Biedstrategieën in Google Ads

Als je ooit de wondere wereld van Google Ads hebt betreden, dan weet je dat het kiezen van de juiste biedstrategie net zo cruciaal is als het kiezen van de juiste zoekwoorden. De biedstrategieën van Google Ads vormen de basis voor elke succesvolle advertentiecampagne en helpen je om je online marketingdoelen te bereiken. In deze blogpost verkennen we acht belangrijke biedstrategieën die Google Ads biedt.

Hoe werkt Google Ads?

Google Ads – voorheen bekend als Google AdWords – is het reclameplatform van Google. Adverteerders kunnen hun advertenties weergeven aan gebruikers die op Google zoeken of sites bezoeken die deel uitmaken van het Google Display Network.

Het systeem werkt op basis van biedingen en zoekwoorden die door de adverteerder zijn gekozen. Je stelt een advertentie op, selecteert de zoekwoorden waarop je wilt bieden en stelt een budget in. Google toont vervolgens je advertentie aan gebruikers die deze zoekwoorden invoeren.

Wat is een biedstrategie en welke opties zijn er?

Een biedstrategie is de manier waarop je Google Ads vertelt om je advertentiebudget te gebruiken. Het helpt bij het bepalen van het bedrag dat je betaalt per klik (CPC) of per duizend vertoningen (CPM) op je advertentie. Biedstrategieën zijn gecategoriseerd in twee hoofdtypen: handmatig en automatisch.

Bij handmatig bieden bepaal je zelf je biedingen, terwijl bij automatisch bieden Google het biedingsproces voor je beheert.

Handmatige CPC

Handmatige CPC staat voor handmatige kosten-per-klik. Deze strategie geeft je de volledige controle over de biedingen voor elke klik. Hoewel het in eerste instantie misschien overweldigend lijkt, biedt deze aanpak de mogelijkheid om je budget efficiënt te beheren. Je kan bijvoorbeeld hogere biedingen plaatsen op zoekwoorden die beter presteren en lagere op diegene die minder succesvol zijn.

Let echter op: deze strategie vereist constante monitoring en aanpassingen om de beste resultaten te behalen.

Handmatige CPC

Verbeterde CPC

Een andere belangrijke biedstrategie is de verbeterde CPC, ofwel verhoogde kosten-per-klik. Deze strategie maakt gebruik van Google’s machine learning om je biedingen te verhogen voor klikken die waarschijnlijk tot conversies zullen leiden, en te verlagen voor klikken die dat waarschijnlijk niet doen.

Deze aanpak is ideaal als je focust op conversies maar toch enige controle wilt behouden over je individuele biedingen.

Biedstrategieën Google Ads: Verbeterde CPC

Doelvertoningspercentage

De biedstrategie doelvertoningspercentage is ontworpen voor diegenen die hun advertenties op een specifiek percentage van de veilingen willen tonen. Deze strategie is bijzonder nuttig als je merkbekendheid wilt opbouwen of een specifiek bereik wilt behouden.

Houd echter in gedachten dat je minimum en maximum CPC-biedingen moet instellen om ervoor te zorgen dat je budget niet te snel wordt uitgeput.

Doelvertoningspercentage

Klikken maximaliseren

Als je voornaamste doel is om zoveel mogelijk klikken te genereren binnen je budget, is de strategie klikken maximaliseren ideaal. Google Ads zal automatisch je biedingen beheren om zoveel mogelijk klikken te krijgen voor je budget.

Hoewel deze strategie geweldig is voor het verhogen van het verkeer, biedt het geen garantie voor conversies.

Biedstrategieën Google Ads: Klikken maximaliseren

Conversies maximaliseren

Conversies maximaliseren is een strategie die Google gebruikt om het meeste uit je budget te halen in termen van conversies. Deze strategie kan nuttig zijn als je doel is om zoveel mogelijk conversies te krijgen, ongeacht de kosten per conversie.

Echter, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je conversie-tracking correct is ingesteld om het beste resultaat uit deze strategie te halen.

Doel-CPA

Doel-CPA (Kosten Per Actie) stelt je in staat om het bedrag te specificeren dat je bereid bent te betalen per conversie. Google Ads optimaliseert dan je biedingen om zoveel mogelijk conversies te behalen tegen de opgegeven kosten per actie.

Dit is een uitstekende strategie als je een duidelijk beeld hebt van hoeveel elke conversie voor je bedrijf waard is.

Biedstrategieën Google Ads: Doel-CPA

Conversiewaarde maximaliseren

Als het je doel is om de totale conversiewaarde te maximaliseren binnen je budget, dan is de strategie conversiewaarde maximaliseren de beste keuze. Deze strategie is vooral handig voor e-commerce bedrijven die willen maximaliseren hoeveel elke euro in hun Google Ads-budget oplevert.

