Brainstorm tips voor beginners

In dit artikel deel ik een aantal brainstorm tips met je. Als communicatie bureau in de creatieve sector starten veel van onze projecten met een probleemstelling zoals:

  • We willen onze visie uiten in ons logo, hoe pakken we dit aan?;
  • Onze website wordt telkens maar kort bezocht, hoe houden we onze bezoekers vast?;
  • Weinig mensen volgen ons bedrijf op Twitter, hoe kunnen we onze doelgroep benaderen?

Om dit soort problemen op te lossen is het vaak verstandig om nieuwe ideeën op te doen, één van de methodes die we hiervoor gebruiken is brainstormen. In dit artikel wordt uitgelegd wat brainstormen precies inhoudt en leren we je hoe je zelf een brainstormsessie kunt opzetten om tot goede ideeën te komen.

Wat is brainstormen precies?

De meeste mensen denken bij brainstormen aan ‘ideeën uitwisselen met anderen’, echter is brainstormen veel meer dan dat.

De bedenker van de methode was de Amerikaanse mediatycoon Alex F. Osborn. Hij beschreef de methode als ‘Het aanvallen van een probleem vanuit verschillende kanten tegelijk. Het bombarderen van het probleem met uiteenlopende vragen om tot mogelijke oplossingen te komen.
Osborn was van mening dat zelfs het meest gecompliceerde probleem uiteindelijk opgelost kan worden doormiddel van deze methode.

Tegenwoordig wordt brainstormen ongelofelijk vaak toegepast; van kleuterklassen tot directievergaderingen. Doormiddel van brainstormen worden problemen gedefinieerd en opgelost, het is een methode om sneller tot betere en creatievere ideeën te komen.

Brainstormen werkt het beste in een groep, dit is echter geen vereiste.

Brainstorm tips voor beginners

Hieronder wordt een aantal brainstorm tips beschreven waarmee je zelf een brainstormsessie kunt opzetten.

1. Stel een gespreksleider aan

De gespreksleider heeft de controle over de brainstormsessie. Met behulp van een whiteboard, vellen papier of een laptop schrijft de gesprekleider alle ideeën op. Gaande het gesprek kunnen ideeën gegroepeerd worden om het overzicht te behouden.

Ondanks dat de gespreksleider de sessie leidt, hoeft hij of zij niet persé de projectleider te zijn. In principe kan iedereen met een beetje geduld, snelheid en een vaste hand de brainstormsessie leiden.

2. Specificeer het onderwerp

Om een brainstormsessie te kunnen voeren is het belangrijk om een specifiek onderwerp vast te stellen. Het onderwerp ‘Nieuwe kantoorartikelen bedenken’ is bijvoorbeeld erg vaag, terwijl de vraag ‘Hoe kunnen we de productiviteit van kantoormedewerkers vergroten?’ de deelnemers veel meer stimuleert om na te denken over hun eigen situatie en de problemen waar ze tegenaan lopen.

Extra brainstorm tip: tijdens de sessie kan de gespreksleider het onderwerp opsplitsen om het nóg specifieker te maken.

3. Schrijf alles op, zelfs de ‘domme’ ideeën

Om de brainstormsessie zo effectief mogelijk te houden is het belangrijk dat elke deelnemer zijn of haar ideeën durft uit te spreken, hoe ‘dom’ deze ook klinken. Ideeën die in de eerste instantie irrelevant lijken kunnen tot nieuwe inzichten leiden. Zorg ervoor dat ook de saaie, voor de hand liggende ideeën opgeschreven worden, deze zijn vaak te combineren waardoor er nieuwe, creatieve oplossingen ontstaan.

4. Bepaal het tijdslimiet voor de sessie

Eén van de belangrijkste brainstorm tips die ik je kan geven: stel een tijdslimiet voor de sessie. Over het algemeen worden deelnemers productiever wanneer er een tijdslimiet wordt ingesteld, ze blijven gemotiveerd omdat ze weten dat de sessie niet oneindig lang duurt. Het is ook mogelijk om een ideeënlimiet vast te stellen, bijvoorbeeld ’20 creatieve manieren om verkeersdrukte te beperken’, dit soort doelen is een goede motivatie.

5. Na de sessie

Rangschik de ideeën na afloop van de sessie en kies daarna welke ideeën daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Documenteer deze informatie en wacht er niet te lang mee, vaak worden ideeën na afloop van een brainstormsessie snel vergeten.

Hopelijk kun je met behulp van deze brainstorm tips je eigen sessie opzetten. Zit je met een vraagstuk of heb je hulp nodig bij het bepalen van je (online) strategie? Neem dan gerust contact met ons op.