitie grote budgetten nodig zijn om mooie resultaten te boeken. Soms vereist het alleen tijd en creativiteit. Dit is waar online activatie een rol kan spelen in jouw marketingmix. Als je op zoek bent naar meer tips, lees dan ons blogbericht Marketing tijdens de Corona epidemie.

Terug van weggeweest

In de afgelopen weken – waarin we te maken hebben gehad met het Corona virus – valt me iets op. Mijn tijdlijn op Facebook staat bol van challenges en interacties. Mensen dagen anderen bijvoorbeeld uit om een foto uit hun jeugd te delen, of om een vragenlijst in te vullen. Interactie tussen Facebookgebruikers steekt zijn kop op tussen de eindeloze Tiktok video’s en memes. Het lijkt alsof we terugkeren naar simpelere tijden, waarin de tijdlijn gebaseerd was op wat mensen uit jouw netwerk deelden in plaats van een eindeloze brij aan afleiding.

Als voorbeeld neem ik Fer, een leraar uit het basisonderwijs. Door Corona is het wekelijkse discozwemmen niet meer mogelijk. Fer ziet dit probleem en bedenkt een challenge: Bouw een eigen thuisdisco en stuur het resultaat op.

Natuurlijk is dit geen zakelijke post, maar het laat zien wat je kunt bereiken als je je doelgroep activeert en emotioneel weet te raken. Het bericht gaat als een razend vuurtje door zijn netwerk, met als resultaat 177 likes en 56 reacties. Een hoop interactie voor een korte video-oproep als je het mij vraagt.

Online activatie kan onverwacht veel resultaat opleveren

Waarom online activatie goed werkt

Bovenstaand voorbeeld is natuurlijk ook toepasbaar op een zakelijke wijze. Hieronder een aantal redenen waarom online activatie ook zakelijk werkt:

 • Emotionele connectie tussen jouw onderneming en je doelgroep
  Spanning, nieuwsgierigheid, blijdschap. Welke emotie je ook teweegbrengt, het schept een band tussen jouw doelgroep en je onderneming.
 • Tijdsinvestering door je doelgroep
  Een uitwerking van online activatie neemt enkele minuten van je doelgroep in beslag. Een investering van tijd betekent meer betrokkenheid van je doelgroep.
 • Je doelgroep als onderdeel van je onderneming
  Door betrokkenheid te creëren, wordt je doelgroep onderdeel van jouw verhaal. Zie het als supporters van een voetbalclub: maak je doelgroep trots.
 • Voor wat hoort wat
  Je zou je online activatie campagne natuurlijk uit kunnen breiden met een “cadeau”. In ruil voor gegevens, een aankoop, donatie of een nieuwsbriefinschrijving natuurlijk.

Wie zaait zal oogsten

Net als iedere vorm van marketing is het resultaat afhankelijk van de hoeveelheid moeite die je erin steekt. Voordat je zomaar een win-actie online gooit, probeer deze tips eens:

 1. Wees relevant
  Je online activatie campagne moet aansluiten op wat jij wilt uitstralen met je onderneming.
 2. Zorg voor een passend concept
  De online activatie moet aansluiten bij jou, maar ook je doelgroep.
 3. Delen is key
  Zorg ervoor dat je er op aanstuurt dat je doelgroep jouw online activatie deelt, zowel on- als offline.

Het zijn hoe dan ook zeer stressvolle tijden. Maar als je goed zoekt, zijn er altijd nieuwe kansen. Nog niet uitgelezen? Check dan onze Handige thuiswerk tips in crisistijd.