Marketing tijdens de corona-epidemie

Het coronavirus verandert momenteel ons hele leven, zo ook op zakelijk gebied. Complete sectoren worden gesloten en grootschalige evenementen worden afgelast. Sta je dan als (kleine) ondernemer volledig met je rug tegen de muur? Op dit moment misschien wel. Maar één ding is zeker: de epidemie gaat tot een einde komen. Wanneer dat precies zal zijn weten we allemaal niet. Waar je wél voor kunt zorgen is dat je bedrijf voorbereid is om de draad weer op te pakken. Wellicht zelfs optimaler en efficiënter dan vóór de uitbraak van het coronavirus. Als een feniks die herrijst uit de as zeg maar.

In deze blogpost kijken we verder dan vandaag en de afgelopen twee weken. We gaan bespreken wat je aan marketing kunt doen ten tijde van de corona-epidemie.

Houd beide benen aan de grond

Niet echt een marketing gerelateerde tip, eerder een persoonlijke mening betreft de mindset van een ondernemer. Ondernemen is hard werken, soms betekent het dat je moet bijsturen. Als iets totaal onverwacht komt dan is de impact ook het grootst. De manier waarop je een verandering gaat aanpakken, kan even goochelen zijn. Het vereist je complete focus, hetgeen dat je het meest gaat remmen is paniek. Een kleine week nadat het advies gegeven werd om zoveel mogelijk binnen te blijven door het corona-virus, kwamen de eerste enquetes met als onderwerp “Help kleine ondernemingen” in mijn tijdlijn. Zo’n paniek na zo’n korte tijd?

Iedere onderneming is anders. Gun jezelf en je bedrijf de tijd om deze situatie goed te analyseren en trek je eigen conclusies. Ieder bedrijf is anders, ga daarom niet direct mee in de conclusies van een ander. Keten jezelf in een storm niet vast aan de mast van je schip maar probeer bij te sturen. Als je alles compleet aan het lot overlaat na zo’n korte tijd leg je de controle bij andere mensen (die zelf óók in de stress zitten). Laat je niet leiden door angst en paniek en geef de touwtjes niet uit handen. Stilstand is achteruitgang. Doe alles wat je kunt om nu én vooral na de corona-epidemie je bedrijfsvoering voort te zetten. Marketing is hier de ideale tool voor.

De keuze van de massa is niet persé de beste keuze voor jou

De keuze van de massa is niet persé de beste keuze voor jou

Uit het oog is uit het hart

Je moet ervoor zorgen dat mensen weten dat je bestaat. Marketingfacts vat het mooi samen: “Je verhaal kun je blijven vertellen, ook tijdens een crisis.” Als je tijd hebt, deze post van Marketingfacts is het lezen waard.

Het is áltijd goedkoper om een bestaande klant vast te houden, dan een nieuwe klant te genereren. Zorg ervoor dat je klanten in contact blijven komen met je bedrijf, Misschien lijkt het op dit moment niet zo belangrijk, maar voor de periode ná de corona-epidemie zeer zeker wel. Hou je marketing draaiende.

Het maken van relevante en goede content is het belangrijkste ingrediënt voor je (in dit geval) online marketing. Deel de innovaties en aanpassingen die je op dit moment doorvoert, waarmee je je onderscheidt van je concurrenten. Toon positief nieuws en licht succesverhalen uit in je story en social-mediaposts. Heb je nog geen concrete strategie of een plan voor je verschillende kanalen? Dan is de corona-epidemie jouw kans om dit stukje marketing op te pakken.

In Winnen met je socials: Social-mediastrategie nemen we de basics van het opstellen van een goede strategie door. Vervolgens kun je aan de hand van Winnen met je socials: Social-mediaplan een waterdicht plan opstellen voor jouw social-mediamarketing.

Corona en marketing

Dat we in een epidemie zitten hoeft niet te betekenen dat de insteek van je marketing daaromheen geborduurd moet zijn. Iedereen wordt op dit moment doodgegooid met de term Corona en COVID-19. Wat gebeurt er als je iets blijft herhalen? Juist, jouw boodschap verliest zijn kracht en wordt misschien zelfs als irritant ervaren.

Het is goed om je marketing in leven te houden tijdens de corona-epidemie. Je producten aan de man brengen is ook prima. Maar net als alle andere marketing is het belangrijk dat je je bewust bent van wat er speelt. Compassie en medeleven zijn de belangrijkste factoren op dit moment. Druipt je marketingintentie van je aanbod af, met 5% of 10% korting gedurende de gehele coronaperiode, dan heb je een grote kans dat de resultaten tegenvallen. Persoonlijke aanbiedingen waar je iemand daadwerkelijk mee helpt, berichten met een persoonlijke boodschap, dát is de marketing die het best werkt in de tijd van de corona-epidemie.

Voorbeeld: veel restaurants en horecagelegenheden in Heerlen bieden – door de moeilijke omstandigheden – het bezorgen van hun producten aan. Ook dít is marketing. Door je dienstverlening aan te passen laat je zien dat je flexibel bent. HeerlenMijnStad houdt op deze pagina een lijst bij van de aangesloten ondernemers. Een goed stukje marketing in een moeilijke tijd.

positieve marketing tijdens de corona epidemie

Positieve marketing van HeerlenMijnStad tijdens de Corona epidemie

Social media marketing tijdens de corona-epidemie

Iets wat veel mensen niet realiseren (en daar dus ook geen voordeel uit halen), is het feit dat vrijwel iedereen thuiszit. Veel mensen kunnen niet werken en zijn daarom een stuk actiever op social media. Dit kan een van de kansen van jouw marketing zijn tijdens de corona-epidemie. Onthou dat adverteren en reclame maken slechts een onderdeel van je online marketing is. Meng je in relevante discussies en laat zien dat je iets waardevols kunt toevoegen. Benut deze kans om je doelgroep beter te leren kennen en te leren wat ze bezighoudt. Daar kun je nu misschien niet direct op inspelen, maar na de corona-epidemie wel.

Je doelgroep tijdens de Corona epidemie

In beeld gebracht: Je doelgroep tijdens de Corona epidemie

Analyseer, pas aan, herhaal

Goede marketing gaat niet over één nacht ijs. Het duurt waarschijnlijk een tijdje voordat je de echt sweet spot gevonden hebt. Zoals het ernaar uitziet hebben we meer dan genoeg tijd om data te verzamelen. Daarmee kun je een sterk fundament opzetten voor betere tijden (die hoe dan ook gaan komen).

Zorg ervoor dat je zichtbaar en vindbaar bent. Een tijd geleden deelde Maarten een aantal handige tips om je lokale SEO te boosten, doe er je voordeel mee. Ik wens jullie allemaal heel veel succes tijdens de corona-epidemie, hou die marketingmachine draaiende.