Persona’s opstellen voor je marketingstrategie

Vorige week schreef ik een artikel over het vaststellen van je doelgroep, een essentieel onderdeel van elke marketingstrategie. Aanvullend op dit blogbericht gaan we het deze week hebben over persona’s. Wat zijn persona’s precies, en wat is het verschil tussen persona’s en doelgroepen? Vandaag vertel ik je er alles over.

Heb je behoefte aan wat achtergrondinformatie? Lees dan mijn artikel over het bepalen van je doelgroep.

Wat zijn persona’s?

Persona’s zijn – zoals het woord al zegt – gedetailleerde omschrijvingen van personen uit jouw doelgroep. Een persona is een krachtige tool waarmee je inzoomt tot individueel niveau binnen je doelgroep om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je potentials. Ben je bijvoorbeeld van plan om een product of dienst op de markt brengen voor tieners, dan is het omschrijven van één van deze tieners een strak plan.

Je geeft de persona een naam, leeftijd en natuurlijk een probleem of gemis dat jouw product oplost.

Met behulp van persona’s kun je door de ogen van je klanten kijken. Door jezelf in de schoenen van een potential te plaatsen, kun je je beter verplaatsen in zijn normen en waarden. Hierdoor kun je een stuk efficiënter en effectiever communiceren en kun je je product of dienst aantrekkelijker maken voor een specifieke groep.

Persona’s bevatten diepgaande en gedetailleerde informatie over een potential uit je doelgroep, waaronder:

  • Karaktereigenschappen
  • Financiële status
  • Lifestyle
  • Interesses
  • Aanwezigheid op social-mediakanalen
  • Carrière

Persona’s kunnen meerwaarde bieden in verschillende situaties. Het opstellen van persona’s kan als inspiratiebron dienen om een nieuw product of dienst op de markt te zetten, maar kan bijvoorbeeld ook helpen bij het bepalen van je algehele tone-of-voice of promotiecampagnes.

Persona’s en doelgroepen: de verschillen

Ik vergelijk mensen graag met vissen. Als ik het verschil tussen persona’s en doelgroepen moet uitleggen aan de hand van een vergelijking zou ik het als volgt doen:

  • Een doelgroep is een school van vissen. Deze school is gebaseerd op globaal overeenkomstige karakteristieken.
  • Een persona is één gedetailleerde omschrijving van een vis uit deze school.

Persona’s zijn de personen die je ziet wanneer je inzoomt op je doelgroep. Ze hebben overeenkomsten, maar natuurlijk ook verschillen. Het opstellen van meerdere persona’s kan er daarom voor zorgen dat je tot nieuwe inzichten komt voor een eventuele nieuwe, specifiekere doelgroep.

Persona’s opstellen in 9 stappen

Hoe je persona’s opstelt is afhankelijk van je business. Heb je al klanten (en dus ook een doelgroep), dan kun je een persona opstellen aan de hand van korte interviews. Vervolgens kun je de overeenkomsten samenvatten in één persona voor de desbetreffende doelgroep.

Als je van plan bent om een nieuw product of dienst op de markt te brengen (of je hebt gewoonweg nog geen klanten), dan kun je een persona opstellen aan de hand van ons marketing persona template. Zelfs als je wél al klanten hebt, biedt het template een goed startpunt voor het uitwerken van jouw persona’s. Vervolgens kun je aan de hand van interviews met je klanten peilen of jouw bevindingen ook de juiste zijn.

Bij het bepalen van persona’s start je breed en eindig je specifiek. Iedere stap zorgt ervoor dat we de persona beter in kaart krijgen.

Tip: gebruik indien mogelijk zoveel mogelijk data van je website, bijvoorbeeld Google Analytics data, als startpunt. Hoe meer échte data, hoe betrouwbaarder je uiteindelijke persona!

Stap 1: Start breed

Stel: de doelgroep die je voor ogen hebt bestaat uit vrouwen in de leeftijd van 25 tot 29 jaar oud. Misschien blijkt uit je Google Analytics gegevens dat deze groep het grootste segment van de bezoekers op je website betreft. Laten we een leeftijd van 27 jaar oud vaststellen voor je persona. We noemen haar Simone.

Stap 2: Locatie

Het bepalen van een locatie of leefgebied voor je persona is belangrijk, omdat geografische factoren vaak invloed hebben op het gedrag van je potentials. Als je een onderneming hebt die op lokale schaal opereert, dan weet je dat je doelgroep zich in jouw omgeving bevindt.

Is jouw onderneming niet plaatsgebonden, probeer dan de woonsituatie van je persona te schetsen. Woont hij of zij in de stad, een dorp of juist op het platteland? Het lijkt misschien allemaal niet zo belangrijk, maar het leefgebied of de woonsituatie heeft invloed hebben op een hoop factoren. Zo bepaalt het inkomen, hobby’s, interesses en misschien zelfs de manier waarop een persoon aangesproken wilt worden (tone-of-voice).

