8 tips voor een succesvolle webshop

Op zoek naar tips voor je (nieuwe) webshop? Het nieuwe jaar is aangebroken en je wilt de online markt veroveren met een kersverse webshop. Het idee lijkt waterdicht: je hebt geen duur winkelpand of enorme voorraden nodig en de bestellingen lopen vanzelf binnen. Reken uit je winst!

Vergeet echter niet dat de wereld van e-commerce ongelofelijk verzadigd is. Om je te helpen een vliegende start te maken geef ik je in dit bericht 8 praktische tips om je webshop te optimaliseren.

Tips voor een succesvolle webshop

Een veelgemaakte fout onder beginnende internetondernemers is wachten. Natuurlijk is geduld een schone zaak, maar je kunt wachten tot je een ons weegt voordat je je eerste bezoekers (laat staan bestellingen) ontvangt. Wil je een rendabele webshop? Dan zul je over moeten gaan tot actie. Probeer de tips in dit artikel dan ook direct toe te passen op je eigen webshop.

1. Ken de doelgroep van je webshop

Voordat je überhaupt mag denken aan het maken van je eerste sale moet je vaststellen hoe je doelgroep eruitziet. Het optimaliseren van je webshop en marketing wordt veel efficiënter als je weet wie je producten koopt en waarom ze dat doen. Zorg ervoor dat je niet te globaal denkt. Hoe specifieker de doelgroep, des te makkelijker het wordt om deze te bereiken.

Zodra je de doelgroep hebt vastgesteld kun je onderzoeken hoe je deze kunt benaderen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Op welke social-mediakanalen is mijn doelgroep actief?
  • Zijn er specifieke websites of blogs die mijn doelgroep veel bezoekt?
  • Leest mijn doelgroep week- of maandbladen? Zo ja: welke?
  • Welke evenementen bezoekt mijn doelgroep?

Als je een beeld hebt van de zaken waar je doelgroep zich mee bezighoudt kun je ervoor zorgen dat jouw webshop zichtbaar is op de juiste momenten en de juiste kanalen.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Leer je doelgroep kennen!

2. Maak het je klanten gemakkelijk

Shoppen op het internet kent veel voordelen. Als consument hoef je geen hoge parkeerkosten te betalen, de paraplu blijft in de kast en de pyamabroek hoeft niet uit. Er kleeft echter ook een nadeel aan online bestellen: de eindeloze voorraad aan lange formulieren waar geen einde aan lijkt te komen. Daar zit helemaal niemand op te wachten.

Probeer het je klanten dan ook zo makkelijk mogelijk te maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat straatnamen automatisch worden ingevuld op basis van postcodes. Daarnaast kun je het hele registratieproces versimpelen door de optie te bieden in te loggen met Facebook of Google. Zo hoeft je klant een stuk minder formulieren in te vullen en wachtwoorden te onthouden.

Verder willen bezoekers ook snel, makkelijk en veilig kunnen betalen. Vermeld duidelijk welke betaalopties je ondersteunt zodat klanten achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

3. Gebruikmaken van acties

Het is misschien wel de oudste verkooptruc uit het boekje: klanten werven door middel van aanbiedingen. Iedereen houdt van korting en gratis artikelen, dit maakt acties en wedstrijden vaak erg succesvol. Geef klanten bijvoorbeeld 5% korting op hun eerste order, een gratis cadeau vanaf een bepaald bestelbedrag of schrap tijdelijk de verzendkosten. Met acties overtuig je twijfelende klanten en maak je de binding met huidige klanten sterker.

Gebruik bestaande communicatiekanalen om klanten op de hoogte te brengen van nieuwe acties. Zorg voor een consistente stroom van aantrekkelijke aanbiedingen zodat jouw webshop the place to be wordt om goede deals te scoren.

Simpel maar effectief.

4. Investeer in een sterk ontwerp

Alle succesvolle webshops hebben één ding gemeen: ze maken gebruik van een sterk, gebruiksvriendelijk ontwerp. Natuurlijk is het belangrijk dat je webshop er mooi en professioneel uitziet, maar een goed ontwerp gaat verder dan dat. Nieuwe bezoekers moeten in één oogopslag kunnen zien welke producten je aanbiedt, hoe de navigatie werkt en waar ze belangrijke informatie kunnen terugvinden.

Naast het visuele aspect is het belangrijk dat een webshop ook technisch helemaal in orde is. Foutmeldingen en lange laadtijden zijn echte conversiekillers. Zorg er dus voor dat je je webshop continu blijft testen in verschillende webbrowsers en apparaten. Draait je webshop op WordPress in combinatie met WooCommerce? Gebruik dan deze tips om je website supersnel te maken.

5. Leg de nadruk op service

Deze tip ligt misschien nogal voor de hand, maar dat maakt hem niet minder waar: lever uitstekende service. Reageer snel op klanten met vragen, handel klachten op een correcte manier af en doe niet te moeilijk over retourzendingen. Het leveren van goede service zorgt voor mond-tot-mond-reclame en is de basis van elk goedlopende bedrijf.

Blije klanten zorgen voor meer business

6. Begrijp het belang van reviews

Nu we het toch over mond-tot-mond-reclame hebben: begrijp het belang van reviews. Je kunt namelijk wel een mooi verhaal ophouden over je fantastische producten en service, maar consumenten hechten veel meer waarde aan de ervaringen van hun voorgangers.

Er zijn verschillende beoordelingssites waar je gemakkelijk reviews kunt verzamelen om te tonen op je webshop. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Let wel: deze websites tonen ook negatieve reviews. Zorg voor een positieve ervaring bij al je klanten om de score zo hoog mogelijk te houden.

7. Webshop optimaliseren voor zoekmachines

Het optimaliseren van je webshop voor zoekmachines zoals Google is een uitstekende manier om meer bezoekers naar je shop te trekken. Met behulp van verschillende technieken kun je ervoor zorgen dat Google je website beter leert begrijpen en waarderen. Je webshop zal op deze manier eerder getoond worden bij een relevante zoekopdracht.

Het verbeteren van je positie in zoekmachines is alles behalve gemakkelijk. Gelukkig vind je online duizenden artikelen om je op weg te helpen. Zoals ons blogbericht met 12 SEO-tips om hoger te scoren in Google.

Optimaliseer je webshop voor zoekmachines

8. Adverteer online

Online adverteren kan een effectieve manier zijn om reclame te maken voor je webshop en producten. Je kunt bijvoorbeeld adverteren op Google, YouTube, Facebook en Instagram. Voordat je tijd en geld investeert in online advertising is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van je doelgroep zoals beschreven in tip 1.

Hou er rekening mee dat je eerste advertentiesets waarschijnlijk weinig tot geen resultaat opleveren. Analyseren en bijsturen is erg belangrijk in de wereld van online advertising.

Ultieme webshop tip: blijf optimaliseren

Hopelijk kun je met behulp van deze tips aan de slag met het opzetten van een succesvolle webshop. Hou hierbij nog één gouden regel in je achterhoofd: stilstand is achteruitgang. Een webshop is nooit écht af, blijf verbeteringen doorvoeren en meet het effect bij je doelgroep.

Heb je nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.