Rebranding Visia: het logo

Vandaag bespreken we de rebranding van ons logo. In het eerste deel van deze serie Rebranding Visia: visie en strategie hebben we uitgelegd wat een (goede) rebranding inhoudt en wat de strategische redenen van onze rebranding zijn. Nu komt (althans, voor mij persoonlijk) het meest sappige gedeelte van het traject; het omgieten van functie naar vorm. Voor ons als ontwerpbureau een spannende stap.

In deze post bespreken we de rebranding van een logo, met ons eigen kersverse logo als use-case.

First things first; de ins-and-outs van een logo

Het logo is het gezicht van een bedrijf. Het is vaak het eerste visuele element waar een van je potentials mee in aanraking komt. Het zou dus veel meer moeten zijn dan gewoon een mooi plaatje. Net als kleding kan een logo een stuk persoonlijkheid laten zien. Het is dus belangrijk dat dit beeld communiceert waar het bedrijf voor staat, dit onderscheidt het bedrijf namelijk van de rest. Als iedereen blauwe Converse schoenen draagt, vallen jouw rode kistjes natuurlijk op in de massa.

Maar, rode kistjes vallen natuurlijk niet bij iedereen in de smaak. Een belangrijk aspect van branding is je doelgroep. Je branding dient aan te sluiten bij de verwachtingen van een potential. Als je een bepaald beeld neerzet dan moet de hele communicatie dit beeld versterken. De webteksten, je tone-of-voice, het interieur, je werkwijze. Alles. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan jouw persoonlijke smaak. Branding is het vinden van de persoonlijkheid van je bedrijf én het zo consistent mogelijk communiceren hiervan.

The making of: het oude Visia logo

Zoals toegelicht in Rebranding Visia: visie en strategie bestaat Visia 7 jaar. Onze filosofie is altijd hetzelfde gebleven. Als ik zo vrij mag zijn om hem om te gieten naar een mooie uitspraak (ik zie Maarten zijn hoofd al schudden): Maatwork makes the dream work.

Maatwerk is onze standaard. Zowel in de uitwerking van de projecten als in de communicatietrajecten die wij doorlopen. Geen enkel bedrijf is hetzelfde, de aanpak dient dus ook flexibel te zijn.

Het logo moest dit uitdragen, de fundamentele filosofie omgegoten tot een beeld. Aanschouw, het vorige Visia-logo:

De gedachtegang achter het logo is als volgt;

  • Het handgeschreven karakter van het logo staat voor onze professionaliteit en betrouwbaarheid. Deze stijl geeft het beeld een gevestigd karakter, een partij die weet waar ze het over hebben. Net als een handtekening.
  • De speelse en losse opbouw van de letters staan voor onze creativiteit en flexibele aanpak. Iets wat een grote rol speelt binnen de trajecten met onze klanten.
  • Het onderschrift versterkt het feit dat we niet wisten wat onze plek in de sector was. Fun fact; we zijn ooit begonnen als videoproductiebedrijf. Er is een tijd geweest waarin onze dienstverlening video, vormgeving en ontwikkeling omvatte. En ja, multimedia. Deze term was altijd al vaag. Vandaag de dag is dit woord alleen handig tijdens een potje galgje.

Naast de besproken kloof tussen identiteit en merkbeleving besproken in Rebranding Visia: visia en strategie zijn er meerdere redenen voor de rebranding van het logo. Het is belangrijk om altijd kritisch te zijn naar je eigen werk en je eigen ethiek, er zijn altijd zaken die beter kunnen. De aanmerkingen op ons logo, persoonlijk en uit feedback van anderen, zijn als volgt;

  • Het logo is erg dun. Hierdoor werkt het logo niet optimaal op kleine oppervlaktes.
  • De leesbaarheid van het logo is niet optimaal. Door de jaren heen hebben wij af en toe de vraag gekregen of het een Arabisch woord is. Het antwoord is لا (nee).
  • Het onderschrift sluit totaal niet (meer) aan op onze dienstverlening.
  • Het gevestigde, ouderwetse karakter van het logo is niet nodig. Ons portfolio spreekt voor zich, we hoeven niemand meer te overtuigen van het feit dat we oud genoeg zijn om een fatsoenlijke website te kunnen bouwen.

Rebranding logo: het nieuwe Visia

Het nieuwe logo moest de bovenstaande aanmerkingen tenietdoen, maar onze filosofie in stand houden. We zullen beide logo’s naast elkaar plaatsen, dat maakt het vergelijken wat eenvoudiger:

Het nieuwe logo draagt perfect uit wie, wat én hoe we zijn. Door de letters in het logo in lichte hoek naar boven te plaatsen behouden we het snelle en betrouwbare karakter van ons vorige logo, maar oogt het jonger door de dikte en vormen van de letters zelf. We hebben het onderschrift laten vallen, deze was overbodig en doet in ons geval afbreuk aan het logo zelf. Het nieuwe logo heeft meer body en oogt frisser dan zijn voorganger. De hoofdkleur van het logo is nu een ietwat aangepaste versie van de iconische Visia-roze, in tegenstelling tot de grijze tint van het vorige logo. Jonger, frisser, sterker.

Door bij de rebranding rekening te houden met wat we in Rebranding Visia: visie en strategie hebben besproken, ontstaat er veel meer dan slechts een plaatje. Een beeld dat de persoonlijkheid van je bedrijf visualiseert en de toon van een eventuele samenwerking zet. Het nieuwe logo dicht de kloof tussen onze identiteit en de merkbeleving van onze potentials.

Zelf ook van plan om een ijzersterk logo te laten ontwerpen? Neem gerust contact met ons op!