Conversiewaarde maximaliseren

Doel-ROAS

Ten slotte: doel-ROAS (Return on Advertising Spend) is een geavanceerde strategie die je in staat stelt om te bieden op basis van het verwachte rendement op je advertentie-uitgaven. Deze strategie is ideaal voor bedrijven met uitgebreide tracking en een goed begrip van hun klantwaarde over time.

Biedstrategieën Google Ads: Doel-ROAS

Tips bij het kiezen van de juiste biedstrategie

Elke biedstrategie in Google Ads heeft zijn eigen unieke voordelen en kan in verschillende situaties worden gebruikt. Het kiezen van de juiste strategie hangt af van je specifieke doelen en het budget dat je hebt.

Het is ook essentieel om je biedstrategieën voortdurend te evalueren en te optimaliseren, aangezien wat vandaag werkt, morgen misschien niet hetzelfde resultaat oplevert.

Het kiezen van de juiste biedstrategieën in Google Ads is geen exacte wetenschap, maar een kunst die verfijnd wordt met ervaring, expertise en voortdurende optimalisatie. Onthoud dat het de motor is die je campagnes aandrijft en je helpt bij het bereiken van je doelen, ongeacht of het gaat om het genereren van klikken, het verhogen van de conversies of het maximaliseren van de conversiewaarde.

Bij het kiezen van de juiste biedstrategie zijn er een paar dingen om in gedachten te houden:

 • Ken je doelen
  Wil je merkbekendheid opbouwen, verkeer naar je website leiden, of conversies genereren? Je doel bepaalt welke strategie het beste voor je werkt.
 • Begrijp je budget
  Sommige strategieën, zoals “Conversiewaarde maximaliseren”, vereisen mogelijk een hoger budget om effectief te zijn.
 • Wees geduldig
  Verwacht niet onmiddellijk resultaten. Het kan enige tijd duren voordat je de resultaten van een nieuwe biedstrategie ziet.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je net begint en je belangrijkste doel is om meer verkeer naar je site te krijgen. In dat geval kan de strategie “Klikken maximaliseren” een uitstekende keuze zijn. Aan de andere kant, als je een goed begrip hebt van de waarde van je conversies en je wilt maximaliseren hoeveel elke euro in je Google Ads-budget oplevert, dan kan de “Conversiewaarde maximaliseren” strategie de beste keuze zijn.

Voordelen automatisch bieden Google Ads

Automatisch bieden in Google Ads heeft verschillende voordelen:

 • Tijdbesparend
  Google neemt het biedingsproces over, waardoor je tijd kunt besteden aan andere belangrijke aspecten van je campagne.
 • Efficiënt
  Google’s algoritme kan trends en patronen detecteren die je zelf misschien niet ziet, waardoor je campagne effectiever wordt.
 • Flexibel
  Er zijn verschillende soorten automatische biedstrategieën beschikbaar, elk ontworpen om verschillende soorten doelen te bereiken.

Nadelen automatisch bieden Google Ads

Hoewel automatisch bieden veel voordelen biedt, heeft het ook enkele nadelen:

 • Minder controle
  Omdat Google het biedingsproces beheert, heb je minder controle over individuele biedingen.
 • Niet geschikt voor alle bedrijven
  Afhankelijk van je bedrijfsmodel en doelen, kan automatisch bieden niet de beste keuze zijn.
 • Vereist een leerperiode
  Het kan even duren voordat Google de optimale biedingsstrategie voor je campagne leert en implementeert.

Blijf experimenteren

Het is belangrijk om te blijven experimenteren met je biedstrategieën in Google Ads. Wat vandaag werkt, werkt misschien morgen niet. Test verschillende strategieën, houd de prestaties in de gaten en maak aanpassingen waar nodig. Met geduld, ervaring en voortdurende optimalisatie kun je een biedstrategie vinden die je de beste resultaten geeft voor je bedrijf.

Het gebruik van de juiste biedstrategieën in Google Ads kan je helpen je doelen te bereiken en je online marketingcampagnes naar het volgende niveau te tillen. Of je nu meer klikken wilt, je conversies wilt verhogen, of gewoon het beste uit je budget wilt halen, er is een biedstrategie die past bij jouw behoeften.

We hopen dat deze blogpost je helpt om de verschillende biedstrategieën van Google Ads beter te begrijpen en de juiste keuze te maken voor je bedrijf. Vergeet niet dat de wereld van Google Ads altijd in beweging is, dus blijf leren, blijf experimenteren, en blijf optimaliseren. Succes met je campagne!