Perfectionisme in de creatieve sector

De gemiddelde perfectionist zal je vertellen dat perfectie niet alleen haalbaar is, maar dat het een absolute must is. Perfectionisten streven ernaar om hun werk constant te verbeteren en zullen al hun energie stoppen in het perfectioneren van een project. Ze houden ervan om elk detail uit te pluizen en zijn vaak difficult to please.

De voordelen van perfectionisme

Perfectionisme is niet per se een negatieve eigenschap. De meeste perfectionisten hebben een zeer overzichtelijk werkproces. Perfectionisme zorgt ervoor dat je alles eruit haalt wat erin zit. Hieronder volgen een aantal voordelen van perfectionisme:

Hoge persoonlijke normen

Met hoge persoonlijke normen zul je sneller voldoen aan de verwachtingen van anderen. Als je gewend bent om jezelf te meten aan lage normen, zul je jezelf altijd moeten pushen om aan de verwachtingen te voldoen.

Een perfectionist stelt bijna altijd “onmogelijke” normen aan zichzelf, waardoor er makkelijk voldaan wordt aan verwachtingen van derden.

Gestroomlijnd werkproces

De meeste perfectionisten zijn bijzonder goed georganiseerd. Ze hebben hun werkproces geperfectioneerd, net zoals andere aspecten in hun leven. Dit betekent in veel gevallen dat hun werkwijze efficiënter is dan die van niet-perfectionisten. Ze hebben voor vrijwel alles dat op hun pad komt een methode of schema om zaken zo efficiënt mogelijk af te ronden.

Van e-mails tot nieuwe projecten en boekhouding. Structuur leidt tot een effectievere werkdag met minder verspilde tijd en moeite.

Verfijnde resultaten

Tegen de tijd dat ze bij een klant komen is hun project zo verfijnd als het maar zijn kan, dit vinden perfectionisten vanzelfsprekend. Ontwerpen zijn altijd pixel perfect en trajecten worden tot in detail gepresenteerd. Anderen kijken met bewondering naar het getoonde werk en vragen zich af waar ze de tijd vandaan halen om zo’n project tot in de puntjes te perfectioneren.

Dat is zeker een pluspunt, want het kan leiden tot meer werk en aanzien.

Oog voor detail

Naast een algemeen gevoel voor verfijning, heeft het werk van een perfectionist al die kleine details die het onderscheiden van de concurrentie. Perfectionisten zullen alles op alles zetten om de relatie met een klant steeds te blijven verbeteren.

Feilloos eindwerk

Eén van de grootste directe voordelen van perfectionisme is dat er minder fouten in afgeronde projecten zullen zitten. Voordat ze een product als afgerond verklaren hebben ze elk concept nagelopen om er zeker te zijn dat het geheel er pico bello uitziet en functioneert. Het is veel minder waarschijnlijk dat klanten iets vinden dat ze over het hoofd hebben gezien.

Dit betekent niet alleen dat ze achteraf minder fouten moeten oplossen, maar ook dat klanten en gebruikers gelukkiger zullen zijn. 

De nadelen van perfectionisme

Tegenover alle lichtpuntjes van perfectionisme zijn er ook minder goede kanten. Perfectionisten kunnen gezien worden als enorm moeilijk en hoogdravend door diegenen die hun visie niet delen.

Langer ontwikkelingstraject

Wanneer er gestreefd wordt naar perfectie, duurt het langer voordat iets af is. Ondanks het efficiënte ontwerp- en ontwikkelingsproces is het waarschijnlijk dat er meer tijd wordt besteedt aan elke stap. Dit lange proces kan leiden tot deadline stress, langere werkdagen en ontevreden klanten.

Perfectionisten hebben systemen nodig om te voorkomen dat projecten te veel tijd in beslag nemen. Het instellen van mini-deadlines voor elke individuele stap in het proces is zo’n manier. 

Het is meer werk

Als ontwerpers en developers moeten we er allemaal naar streven dat ons werk zo goed is als nodig. Maar perfectionisten gaan vaak nog een stapje verder en steken tijd in een project dat uiteindelijk niet per se vruchten afwerpt. Een project waar ze uren naar hebben gestaard ziet er voor hun vaak anders uit dan een klant.

Soms is het onnodig

Het idee van perfectie is niet zo belangrijk voor iedereen als dat het voor een perfectionist is. Sommige aspecten van hun werk vragen waarschijnlijk niet om perfectie. Neem bijvoorbeeld wireframes of conceptschetsen. Een gevaar bij het maken van perfecte schetsen is dat het moeilijk wordt om een idee los te laten wanneer er wijzigingen moeten komen. 

Slecht voor de gezondheid

De harde waarheid over perfectionisme is dat het ze soms tot boven hun uiterste drijft. Urenlang doorwerken aan het toevoegen en aanpassen van details (die door velen niet gezien gaan worden) is niet alleen veel werk maar ook heel frustrerend. Te lang blijven hangen en steeds aanpassingen doorvoeren leidt vaak tot druk en onrust, wat kan leiden tot echte gezondheidsproblemen. Er bestaan manieren om juist voordelen te halen uit perfectionisme.

Lagere productiviteit

In extreme gevallen kunnen perfectionisten zich zó in de details van hun werk verliezen dat ze het grote werk niet afmaken. Ze kunnen dagenlang werken aan een bepaald aspect van een project en uiteindelijk deadlines voor andere belangrijke onderdelen missen omdat ze zo gefocust waren op slechts één ding.

Dit is destructief en kan enorm frustrerend zijn voor perfectionisten die niet begrijpen hoe anderen door kunnen gaan naar een volgende fase van een project zonder de huidige fase te perfectioneren. 

Soms is “goed genoeg” perfect

Perfectionisten willen dit vaak niet horen, maar soms is goed genoeg ook écht goed genoeg. Als iets uren duurt om het precies te krijgen zoals zij het willen, is het soms beter om het te accepteren zoals het is. De kans is groot dat die kleine details weer vergeten worden bij de start van een volgend project. Voortdurend werken aan één onderdeel met slechts kleine verschillen, zal het stressniveau alleen maar verhogen en een negatieve, ongezonde werkomgeving creëren.

De meeste mensen die zichzelf perfectionist noemen doen dat op een luchtige of positieve manier. Echter zijn er ook mensen voor wie perfectie een obsessie wordt. Alles wat in principe top uitziet, is voor hen absoluut niet acceptabel. Dit kan leiden tot obsessief gedrag en kan schadelijke gevolgen hebben.

Wil jij weten hoe je perfectionisme in je voordeel kunt gebruiken? Stay tuned voor mijn volgende blogbericht!