Het AIDA-model van A tot A

Marketingmodellen vormen een goed hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in je markt en organisatie. Tijdens onze projecten als marketing bureau maken we gebruik van verschillende modellen om tot een goed resultaat te komen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op één van deze modellen, namelijk het AIDA-model.

Het AIDA-model is een traditioneel marketingmodel dat verschillende toepassingsmogelijkheden kent. Het model beschrijft het proces dat een consument doorloopt voor hij of zij een product aanschaft. Echter wordt het ook toegepast op bijvoorbeeld websites, grafische uitingen en e-mailmarketing.

De eerste publicatie van het AIDA-model werd gedaan door E.K. Strong in 1925, volgens Strong zelf werd het model eind 1800 ontwikkeld door E. St. Elmo Lewis. Het AIDA-model ziet er als volgt uit:

A – Attention

De eerste stap van het model: de aandacht trekken. Het doel van deze stap is de aandacht van de consument of potentiële klant te krijgen. Dit kan bewerkstelligd worden doormiddel van het gebruik van opvallende kleuren en/of typografie of beeldmateriaal dat in het oog springt.

I – Interest

Vervolgens dient de interesse van de (potentiële) klant gewekt te worden. Het doel van deze stap is om de consument te wijzen op de positieve aspecten van de dienst of het product, zodat deze geïnteresseerd raakt. De interesse kan bijvoorbeeld gewekt worden doormiddel van een veelbelovende tekst of een gereduceerde prijs.

D – Desire

Desire, oftewel verlangen, is de derde stap van het AIDA-model. In deze fase is het de bedoeling om de interesse om te zetten in een voorkeur voor het product. Bedrijven zoals McDonalds en Subway bereiken dit bijvoorbeeld door grote foto’s van gerechten te gebruiken die direct een hongergevoel opwekken.

A – Action

Nu de aandacht, de interesse en het verlangen gewekt zijn is het tijd voor actie. Het doel van deze fase is het overhalen van de consument om het product of de dienst af te nemen. De potentiële klant dient de mogelijkheid te krijgen om het product aan te schaffen. Online wordt dit bijvoorbeeld gedaan doormiddel van grote, opvallende knoppen met teksten zoals Bestel direct!.

Aanvullingen op het model

In de loop der tijd is het AIDA-model uitgebreid en aangepast. Twee recente uitbreidingen van het model zijn de S van Satisfaction en de C van Conviction. Er wordt dan respectievelijk gesproken van het AIDAS-, AICDA- of zelfs AICDAS-model.

S – Satisfaction

Satisfaction, oftewel tevredenheid, is één van de recente toevoegingen aan het model. Bij deze stap wordt er vanuit gegaan dat de consument tevreden moet zijn over zijn of haar eerste aankoop, om over te kunnen gaan op een vervolgaankoop.
Dit doel wordt bewerkstelligd door het bieden van een goede prijs-kwaliteitsverhouding en de consument de nodige nazorg te bieden.

C – Conviction

De C van conviction, oftewel overtuiging, wordt toegevoegd na de I van interest. Het doel van conviction is het overtuigen van de consument voordat er wordt overgegaan op het wekken van verlangen.

Toepassingsmogelijkheden

Het AIDA-model is erg veelzijdig, zo wordt het toegepast op bijvoorbeeld individuele uitingen, maar ook op volledige marketingcampagnes. Hieronder volgt een opsomming van andere toepassingsmogelijkheden:

  • Websites;
  • Traditionele media (radio, televisie, kranten);
  • Drukwerk (posters, menukaarten, flyers, affiches);
  • Online advertising;
  • Nieuwsbrieven;
  • Pitches en presentaties.

Zit je met een vraagstuk over (online) marketing of heb je interesse in een samenwerking? Neem dan contact met ons op.