5 tips voor een sterkere branding strategie

Een merk is als een mens. Stijl, persoonlijkheid, stem en houding: het zijn allemaal aspecten die bijdragen aan het totaalplaatje. De combinatie van deze factoren maken jou tot een uniek individu. Laat dat toevallig precies zijn wat we willen bereiken met commerciële branding! In deze blogpost deel ik een aantal tips waarmee je jouw branding strategie dat unieke randje kunt geven.

Korte disclaimer vooraf: De weg naar Rome is voor iedere onderneming anders. Als bedrijf wil je je onderscheiden van de rest, laten zien dat je uniek bent en boven je concurrenten uitsteken. Een bepaalde branding strategie kan voor de ene onderneming wonderen doen maar weinig effect hebben op de andere.

De branding van jouw onderneming gaat veel verder dan je logo en huisstijlkleuren. Het doel van branding is het creëren van een emotionele band tussen klanten, medewerkers en investeerders. Branding is – voor een groot deel – niet tastbaar, maar een gevoel dat mensen krijgen wanneer ze ermee in aanraking komen. Anyway: Met deze tips kom je in ieder geval een stuk dichter bij een optimale branding strategie voor jouw onderneming.

1. Essentiële tip voor een sterke branding strategie: De klant is koning

Ik weet het, je hebt het vaker gehoord: De klant is koning. Vaak koppelen mensen deze uitspraak 1-op-1 aan klantenservice. Hoewel customer service onderdeel uitmaakt van je branding strategie, is het slechts maar één aspect daarvan.

De klant kan pas koning zijn als je hem door en door kent. Je moet altijd op een lijn zitten met je doelgroep, niet alleen wanneer het fout gaat.

De eerste tip is dus simpel: leer je doelgroep kennen. Kom erachter op welke manier je klanten aangesproken willen worden, wat hun standpunten zijn en in welke fase van hun leven ze zich bevinden.

Uit onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat 64% van de consumenten veel waarde hecht aan overeenkomende normen en waarden als het aankomt op het hebben van een klik met een onderneming. Het is essentieel om te weten wie je doelgroep is, voordat je zaken gaat optimaliseren. Het neerzetten van een sterke branding strategie is absoluut geen eenvoudige taak. Een brand identity model kan helpen bij het dekken/ontdekken van de verschillende aspecten van merkherkenning binnen jouw onderneming.

Heel interessant materiaal, als je er de tijd voor hebt (en anders weet je ons te vinden).

2. Wees actief op social media

Eén van de eerste tools waar je waarschijnlijk naar grijpt zodra je je onderneming beter op de kaart wilt zetten. Vandaar dat deze tip niet mag ontbreken bij het verbeteren van je branding strategie. Het consistent bijhouden van je social-mediakanalen is zwaar. Het vergt een sterke strategie en planning vooraf om te verzekeren dat je consistent goede content plaatst.

Kwaliteit gaat hier áltijd voor kwantiteit. Richt je je teveel op zelfpromotie, dan loop je het gevaar dat al je moeite averechts werkt. Je doelgroep raakt geïrriteerd en voelt zich alles behalve verbonden met jouw bedrijf of merk. Probeer je doelgroep altijd te betrekken in dit soort uitingen, een goede review van een klant doet nog steeds wonderen. De klant is tevreden en jij laat zien dat je daar trots op bent.

De conclusie van deze branding strategie tip is: Vermijd waar jij je óók aan irriteert.

Schreeuwende advertenties zijn de moderne versie van de verkoper aan de deur. Zo iemand die zijn voet er tussen propt als je hem probeert te sluiten. Word geen moderne deur-aan-deurverkoper, maar een verkoper die geen mooie praatjes nodig heeft. Laat je klanten voor je spreken en creëer een échte connectie.

sleutel op toetsenbord

3. Consistentie is key

Het succesvol implementeren van een branding strategie is voor een groot deel afhankelijk van je consistentie. Het is belangrijk dat alle elementen van je branding naadloos op elkaar aansluiten. Met consistentie creëer je herkenbaarheid. Zo was Steve Jobs herkenbaar aan zijn coltrui en zijn ronde bril en is het kapsel van Donald Trump iconisch voor zijn appearance. Het zijn onderdelen van persoonlijke branding (ofwel: hoe anderen je zien).

Een tijd geleden zijn we zelf een complete rebranding ondergaan, een besluit waar we elke dag de vruchten van plukken. In Rebranding Visia: de huisstijl bespreken we de verschillende stappen die we doorlopen hebben tijdens het rebranding traject. Dit zijn de elementen die je consistent door moet voeren om herkenbaar te worden én blijven:

 • Logo
  Je doelgroep is een kleine 10 seconden bezig met het vormen van een eerste indruk van je logo. Maar een klant moet het logo 5 tot 7 keer gezien hebben, voordat deze het daadwerkelijk koppelt aan jouw onderneming. Je dient het logo dus consistent en strategisch aan je doelgroep te tonen, om een permanent plekje in hun brein te verankeren. Vertrouwen bouw je op met bekendheid. In Wat maakt een goed logo? lees je meer tips over de kracht van een goed logo en hoe het je branding strategie kan versterken.
 • Kleurenpalet
  Uit onderzoek blijkt dat kleurgebruik de herkenbaarheid van een merk met 80% vergroot. Meer over kleurgebruik lees je in onze blogpost Kleurgebruik in huisstijlen.
 • Beeldmateriaal
  Afbeelding en andere visuals dienen niet alleen als opvulling. Beeldmateriaal dient relevant en consistent te zijn op alle platformen.
 • Tone-of-voice
  Zoals ik eerder al schreef: merken zijn vergelijkbaar met mensen. Ondernemingen hebben een bepaalde toon, een persoonlijkheid en een stem. Grappig, betrouwbaar, vriendelijk of serieus. Wat je tone-of-voice ook is, consistentie is cruciaal. Je doelgroep wilt niet communiceren met een bedrijf met een persoonlijkheidsstoornis.

4. Handhaaf de 80/20 regel

Zoals genoemd in punt 2 kun je niet zomaar je potentials plat spammen en verwachten dat ze converteren. Een tip die ik wil meegeven voor je branding strategie is het aanhouden van de 80/20 content regel. 20% van je content strategie is de daadwerkelijke promotie van je onderneming. De resterende 80% heeft betrekking op interessante onderwerpen voor je doelgroep.

Agressieve marketing is een no-no.

5. Bied live-chat ondersteuning

Dit is eigenlijk een bonus-tip en zeker het overwegen waard. Betrouwbaarheid en een goede service zijn redenen voor klanten om de knoop door te hakken. Hoe sneller je eventuele twijfel kunt wegnemen, hoe groter de kans dat een anonieme klik van Google verandert in een kersverse lead.

Live-chat: een intuïtieve manier waarop je ook buiten kantooruren bereikbaar bent voor eventuele vragen. De uitgerekende kans om een gesprek in te plannen of om gegevens te vragen. Een live-chat werkt natuurlijk alleen in jouw voordeel als je de klant ook daadwerkelijk snel bedient.

Iedere onderneming is anders

De branding strategie van jouw onderneming gaat veel verder dan alleen een logo en wat kleur. Het is de unieke persoonlijkheid waarmee jouw bedrijf communiceert met haar doelgroep. Met een sterke branding strategie bouw je een band op met je doelgroep, personeel en eventuele investeerders. Branding is dus niet alleen iets wat je ziet, maar ook iets dat je voelt.

Zelf ook bezig met het verbeteren van je branding strategie? Je mag ons altijd bellen of mailen voor hulp 🙂