Tips voor effectieve online advertenties

Als puntje bij paaltje komt, willen we allemaal het liefst voor een dubbeltje op de eerste rij. Met je online advertenties wil je natuurlijk zo veel mogelijk relevante bezoekers voor zo min mogelijk geld. In dit blogbericht geef ik acht tips waarmee je verzekerd bent van effectieve online advertenties.

Tip 1: Zorg voor een relevante landingspagina

Waarschijnlijk een van de meest waardevolle tips waarmee je je online advertenties een boost kunt geven. Op de één of andere manier wordt dit vaak over het hoofd gezien, terwijl je landingspagina juist de plek is waar the magic moet plaatsvinden.

Omdat online advertentiecampagnes een hoop verschillende aspecten kennen, is het niet moeilijk om jezelf te verliezen in het optimaliseren van slechts één onderdeel. Het doel van een PPC (Pay-Per-Click) campagne is het maken van een sale of het verkrijgen van een lead. Focus je te veel op de advertentie, dan is de kans groot dat je potential alsnog afhaakt omdat je landingspagina niet geoptimaliseerd is!

Mijn eerste tip voor je online advertenties is dus: zorg voor een goede landingspagina, zodat de vraag van je potential zo optimaal mogelijk beantwoord wordt.

Tip 2: Kies de juiste keywords voor je online advertenties

Zodra iemand een zoekopdracht – ook wel de search query genoemd – uitvoert, bepaalt Google welke advertenties getoond kunnen worden. Waarop je gevonden wilt worden geef je aan door middel van keywords. Deze woorden of woordgroepen zijn het fundament van je online advertenties, mijn tip is daarom om hier goed bij stil te staan.

Google kan op een aantal verschillende manieren omgaan met de keywords die je ingeeft. Kort uitgelegd zijn dit de vier mogelijkheden:

 • Broad Match (Brede Match)
  In principe is dit hetzelfde als het uitgooien van een groot visnet. Google matcht keywords in deze categorie óók met synoniemen. Kies je bijvoorbeeld voor het keyword Schoenen dan ben je ook vindbaar op Sloffen.
 • Broad Match Modified (Aangepaste Brede Match)
  Een iets kleinere versie van het voorgenoemde visnet. Met dit type keyword kun je aangeven welke woorden de search query moet bevatten om jouw advertentie te triggeren. Dit type zoekwoord geef je aan door middel van een + voor ieder woord. Is jouw keyword +rode +schoenen, dan zijn jouw online advertenties vindbaar op rode schoenen, maar ook op rode voetbal schoenen.
 • Phrase Match (Match op zin)
  Dit type keyword zal je advertentie alleen laten zien als gebruikers een bepaalde groep woorden invoert. Wél mogen gebruikers woorden vóór of áchter je gespecificeerde zin invoeren. Dit type keyword geef je aan met aanhalingstekens. Kies je bijvoorbeeld voor “renschoenen voor heren” dan ben je vindbaar op renschoenen voor heren, maar ook op goedkope renschoenen voor heren outlet.
 • Exact Match (Exacte Match)
  De harpoen onder de verschillende soorten keywords. Hiermee geef je aan dat je online advertenties alleen getoond dienen te worden als gebruikers exact intypen wat jij ingegeven hebt. Dit geef je aan met [haakjes]. Is jouw gewenste keyword [blauwe kinderschoenen], dan wordt jouw advertentie alleen getoond als iemand blauwe kinderschoenen intypt. Typfouten, het meervoud en gerelateerde varianten op jouw keyword worden sinds een tijdje wél meegenomen.

Tip 3: Gebruik een mix van verschillende keyword types

Een aanvulling op de vorige tip: Zorg dat je binnen je online advertenties een combinatie gebruikt van de voorgenoemde keyword types. Ze hebben namelijk ieder hun eigen voor- en nadelen. Ik heb de onderstaande afbeelding gemaakt om het uit te beelden:

Diagram verschillende keywords types

Elk keyword type is een afweging tussen vertoningen, relevantie en kosten. Als je meer vertoningen wilt, dan kun je dat bereiken met Broad Match. Hiermee krijg je relatief gezien de laagste kosten, maar het betekent wel dat je waarschijnlijk een hoop irrelevante zoektermen triggert (en dus onnodig kosten maakt).

Wil je zo relevant mogelijk zijn, dan kies je voor Exact Match. Met deze keuze ben je hoogstwaarschijnlijk duurder uit. Het is dus verstandig om een combinatie van verschillende keyword types samen te stellen, zodat je je ogen open houdt voor nieuwe keywords zónder te breed te schieten.

