Stappenplan voor het briefen van een ontwerpbureau

Een succesvolle samenwerking met een ontwerpbureau begint bij een doordachte briefing. Het is essentieel om je briefing zo compleet mogelijk te maken om het succes van het traject te garanderen. In dit blogbericht bespreken we wat je concreet in je briefing dient op te nemen en waar je rekening mee moet houden, zodat je verzekerd bent van een ontwerp dat je doelgroep aanspreekt. Ook vertellen we je wat je niet moet opnemen en hoe je voorkomt dat je persoonlijke smaak de boventoon voert.

Een goede briefing als fundament voor de samenwerking

Een briefing is als het fundament van een huis; als het niet sterk genoeg is, zal het hele bouwwerk wankelen. Een gedetailleerde en heldere briefing zorgt ervoor dat het ontwerpbureau precies weet wat je verwacht, en helpt misverstanden en onnodige revisies te voorkomen. Bovendien bespaart het je tijd, geld en energie.

Een briefing is als het fundament van een huis; als het niet sterk genoeg is, zal het hele bouwwerk wankelen.

Wat je concreet in je briefing naar een ontwerpbureau moet opnemen

Een goede briefing bevat de volgende elementen:

 • Doelstelling
  Beschrijf duidelijk wat je wilt bereiken met het ontwerp. Wil je bijvoorbeeld je merkidentiteit versterken, een nieuw product lanceren of een specifieke doelgroep aanspreken?
 • Doelgroep
  Geef een gedetailleerd beeld van je doelgroep, inclusief demografische gegevens, interesses en gedrag. Hiermee kunnen we een ontwerp creëren dat nauw aansluit bij de behoeften van je doelgroep.
 • Tijdschema
  Vermeld de deadline voor het project en geef indien nodig ook tussenliggende deadlines aan.
 • Budget
  Geef een duidelijk overzicht van het beschikbare budget. Dit stelt een ontwerpbureau in de mogelijkheid om te bepalen welke materialen en technieken haalbaar zijn.
 • Stijl en toon
  Beschrijf de gewenste stijl en toon van het ontwerp, en geef voorbeelden van ontwerpen die je aanspreken. Dit helpt om de juiste sfeer en uitstraling te creëren.
 • Technische specificaties
  Vermeld alle technische eisen, zoals afmetingen, resolutie, bestandsformaten en eventuele drukwerk- of webvereisten. Je betaalt een professional natuurlijk niet alleen om het project uit te voeren maar ook om te adviseren met betrekking tot de uitwerking. Mocht je hier dus geen informatie over beschikken dan kunnen wij je hiermee helpen.
talking people sitting beside table

Waar je rekening mee moet houden bij het opstellen van een briefing

Bij het opstellen van een briefing is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

 • Duidelijkheid
  Zorg ervoor dat je briefing helder en duidelijk is. Vermijd jargon en leg technische termen uit indien nodig.
 • Flexibiliteit
  Hoewel het belangrijk is om je verwachtingen duidelijk te maken, moet je ook ruimte laten voor creativiteit en innovatie van het ontwerpbureau.
 • Feedback
  Geef het ontwerpbureau de gelegenheid om vragen te stellen en feedback te geven op je briefing. Dit helpt om eventuele onduidelijkheden of problemen vroegtijdig op te sporen.
Zorg ervoor dat je briefing helder en duidelijk is. Vermijd jargon en leg technische termen uit indien nodig.

Wat je niet moet opnemen in je briefing naar een ontwerpbureau

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je beter niét kunt opnemen in je briefing, om te voorkomen dat het ontwerpproces minder soepel verloopt:

 • Te veel details
  Hoewel een grondige briefing belangrijk is, moet je oppassen dat je niet te veel details geeft die het ontwerpbureau kunnen beperken in hun creativiteit. Focus op het overbrengen van je visie en doelen, en vertrouw op de expertise van het ontwerpbureau om de details in te vullen.
 • Onrealistische verwachtingen
  Zorg ervoor dat je verwachtingen realistisch zijn, gezien je budget en tijdschema. Onrealistische eisen kunnen leiden tot teleurstelling en frustratie aan beide kanten.
gold and silver round frame magnifying glass

Voorkom dat je persoonlijke smaak de boventoon voert

Hoewel het begrijpelijk is dat je je persoonlijke smaak in het ontwerp wilt verwerken, is het belangrijk om te onthouden dat het ontwerp vooral je doelgroep moet aanspreken. Houd bij het beoordelen van het ontwerp rekening met de voorkeuren en behoeften van je doelgroep, en laat je persoonlijke voorkeuren niet de beslissende factor zijn.

Houd bij het beoordelen van het ontwerp rekening met de voorkeuren en behoeften van je doelgroep, en laat je persoonlijke voorkeuren niet de beslissende factor zijn.

Kickstart onze samenwerking met een sterke briefing

Een goed doordachte en uitgebreide briefing is onmisbaar voor een succesvolle samenwerking met een ontwerpbureau. Het zorgt ervoor dat we precies begrijpen wat je verwacht en het resulteert in een ontwerp dat je doelgroep aanspreekt. We zien je briefing graag tegemoet!