5 tips voor een succesvol project

In dit blogbericht deel ik een aantal tips voor een succesvol project. Maarten en ik zijn Visia Media begonnen toen we klasgenoten waren op de opleiding Communication & Multimedia Design op Hogeschool Zuyd in Maastricht. We hadden beiden geen ervaring en maakten als het ware een sprong in het diepe. Ondertussen hebben we het één en ander geleerd wat betreft het uitvoeren van projecten en het omgaan met opdrachtgevers.

Tips voor een succesvol project

In dit blogbericht worden vijf tips uitgewerkt die je kunt gebruiken wanneer je als starter aan een project werkt.

1. Kom je afspraken na

Deze tip klinkt logisch en intuïtief, maar veel kleine bedrijven gaan hier de mist in. Mensen die voor een andere onderneming hebben gewerkt zijn vaak onbewust gewend dat deze taak door andere mensen wordt vervuld. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het op tijd beantwoorden van e-mails en telefoontjes.

Zorg ervoor dat dit gebeurt. Download apps waarmee je notificaties kunt instellen en noteer afspraken altijd op je kalender. Wacht hoe dan ook niet tot vrijdag met het beantwoorden van dat mailtje van maandag. De manier waarop je als ondernemer communiceert bepaalt voor een groot gedeelte de indruk die een klant van je heeft.

2. Wees een goede luisteraar

Je hoeft geen therapeut te zijn, maar je moet voorbereid zijn om goed naar je klant te luisteren. Customer service is erg belangrijk, een klant wilt het gevoel hebben dat hij of zij volledig begrepen wordt.

Luisteren is iets anders dan horen.

Zorg ervoor dat je voorbereid naar een eerste briefing gaat en maak altijd aantekeningen tijdens het gesprek. Dit gaat er niet enkel voor zorgen dat de klant een goed gevoel over je heeft, maar ook dat je een rotsvast product voor deze klant kunt neerzetten. Wat ons naar de volgende tip brengt.

3. Ontwerp niets waar je klant niet om gevraagd heeft

Alle ontwerpers hebben een eigen stijl. Echter, wat jij mooi vindt hoeft iemand anders niet persé mooi te vinden. Als creatieveling laat je je soms te veel meeslepen in alle mogelijkheden die je voor handen hebt.

Op communicatief gebied met de klant is dit een dooddoener, een klant wilt gewoon krijgen waar hij of zij om gevraagd heeft.

Uiteraard ben jij de professional, er is niets mis met het begeleiden van de klant en het geven van jouw expert opinion. Denk gerust mee over het project, maar zorg ervoor dat je niet de verkeerde weg inslaat.

4. Wees eerlijk tegen je klanten

Het kan soms eng lijken om ‘nee’ te moeten zeggen tegen klanten. Toch is het altijd beter om eerlijk te zijn, eerlijkheid duurt het langst en het voorkomt dat je beloftes maakt die je vervolgens niet kunt nakomen. Als het tijdsbestek of de prijs van een opdracht je huiverig maakt, praat er dan over met je klant.

Zelfs als je de opdracht daarom moet afwijzen zal de klant je professionaliteit en eerlijkheid waarderen.

5. Neem je klanten niet voor lief

Soms moet je als startende ondernemer even stilstaan bij het feit dat je betaald krijgt voor iets dat je leuk vindt om te doen. De manier waarop je klant jou ziet als persoon en ondernemer zal hierdoor beïnvloed worden.

Het klinkt cliché maar waardering en een positieve instelling brengen je een heel eind.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, of behoefte aan een sterke (online) strategie? Neem dan contact met ons op.