Kleurgebruik in huisstijlen

Kleurgebruik vormt een essentieel onderdeel van veel huisstijlen. Dit maakt kleurenleer een onmisbaar onderdeel van het grafische vak. Het gebruik van de juiste kleuren kan een bedrijfsidentiteit maken of breken. Het zorgt voor emotionele waarde en kan een bedrijf doen opvallen ten opzichte van zijn concurrentie. Als ontwerpbureau zijn we dagelijks druk in de weer met kleurenleer. Vandaar dit artikel.

In dit blogbericht wordt een aantal kleuren opgesomd, aanvullend met karakteristieken en voorbeelden uit de praktijk.

Kleurgebruik in huisstijlen

Rood

Straalt kracht, jeugdigheid en belangrijkheid uit.

Rood is de meest stimulerende kleur, het staat voor passie en kracht. Het is de kleur die de meeste aandacht trekt, daarom wordt het vaak ingezet om een waarschuwing of aanduiding te geven. Ook staat rood voor woede.

Ga je voor een rustige uitstraling? Gebruik deze kleur dan met mate, in een lichte tint, of helemaal niet.

Coca Cola gebruikt in zijn huidige, minimalistische identiteit enkel rood en een vleugje wit. De manier waarop het bedrijf deze twee kleuren combineert heeft ervoor gezorgd dat het direct geassocieerd wordt met de combinatie. Een perfect voorbeeld van goed kleurgebruik in een huisstijl.

Oranje

Straalt vriendelijkheid, energie en uniciteit uit.

De rustigste kleur van de warme kant van het kleurenspectrum, oranje is een breed inzetbare kleur. Oranje is uitdagend en energiek, ook wekt het een gevoel van beweging op en straalt het energie uit.

Binnen de grafische huisstijl van Fanta speelt de kleur oranje een belangrijke rol. De kleur zorgt binnen de cartoon-stijl die Fanta hanteert voor een creatief en fris uiterlijk.

Geel

Straalt enthousiasme, geluk en oudheid uit.

Een felle geeltint is, afgezien van de hardheid van rood, het meest energiek in vergelijking met alle andere kleuren. Afgezwakte tinten geel wekken een gevoel van vertrouwen en positiviteit op.

Donkere geeltinten wekken de impressie van oudheid, tijdloosheid, wijsheid en nieuwsgierigheid. Geel wekt tevens eetlust op, vandaar dat bedrijven als McDonalds en Subway deze kleur hanteren. Geel valt enorm op, deze kleur wordt daarom ook ingezet in de bouwsector.

Groen

Straalt groei en stabiliteit uit. Ook wordt het geassocieerd met de natuur en de financiële sector.

Groen is de kleur die tussen warme en koude kleuren in staat. Groen heeft daarom hetzelfde kalmerende karakter als blauw, maar ook de energieke kwaliteiten van bijvoorbeeld geel. Hierdoor zorgt groen voor een gebalanceerde en rustige sfeer. Donkerdere tinten groen worden vaak geassocieerd met geld of financiën.

Blauw

Straalt rust en vertrouwen uit, alsook openheid en betrouwbaarheid.

De meest favoriete kleur ter wereld; blauw. Net als geel hangt de betekenis van deze kleur sterk af van de tint. Alle tinten blauw hebben een rustige, betrouwbare uitstraling, maar lichtblauw wordt vaker als vriendelijk beschouwd terwijl donkerblauw als somber wordt gezien.

Social media websites zoals Twitter en Facebook maken gebruik van zowel lichte als donkere tinten blauw.

Paars

Straalt luxe, romantiek en mysterie uit.

Historisch gezien wordt paars geassocieerd met klasse en luxe, tot een punt dat het zelfs als decadent kan worden gezien.

De kleur straalt van nature gulheid en rijkdom uit. Dit verklaart waarom het een populaire kleur is voor merken in de wereld van mode en luxeartikelen. Het is zelfs populair bij chocolademerken, zoals Milka.

Zwart

Straalt kracht, toewijding en wijsheid uit alsook tijdloosheid en elegantie.

De sterkste van de neutrale kleuren. Zwart kan verschillende karakteristieken uitdragen, dit is afhankelijk van de steunkleuren. Ook kan het erg overheersend zijn, dit maakt zwart de perfecte keuze voor lange stukken tekst.

Wit

Straalt reinheid, simpliciteit, openheid en degelijkheid uit.

In westerse culturen wordt wit gezien als de kleur van reinheid, puurheid en onschuld. Minimalistische websites gebruiken deze kleur vaak als achtergrond. Dit zorgt ervoor dat de andere kleuren meer opvallen.

Een bedrijf dat bekend staat om zijn iconische gebruik van de kleur wit is Apple, in de huisstijl van Apple zorgt de kleur voor een simplistische, kwalitatieve uitstraling.

Bruin

Straalt eerlijkheid, simpliciteit en betrouwbaarheid uit.

De kleur bruin, alsook groen, wordt vaak gebruikt door organische bedrijven om de nadruk te leggen op hun associatie met de natuur.

UPS hanteert de kleur bruin binnen haar huisstijl wegens de betrouwbare uitstraling. De oude slogan van UPS was zelfs; “What can brown do for you?”.

De keuze van een kleur voor een onderneming gaat dieper dan alleen een persoonlijke voorkeur. De karakteristieken van kleuren worden vaak vergeten of onderschat.

Kleurgebruik heeft een duidelijke invloed op het ontwerp als geheel – van het communiceren van een bepaald contrast tot het oproepen van specifieke emoties.

Zit je met een vraag, of heb je behoefte aan een professionele huisstijl? Neem dan gerust contact met ons op.