Business Model Canvas: Nieuwe weg in 9 stappen

Een goede ondernemer is flexibel. De markt verandert, er ontstaat een nieuwe kans en de strategie moet op de schop. Buigzaam zijn is een absolute must, maar zonder doordacht plan is elke innovatie gedoemd om te falen. Met behulp van het Business Model Canvas maak je een plan dat meegroeit met je business. In dit artikel leg ik uit hoe.

Het Business Model Canvas stelt je in staat een bedrijfsplan op te stellen op één A4’tje. De negen bouwstenen van het canvasmodel omschrijven je bedrijf en brengen de details in kaart. Zo gaat het model dieper in op klantrelaties, inkomstenstromen en kernactiviteiten.

Met behulp van deze tool ontdek je snel waar kansen liggen, welke valkuilen vermeden moeten worden en op welke gebieden je kunt innoveren.

Business Model Canvas

Bedrijfsplan op een A4’tje

Wat is het Business Model Canvas?

Het BMC-model is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om een nieuw bedrijfsmodel te vormen of een bedrijf in kaart te brengen. Het model is ontworpen door Alexander Osterwalder, die het omschrijft als: “de grondgedachte van hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt”.

Het Business Model Canvas omvat alle aspecten van je bedrijf, zowel in- als extern.

Hoe het model werkt

Je gebruikt het canvasmodel tijdens een brainstormsessie met je team of klant. Print de negen bouwstenen op een groot vel (een A4’tje mag, maar groter is altijd beter!) en vul het samen in. Beschrijf eerst de huidige situatie en maak op basis daarvan strategische keuzes.

Onderzoek je antwoorden en test verschillende scenario’s. Wat gebeurt er met de kostenstructuur als een kanaal wegvalt? Waar liggen investeringskansen? De simpliciteit van het model forceert je om specifieke antwoorden te formuleren en helpt bij het doorhakken van knopen.

Opbouw van het model

Zoals gezegd bestaat het model uit negen bouwstenen, deze zijn verdeeld over vier hoofdgebieden. De structuur ziet er als volgt uit:

 • Klanten
  1. Klantsegmenten
  2. Kanalen
  3. Klantrelaties
 • Aanbod
  1. Waardepropositie
 • Infrastructuur
  1. Kernactiviteiten
  2. Mensen & middelen
  3. Strategische partners
 • Financiële levensvatbaarheid
  1. Inkomstenstromen
  2. Kostenstructuur

Bouwstenen van het Business Model Canvas

Met de globale opbouw in ons achterhoofd zijn we klaar om de diepte in te gaan. Hieronder bespreken we de afzonderlijke bouwstenen.

1. Klantsegmenten

Klanten vormen de kern van ieder bedrijf. Zonder klanten heb je geen bestaansrecht. Wie zijn de mensen die je wilt bereiken, en in welke groepen kun je ze onderverdelen? Wie wil je bedienen, en wie juist niét?

Elke doelgroep heeft zijn eigen wensen, probeer deze zo goed mogelijk in kaart te brengen. Pas je product aan op je doelgroep, niet andersom.

Business Model Canvas klantsegmenten

Bepaal de klantsegmenten van je business

2. Kanalen

In deze sectie van het canvasmodel vind je de verschillende kanalen die je gebruikt tijdens interactie met klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de communicatie-, distributie- en verkoopkanalen. Hoe weet een klant je te vinden? Via internet, social media, mond-tot-mond? En waar wordt je product gekocht?

Breng de kanalen per doelgroep in kaart en kijk per kanaal kritisch naar de effectiviteit. Waar zie je kansen?

3. Klantrelaties

Klantrelaties verschillen per bedrijf en vaak ook per segment. Misschien gebruik je een geautomatiseerde live chat voor nieuwe prospects terwijl grote klanten face-to-face contact hebben met een accountmanager. Voor welke methode je ook kiest: het laat een bepaalde indruk achter bij je klant.

De manier waarop je klantrelaties vormgeeft heeft veel invloed op je bedrijf en haar reputatie. Zoek tijdens het invullen van deze bouwsteen naar manieren om de klantervaring zo optimaal mogelijk te houden.

4. Waardepropositie

De waardepropositie vormt de kern van het Business Model Canvas (en eigenlijk elk bedrijfsplan): het is de reden waarom klanten kiezen voor jouw bedrijf. Welke waarde voeg je toe en op welke vlakken onderscheid je je van de concurrentie?

Waarom neemt een klant jouw product af en waar wordt hij of zij nou écht blij van? Is het de uitstekende klantenservice of de kwaliteit van je product? Onderzoek en gebruik het.

5. Kernactiviteiten

De kernactiviteiten van je bedrijf zijn de taken die je dagelijks uitvoert om geld te verdienen met je waardepropositie. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van producten, het onderhouden van klantrelaties en het verbeteren van je dienstverlening. Bekijk je kernactiviteiten en de mogelijkheid om ze wel of niet uit te besteden.

Onthoud goed dat kernactiviteiten niet in beton gegoten zijn. Alles kan veranderen.

Business Model Canvas kernactiviteiten

Wat zijn de kernactiviteiten van je bedrijf?

6. Mensen & middelen

In deze bouwsteen vind je de essentiële resources die nodig zijn om het bedrijf te laten functioneren. Deze middelen zorgen ervoor dat je productief bent, klanten bereikt en waarde creëert. Ze kunnen fysiek (vrachtauto’s en computers), financieel of menselijk (kennis en kunde) zijn.

Welke middelen je nodig hebt hangt helemaal af van je businessmodel. Achterhaal welke middelen essentieel zijn voor je bedrijfsvoering en hoe je hierin faciliteert.

7. Strategische partners

Samenwerkingen kunnen ervoor zorgen dat je je doel sneller bereikt. In dit onderdeel van het Business Model Canvas omschrijf je welke partnerships essentieel zijn voor de groei van je bedrijf.

8. Inkomstenstromen

In dit onderdeel van het canvasmodel maak je duidelijk waar de bedrijfsinkomsten vandaan komen. Nu, maar ook in de toekomst.

Zorgt elk klantsegment voor dezelfde inkomstenstroom? Verkoop je losse producten, of maak je gebruik van lease- of verhuurconstructies? Onderzoek wat belangrijke inkomstenstromen voor jouw onderneming kunnen zijn.

Inkomstenstromen

Wat zijn de belangrijkste inkomstenstromen voor jouw onderneming?

9. Kostenstructuur

Last but not least: wat zijn de grootste kostenposten binnen je bedrijf? Denk hierbij aan vaste lasten (personeel, huisvesting) en variabele kosten (inkoop, logistiek). Kosten hangen vaak samen met mensen en middelen. Onderzoek op welke kosten je kunt besparen, en op welke juist niet.

Business Model Canvas template downloaden

Ben je overtuigd en wil je het canvasmodel zelf invullen? Download de gratis PDF template hieronder.

Aan de slag met het Business Model Canvas

Hopelijk helpt dit artikel je met het invullen en toepassen van het Business Model Canvas. Zit je met vragen over het model of wil je sparren over de strategie van je bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op!