WordPress onderhoud: hier moet je op letten

Als eigenaar van een WordPress website weet je als geen ander dat het systeem enig onderhoud vereist. Het wereldberoemde CMS wordt regelmatig voorzien van updates die de veiligheid verbeteren en functionaliteit toevoegen. Om je te helpen je website zo efficiënt mogelijk up-to-date te houden geef ik in dit blogbericht een aantal WordPress onderhoud tips.

Het belang van WordPress onderhoud

Je website is bereikbaar en werkt prima. Waarom zou je je druk maken over het uitvoeren van updates en andere werkzaamheden?

Het plegen van WordPress onderhoud is noodzakelijk om je website veilig, snel en gebruiksvriendelijk te houden. Vergelijk WordPress met een auto: als je de olie niet regelmatig ververst loopt alles op den duur steeds minder soepel. Hoe langer je het onderhoud uitstelt, des te groter de potentiële problemen worden.

WordPress onderhoud gereedschap

Voor het onderhouden van je website heb je deze tools niet nodig

WordPress onderhoud tips

Als je weet wat je doet hoeft het onderhouden van je WordPress website gelukkig geen zeeën van tijd te kosten. Met behulp van onderstaande tips wordt WordPress onderhoud een fluitje van een cent:

Maak regelmatig back-ups

Hoewel het back-uppen van je website niet direct bijdraagt aan de snelheid of functionaliteit is het de meest fundamentele onderhoudstip die ik je kan geven. Door regelmatig back-ups te maken zorg je ervoor dat je terug kan als er iets misgaat tijdens onderhoudswerkzaamheden. Ook voorkom je dataverlies in het geval dat je website helemaal niet meer werkt.

Veel hosting providers bieden de mogelijkheid om automatisch backups te maken, dit is de meest praktische en veilige manier. Kun je geen backups maken via je provider? Gebruik dan een plugin als VaultPress of UpdraftPlus.

Portret van een huilende man

Je gezicht wanneer je er te laat achter komt dat je geen back-ups hebt

Update WordPress, thema’s en plugins

Nu je een back-up hebt gemaakt kun je aan de slag met het echte onderhoud. Laten we beginnen bij de basics: update de WordPress-core en geïnstalleerde thema’s en plugins.

Het doorvoeren van updates zorgt ervoor dat bekende beveiligingslekken gedicht worden. Ook krijg je toegang tot de allernieuwste functionaliteiten en ben je ervan verzekerd dat je website voldoet aan de laatste standaarden.

Is je installatie weer up-to-date? Doorloop je site dan even en controleer of alle belangrijke functionaliteiten nog werken. Is dat niet het geval? Zet dan de meest recente back-up terug.

Verwijder ongebruikte data

Inactieve plugins, ongebruikte foto’s in de mediabibliotheek en honderden post-revisies: veel WordPress installaties zitten er vol mee. Deze bestanden nemen veel schijfruimte in beslag en zorgen ervoor dat je database minder optimaal werkt.

Neem tijdens het onderhoud van je WordPress website dus de tijd om deze onnodige data te verwijderen. Het resultaat? Een supersnelle website en een overzichtelijk dashboard.

Foto van een rommelige winkel

Vermijd rommel: ruim onnodige data op

Hou de snelheid in de gaten

Nu we het toch over supersnelle websites hebben: hou tijdens het onderhoud ook rekening met het verbeteren van de prestaties van je website. Neem regelmatig de tijd om onnodige scripts te verwijderen, afbeeldingen te comprimeren en kritisch te kijken naar de thema’s en plugins die je geïnstalleerd hebt.

Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn eerdere blogbericht over het optimaliseren van je WordPress website.

Besteed aandacht aan de veiligheid

Het monitoren van de veiligheid van je website is een belangrijk onderdeel van WordPress onderhoud. Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je je website kunt scannen op virussen, malware en beveiligingslekken. Ook bieden deze plugins meestal de mogelijkheid om IP-adressen te blokkeren en aanvallen af te wenden.

Lees mijn eerdere artikel voor meer WordPress beveiligingstips.

Foto van een slot om een hek

Voorkom broken links

Hoe omvangrijker je website wordt, des te groter de kans dat er links zijn die niet meer werken. Dit kan veroorzaakt worden door een typfout in de URL, maar ook door pagina’s die verwijderd of verhuisd zijn.

Hoe dan ook: niet-werkende links zijn ongelofelijk irritant voor bezoekers, hoe mooi je 404-pagina ook is. Neem dus regelmatig de tijd om de links op je website te checken.

Er zijn verschillende online tools die je hiermee helpen. Bij Visia Media gebruiken we de Broken Link Checker van Ahrefs.

Hou je content up-to-date

Een website valt of staat bij de content die erop gepubliceerd wordt. Goede content trekt de aandacht, verbetert je positie in Google en onderscheidt je van je concurrentie. Zorg er dan ook voor dat je website inhoudelijk up-to-date is.

Neem de tijd om kritisch te kijken naar de content van je website. Verwijder achterhaalde blogberichten, verouderde pagina’s of webshop-artikelen die je al jaren niet meer verkoopt. Je bezoekers (en Google) zullen je dankbaar zijn.

Foto van typende vrouwenhanden

WordPress onderhoud inplannen

Nu je weet waar je op moet letten kun je zelf aan de slag met het onderhouden van je WordPress website. Ik raad aan om een vast moment in je weekplanning op te nemen waarop je noodzakelijk onderhoud doorvoert.

Kom je er zelf niet meer uit of ondervind je problemen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.