Laten we even stellen dat uit onze informatie blijkt dat onze persona in een grote stad woont: Amsterdam. Dat is belangrijke informatie, omdat we een inschatting kunnen maken van de vaste lasten van onze persona, Simone. Wanneer we in de volgende stap een carrière of baan voor onze persona vaststellen, krijgen we een ruw beeld van het bedrag dat Simone iedere maand kan besteden.

Stap 3: Carrière

Richt je je op de B2B-markt, dan is Simone misschien wel “Accountmanager” bij de bedrijven die je wilt aanspreken. Wanneer je voornamelijk aan consumenten levert, kan het werkveld natuurlijk een stuk breder zijn. Laten we vaststellen dat we ons richten op de B2B-markt en dat onze persona Simone werkzaam is als “Communicatie manager” bij een groot IT-bedrijf.

Nu we weten wat Simone doet, hoe oud ze is en waar ze woont, kunnen we een ruwe inschatting maken van haar inkomen en haar bestedingsruimte per maand.

Stap 4: Opleiding

Het is belangrijk om te weten wat voor opleiding onze persona Simone gevolgd heeft. Probeer in deze stap ook zo specifiek mogelijk te zijn. Heeft Simone bijvoorbeeld een studieschuld? Naast haar bestedingsruimte per maand is het belangrijk om inzicht te krijgen waar ze waarde aan hecht.

Stap 5: Interesses

Het doel in deze stap is om specifieke interesses van je persona vast te stellen:

  • Wat doet Simone graag?
  • Koopt ze vaker producten via internet?
  • Heeft ze bepaalde abonnementen (Netflix, sportschool, magazines)
  • Rookt ze?
  • Wat doet ze in het weekend?

Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Hoe gedetailleerder je omschrijving, hoe beter je beeld van je doelgroep en hoe eenvoudiger het wordt om een sterke marketingstrategie te formuleren.

Stap 6: Uitgaven

Nu je inzicht hebt in de persoonlijke interesses van Simone, kun je anticiperen op haar uitgaven. Je wilt uiteindelijk dat Simone een van jouw klanten wordt. Het is dus belangrijk om erachter te komen waarom ze geld uit zou geven aan jouw product of dienst. Welke interesses of behoeftes sluiten aan bij wat jouw product of dienst te bieden heeft? Op welke manier kunnen we haar benaderen om haar aandacht te krijgen?

Stap 7: Consumentengedrag

Het valt je misschien op dat we steeds gedetailleerdere onderwerpen aanhalen. Zonder details wordt je persona namelijk te globaal. Het is natuurlijk mooi dat we weten waar Simone haar geld aan uitgeeft, maar het is misschien nog belangrijker om er achter te komen hoe ze dat doet.

  • Is ze impulsief? Geeft ze geld uit zonder hier veel over na te denken?
  • Is ze geduldig en doet ze onderzoek via verschillende bronnen voor de beste deal voordat ze iets aankoopt?
  • Wordt haar mening beïnvloedt door vrienden en familie? (Vast wel, 90% van de consumenten wordt beïnvloedt door reviews van vrienden).

Stap 8: Kanaalkeuze

Om de aandacht van Simone te trekken, moeten we natuurlijk weten op welk kanaal we haar kunnen vinden. Gebruikt ze social media? Op welk kanaal is ze het meest actief? Leest ze haar e-mail voordat ze opstaat en checkt ze haar Instagram feed bijvoorbeeld? Dit zijn allemaal momenten waarop je je persona’s kunt bereiken.

Stap 9: Verbinden

Met een helder beeld van Simone kunnen we vervolgens anticiperen hoe de doelgroep reageert in bepaalde situaties. Sterker nog, we kunnen anticiperen op hoe onze persona omgaat met bepaalde content als een advertentie of zelfs je product. Het creëren van een persona is altijd een iteratief proces. Zorg er dus voor dat je blijft onderzoeken en de verkregen data uit tools als Google Analytics kritisch bekijkt. Laat de data over je doelgroep niet verstoffen.

Communiceer doeltreffender met persona’s

Persona’s opstellen voor jouw onderneming kan een enorm krachtige tool zijn om meer inzicht te krijgen in je doelgroep. Het abstracte begrip doelgroep krijgt letterlijk een gezicht. Natuurlijk is het opstellen van een persona stap één, het toepassen in de praktijk is een ander verhaal.

Om te voorkomen dat deze blogpost nog langer wordt, bewaar ik die informatie voor een andere dag. Kun je niet wachten? We helpen je graag.