Personeel vinden in coronatijd

Het vinden van geschikt personeel is niet altijd even gemakkelijk. Zeker in tijden van crisis. Ben je van plan om je team uit te breiden, maar heb je moeite met het vinden van geschikte kandidaten? Niet getreurd! In dit blogbericht leggen we je uit hoe.

First things first: de online wereld wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker. Internet is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij en veel bedrijven spelen hier dan ook op in. De inzet van online kanalen voor het werven van personeel brengt veel voordelen met zich mee. Maar hoe pakken moderne bedrijven dit aan?

Hoe vind je geschikt personeel in coronatijd?

Personeel vinden met online marketing

Veel ondernemers kiezen ervoor openstaande vacatures op hun website te plaatsen. Deze oplossing is natuurlijk behoorlijk voor de hand liggend, maar blijkt alleen effectief wanneer een sollicitant op zoek is naar een vacature bij een specifiek bedrijf. Hoe vaak gebeurt dit eigenlijk?

In de praktijk komen er vaak wel een aantal reacties op vacatures die op websites van bedrijven geplaatst worden, maar meestal niet snel genoeg of te weinig. Een goede oplossing is om marketing in te zetten voor het werven van personeel.

Investeer in een solide bedrijfsprofiel

Oké toegegeven, dit klinkt makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Maar er zijn verschillende manieren om je bedrijfsprofiel een boost te geven. Onthoud alvast één ding: Content is King! Geef potentiële sollicitanten een inkijkje in je bedrijf. Deel behind the scenes content en laat zien hoe het er op de werkvloer aan toegaat.

Probeer je huidige personeel hier ook bij te betrekken. Maak je een filmpje? Betrek hier dan bijvoorbeeld een werknemer bij. Stel vragen als “Wat maakt werken bij Visia Media zo bijzonder?”, “Wat vind je het leukste aspect aan je baan?” en “Wat zijn de pluspunten van het bedrijf?”. Wees vooral creatief!

Social media marketing voor de lange termijn

Over het inzetten van social-mediakanalen lopen de meningen uiteen: het creëren van goede content is behoorlijk tijdsintensief terwijl het bereik niet altijd even groot is. Toch kan deze strategie behoorlijk goed werken, vooral op de lange termijn.

Ook op social media geldt het Content is King-principe. Met leuke, interactieve content geef je je doelgroep een kijkje in je bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat potentieel personeel betrokken en geïnteresseerd raakt in jouw onderneming.

Welke content werkt voor het vinden van personeel?

De meeste mensen spenderen uren per dag aan social media en zijn visueel ingesteld. Het is daarom belangrijk om de aandacht te trekken met opvallende visuele content. Originele afbeeldingen en video’s doen het dan ook erg goed op social media.

Bepaal je doelgroep

Zoals met alle vormen van marketing is het belangrijk om je boodschap over te brengen aan de juiste doelgroep. Maar hoe doe je dit?

Werp eens een blik op je huidige personeelsbestand: hoe ziet jouw gemiddelde werknemer eruit? Wat hebben collega’s met elkaar gemeen en hoe communiceren ze onderling? Met behulp van dit soort informatie kun je een persona opstellen: dit profiel helpt je bij het bepalen van een specifieke doelgroep. Daarnaast kun je de verzamelde informatie ook gebruiken voor het vormgeven van je advertentie. Op deze manier kun je een oproep plaatsen die volledig aansluit op je doelgroep.

Online adverteren stelt je in staat om zeer specifiek te werk te gaan: in welke straal zoek je personeel, en op welke leeftijdscategorie wil je focussen? Gebruik dit soort variabelen om doelgericht te werk te gaan.

Zet een vacatureplatform in

Beschik je niet over de benodigde middelen om personeel te werven? Maak dan gebruik van een vacatureplatform zoals Jooble. Dit platform helpt werkzoekenden om zo snel mogelijk een passende baan te vinden. Met Jooble kun je banen zoeken die op 12.400 Nederlandse vacaturesites geplaatst zijn. Jooble stuurt miljoenen werkzoekenden in Nederland naar vacatures uit elke industrietak.

Het platform is momenteel actief in 64 landen en staat in de top drie van grootste vacature-zoekmachines. Werkgevers plaatsen hun vacature direct op Jooble.