Wat is Zoom-vermoeidheid en hoe kun je het tegengaan?

We zitten inmiddels in de tweede lockdown, met zwaardere maatregelen dan de eerste. Niet alleen de winkels zijn dicht, maar ook scholen en kantoren houden de deuren gesloten. Dat betekent dat we allemaal weer vanuit thuis aan het werk zijn. Ik denk dat de meeste van ons intussen wel een goede thuiswerk-routine hebben gevonden. Toch lijkt het voor een hoop mensen vermoeiender om vanuit thuis te werken dan vanuit kantoor of school. Hoe dat kan? Zoom-vermoeidheid.

Zoom, Skype, Discord en Teams: softwarepakketten die online communicatie tussen studenten en collega’s mogelijk maken. We hebben er in 2020 massaal mee mogen werken. Helaas blijkt dat deze virtuele interacties erg intensief zijn voor de hersenen.

In dit bericht gaan we het daarom hebben over Zoom-vermoeidheid en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat is Zoom-vermoeidheid?

Voordat we het probleem kunnen aanpakken moeten we het begrijpen. Beeld je in dat je in een Zoom-meeting zit. Je scherm bevriest. Iemand klinkt als een robot. Iedereen wacht totdat je verder praat. Mensen praten door elkaar.

In een video-call zijn je hersenen drukker bezig om al deze social cues bij te houden dan wanneer je face-to-face met iemand praat. Eén uur in een video-call staat gelijk aan een fysieke meeting van drie uur.

Daarnaast mis je de luxe van een rustige kantooromgeving. Waarschijnlijk ben je druk bezig met het negeren van de krijsende kinderen van de buren, blaffende honden, of je huisgenoten die even pauze hebben en je kamer binnenlopen.

Tijdens normale meetings zijn we al bezig met multitasken, bij Zoom-meetings doen we vaak nóg meer tegelijk. Dit kan leiden tot de volgende “bijwerkingen”:

  • Spanning in de ogen als gevolg van de constante focus op je scherm;
  • Pijn in de nek die doorstroomt naar het hoofd;
  • Overmatig gevoel van onbetrokkenheid.

Sommige mensen ervaren dat de overstimulatie een sterk verlangen geeft om zich terug te trekken en stil te zijn.

Tips om Zoom-vermoeidheid te verminderen

Video-calls are here to stay. Voorlopig dan. Daarom volgen hieronder de beloofde tips die jou ervan weerhouden om de WiFi-stekker uit het stopcontact te trekken.

Zet de camera uit

Door je camera vaker af te schermen kun je korte pauzes inlassen. Hierdoor kun je de focus verleggen van de video-call naar wat er daadwerkelijk gezegd wordt. Zorg er wel voor dat je dit op een geschikt moment doet en leg ook uit waarom je het doet.

Maak een strak schema

Zorg ervoor dat video-meetings niet onnodig lang duren. Verkort ze bijvoorbeeld van een uur naar 30 minuten door de belangrijkste zaken direct te bespreken. Houd je hier ook aan, het is belangrijk om genoeg pauzes te nemen om Zoom-vermoeidheid te voorkomen.

Trek een kantoor-outfit aan bij belangrijke meetings

Oké. Dat het belangrijk is om niet de hele dag in je pyjama te zitten weten we al. Maar tóch dragen we thuis vaker joggingbroeken dan jeans. En dat is prima! Echter; doordat we thuiswerken beginnen alle meetings op elkaar te lijken. Terwijl het juist belangrijk is om afwisseling te hebben in je werkleven.

Switch things up door te kiezen voor een professionele outfit bij belangrijke meetings.

Plan 10-15 minuten tussen meetings in

Geef jezelf de tijd om een glas water te halen of naar buiten te gaan voor een frisse neus. Zuurstof is het beste middel dat we hebben om Zoom-vermoeidheid te onderdrukken. Het zorgt ervoor dat je hersenen een pauze krijgen van de binnenlucht zodat je (letterlijk) weer met een frisse blik verder kunt.

Wijs uitnodigingen af

Nee, ik zeg niet dat je werkgerelateerde meetings moet cancelen! Ik heb het over de Zoom happy hours! Hoe belangrijk het ook is om de normale kantoorsfeer te behouden, het is nóg belangrijker om je hersenen rust te gunnen en weg te stappen van je beeldscherm.

Wijs onnodige meetings daarom af of geef aan dat je niet té lang wilt blijven. Het is belangrijk om eerlijk te communiceren over waarom je niet aanwezig zult zijn. Zo voorkom je dat je een ongeïnteresseerde indruk maakt bij collega’s.

Zoom is een geweldig hulpmiddel

Hoe vermoeiend deze periode ook mag zijn, herinner jezelf aan de voordelen van online meetings. Veel mensen kunnen hun werkzaamheden niet uitvoeren vanuit thuis, dankzij Zoom kun jij dit wel. Ook heb je wellicht meer vrije tijd doordat je niet hoeft te reizen. Daarnaast zorgen middelen zoals Zoom ervoor dat we contact kunnen houden op afstand.

Hoewel al deze pluspunten er niet voor zorgen dat Zoom-vermoeidheid compleet uit ons leven verdwijnt, kunnen we op deze manier wel dankbaar blijven voor de mogelijkheden die we hebben. En last but not least: probeer het leuk te houden!