Tip 4: Positieve resultaten met negative keywords

Misschien nog wel belangrijker dan je gewone keywords zijn je negative keywords. Wanneer je gebruikmaakt van een andere soort keyword dan Exact Match, is het namelijk mogelijk dat je online advertenties getoond worden op irrelevante search queries. Negative keywords doen wat ze zeggen. Je vertelt Google op welke woorden je juist niét gevonden wilt worden. Net als met gewone keywords, kun je de verschillende soorten van tip 2 gebruiken:

Is je keyword bijvoorbeeld “renschoenen voor heren” en je hebt Nike toegevoegd als negative keyword, dan wordt je advertentie niet meer getoond wanneer iemand zoekt naar Nike renschoenen voor heren. Op deze manier kun je je online advertentiecampagne steeds optimaliseren, zonder deze compleet dicht te timmeren met alleen Exact Match keywords.

Tip 5: Schrijf een goede tekst voor je online advertenties

Je hebt uren besteed aan het kiezen van kwalitatieve keywords. Maar keywords bepalen natuurlijk niet of iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt!

Met je advertentietekst onderscheid je je van concurrenten, het is dus belangrijk dat deze tekst goed in elkaar zit. Eén tip die ik je kan meegeven is het experimenteren met Dynamic Keyword Insertion. Met deze tool van Google kun je automatisch de search query van de gebruiker inladen in je advertentie. Hierdoor ben je direct relevant voor je potential én voor Google.

Natuurlijk is dit trucje niets nieuws voor de meeste adverteerders, probeer daarom om reeds bestaande advertenties op jouw zoekwoorden te analyseren en een manier te bedenken hoe je kunt opvallen.

Heb je een unieke aanbieding of een bepaalde aanpak? Dan is nu je kans om deze te noemen.

Tip 6: Zorg dat je zichtbaar bent op het juiste tijdstip

Een veelvoorkomend knelpunt bij startende adverteerders is het beschikbare budget. Je wilt natuurlijk eerst het water aftasten voordat je een groter budget beschikbaar stelt voor je online advertenties. Standaard worden je online advertenties élke dag (en élk uur) getoond, totdat je vastgestelde budget voor die dag overschreden is. Het kan dus zo zijn dat alle clicks er in de ochtend doorheen gejaagd worden, waardoor je de rest van de dag niet meer zichtbaar bent tussen de rest van de online advertenties.

Het is dus altijd goed om te experimenteren met het plannen van je advertenties op een bepaalde dag of tijdstip.

Heb je een camping en loop je tegen bovenstaand probleem aan? Dan is het misschien een idee om je online advertenties doordeweeks na 17:00u (als je potentiële klanten niet aan het werk zijn), of in het weekend in te plannen. Let op: of deze bewering daadwerkelijk klopt en meer resultaat oplevert, ontdek je alleen door te experimenteren en testen.

Tip 7: Optimaliseer je online advertenties

Je online advertenties zijn niet klik-klak-klaar. Hoe langer je advertentiecampagne draait, hoe meer informatie je hebt waar je conclusies uit kunt trekken.

Focus je niet op slechts één aspect van je online advertenties maar hou je keywords, advertentieteksten en je landingspagina’s consistent en samenhangend. Blijf nieuwe dingen proberen en optimaliseer waar nodig. Als je data zegt dat je veel clicks krijgt op een bepaalde advertentie maar uiteindelijk geen leads genereert, kun je bijvoorbeeld je landingspagina onder de loep nemen.

Tip 8: Alle gemaakte kosten zijn een investering

Niet echt een tip, eerder een hart onder de riem. Onthou dat elke euro die je uitgeeft met online advertenties geen weggegooid geld is.

Binnen Google Ads krijg je een hoop data voor iedere klik. Alle informatie, ook de clicks die geen geld opleveren, dragen uiteindelijk bij aan het optimaliseren van je online advertenties. Zélfs met de clicks die in eerste instantie verkeerd lijken, timmer je aan de weg naar Rome. Onthou dat je uiteindelijk op zoek bent naar sweet spots: steken die je concurrenten laten liggen, of een enorm relevante landingspagina waardoor je kosten per click omlaag gaan.

Je stuit vrijwel nooit direct op olie, daar moet je naar zoeken!

Je online advertentiecampagne uitbesteden

Zelf een muur metselen lijkt vooraf misschien een goed idee, totdat je in de tocht zit. Ben je niet helemaal zeker van je kennis op het gebied van online adverteren, dan heb ik nog één laatste tip: stuur ons een bericht, dan plannen we een gesprek in. Geheel vrijblijvend en je bent verzekerd van resultaat.

Benieuwd naar de mogelijkheden? We hebben een speciale pagina samengesteld met alle informatie over Adverteren op Google.