Handige thuiswerk tips in crisistijd

Op advies van het RIVM hebben we besloten om ons kantoor in Heerlen voorlopig te mijden. Dat betekent dat Victor, Sergio en ik de komende tijd vanuit thuis werken. Het klinkt heerlijk; uitslapen tot negen uur, joggingbroek aan en lekker op de bank met je laptop op schoot. Fout! Op deze manier verzet je namelijk geen werk. Om je te helpen productief te blijven in crisistijd deel ik in dit blogbericht een aantal praktische thuiswerk tips.

Voordelen van thuiswerken

De reden dat veel Nederlanders momenteel vanuit thuis werken is vervelend: de coronacrisis is in volle gang en de overheid raadt aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Ondanks dat we nu min of meer verplicht aan huis gekluisterd zitten kent thuiswerken een aantal voordelen:

 • Thuiswerkers zijn productiever
  Werknemers die vanuit thuis werken zijn productiever dan op kantoor. Uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex blijkt dat 86% van de medewerkers thuis meer uren draait. Ook geeft 92% van de ondervraagden aan evenveel of zelfs meer werk te verrichten wanneer er vanuit thuis gewerkt wordt.
 • Thuiswerken bespaart tijd
  Thuiswerkers hoeven zich niet bezig te houden met reizen van- en naar kantoor. Daardoor houden ze meer tijd over voor zaken die er écht toe doen.
 • Thuiswerken is motiverend
  Thuiswerkers bepalen hun eigen werktijden en dagindeling. Ze kunnen pauzes inlassen wanneer ze willen en werken daarna weer ongestoord verder. Deze flexibiliteit zorgt voor extra motivatie.
Thuiswerker achter zijn laptop

Thuiswerken kent zijn voordelen

Praktische thuiswerk tips

Nu je de voordelen van thuiswerken kent wordt het tijd voor de tips die ik je beloofd had. Als je onderstaande adviezen opvolgt ben je binnen no-time een professionele thuiswerker!

1. Zorg voor routine

Eén van de voordelen van thuiswerken is het feit dat je je eigen werktijden kunt bepalen. Dat klinkt heerlijk, maar kan ook een grote valkuil zijn. Om succesvol thuis te werken is structuur namelijk erg belangrijk.

Probeer een routine te creëeren waardoor je de structuur van een werkdag niet verliest. Sta elke dag op dezelfde tijd op, plan pauzes en werk niet te lang door. Verspil daarnaast ook geen tijd aan dingen die je tijdens een normale werkdag ook niet zou doen. De afwas kan wachten tot ná je werk.

2. Creëer een goede werkplek

Het klinkt verleidelijk: lekker op de bank met je laptop op schoot, kat ernaast en een kopje koffie erbij. Deze setting is prima om een avondje te bingewatchen op Netflix, maar komt je productiviteit helaas niet ten goede.

Ga dus op een plek zitten waar je je werk goed kunt uitvoeren. In de ideale situatie beschik je over een extra kamer die je kunt inrichten als thuiskantoor. Zo niet, gebruik dan een bureau of werk aan de keukentafel. Een goede werkplek is essentieel, zowel thuis als op kantoor.

Verder raad ik je aan je werkplek regelmatig op te ruimen, zo word je niet constant afgeleid door de spullen in je omgeving.

Thuiswerkplek met bureau en iMac

Een goede werkplek is essentieel

3. Haal af en toe een frisse neus

Nu je vanuit thuis werkt hoef je de deur niet meer uit om naar kantoor te gaan. Vergeet echter niet af en toe een frisse neus te halen. Begin je dag met een ochtendwandeling of ga er even tussenuit na de lunch.

Het is belangrijk om je dagelijkse portie beweging te krijgen en de buitenlucht geeft je de kans om je hoofd leeg te maken. Met het coronavirus op de loer is het natuurlijk wel belangrijk dat je drukbezochte gebieden vermijdt en anderhalve meter afstand houdt.

4. Laat je niet afleiden

Dit is misschien wel de belangrijkste thuiswerk tip die ik je kan geven: laat je niet afleiden! Tijdens kantooruren moet je ongestoord je werk kunnen doen, ook wanneer je vanuit thuis werkt. Probeer afleidingen dus zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

Zorg voor een rustige werkplek, zet push notificaties op je telefoon uit en vermijd social-mediakanalen. Woon je samen met huisgenoten? Maak dan duidelijke afspraken over wanneer je gestoord mag worden en wanneer niet.

Een groep mensen met hun telefoon

Laat je niet afleiden

5. Blijf communiceren met collega’s

Ook op afstand kun je op een productieve manier samenwerken met collega’s. Nu we bij Visia vanuit thuis werken gebruiken Victor, Sergio en ik Skype om met elkaar in contact te blijven.

Naast Skype zijn er nog tal van tools die je kunt gebruiken om op afstand samen te werken met collega’s. Ik noem er een paar:

 • Slack/Microsoft Teams voor de zakelijke groepschat;
 • Google Drive om samen aan documenten te werken;
 • DropBox voor het delen van (grote) bestanden;
 • Trello voor projectmanagement.

6. Stel prioriteiten en focus

Begin elke thuiswerkdag met het stellen van realistische doelen. Gebruik een simpele to-do-list of maak een duidelijke planning met harde deadlines. Een efficiënt schema bevordert je productiviteit en zorgt ervoor dat je structuur behoudt.

Ben je een ochtendmens? Plan je belangrijkste werkzaamheden dan aan het begin van de dag. Je focus zakt gedurende de dag langzaam weg, het is dus slim om de minder belangrijke taken later te plannen.

To-do-list

Stel prioriteiten en focus

Zelf nog thuiswerk tips?

Hopelijk helpen de thuiswerk tips in dit artikel je op een productieve manier door de coronacrisis heen. Heb je aanvullingen? Neem dan contact met ons op of stuur een bericht via Facebook!