Waarom drukwerk niet dood is

Met onze rebranding achter de rug is het de hoogste tijd om alle communicatiemiddelen te vernieuwen, zo ook de analoge middelen. Iedereen die niet onder een steen heeft geleefd de afgelopen jaren weet dat de digitale wereld ontploft is en de vraag naar drukwerk afneemt. Maakt dat drukwerk minder relevant? Nee, het maakt het specifieker en doeltreffender.

De vaak genoemde uitspraak Print is dead is te kort door de bocht. Marketeers die het print-medium de rug toekeren missen een hele directe en oprechte manier om contact te leggen met de doelgroep. In deze post bespreken we waarom (goed) drukwerk zeer zeker nog een plekje verdient in de moderne marketingmix.

Goed drukwerk is een cadeautje

Pakweg zes jaar geleden deden wij een hele belangrijke investering. Het was tijd voor nieuwe visitekaartjes, maar we wilden iets nieuws en unieks. Na een lange zoektocht kwamen er uit bij een jong koppel uit Litouwen, met een gedeelde passie voor goed drukwerk. We bespraken de mogelijkheden en hakten uiteindelijk de knoop door. Het resultaat? Een kaartje van 100% katoenpapier, gedrukt met reliëf en met een oude boekdrukpers voorzien van kleur-op-snee. Voor toen een hele investering, ieder kaartje had een prijskaartje van €1,50.

Mijn punt is het volgende. Iedere keer als we aan het einde van een gesprek kaartjes uitwisselden, was ons kaartje direct het gespreksonderwerp. Vol passie konden we het hele traject bespreken, van de materiaalkeuze tot de technieken die toegepast zijn tijdens de drukgang. Het is een ijsbreker en bovendien een bevestiging dat wij alles next-level aanpakken. Het kaartje draagt niet alleen onze contactgegevens, maar ook een verhaal. Het kaartje is persoonlijk en geeft een compleet andere indruk dan een standaard visitekaartje. Naast het feit dat de klant ons niet snel zal vergeten, zullen ze ook twee keer nadenken voordat ze ons kaartje naar de prullenbak verhuizen.

Goed drukwerk is een cadeautje. Het papier, de uitwerking en in ons geval het verhaal zorgen voor een stukje merkbeleving dat je compleet misloopt met een standaard oplossing. Was het voor ons de investering waard? Absoluut. Ongeveer zes jaar na dato benaderde ik de drukker uit Litouwen weer. En kolere, wat zijn we weer trots op het resultaat. Stevig roze papier met relief en foliedruk. Dit kaartje ademt Visia, iets dat belangrijk is voor onze merkbeleving.

Drukwerk is tijdloos

Dat brengt me meteen op mijn volgende punt, drukwerk is letterlijk tijdloos. Waar je je online druk moet maken om 404’s, redirects en een concurrent die slechts 1 muisklik van je verwijderd is, lig je met drukwerk lekker in het kantoor van je klant. Drukwerk is een goede manier om die top-of-mind positie vaker dan één keer te bemachtigen. Geen Wi-Fi, geen Bluetooth, geen kabels, geen stress. Drukwerk is altijd beschikbaar.

Concentration is key

Het internet (in het bijzonder social media) heeft er voor gezorgd dat we online een aandachtsspanne hebben van een doorgefokt konijn. Het klinkt misschien heel zweverig maar papier is tastbaar, iets dat je kunt ruiken en aanraken. Je brein wordt op een totaal andere manier geprikkeld in vergelijking met digitale media. Door deze eigenschappen wordt informatie op drukwerk beter opgeslagen in het brein van je potential, alsook de herkenbaarheid van je merk.

Drukwerk is specifieker dan zijn online tegenhanger. Waar we op websites afgeleid worden door menu’s, buttons, call-to-actions en bewegende elementen biedt drukwerk ons de rust om te focussen op wat voor ons ligt.

Een professionele en oprechte tak van marketing

In drukwerk zitten een aantal factoren van betrouwbaarheid gedrukt (/end of bad joke). Drukwerk van goede kwaliteit geeft 99 van de 100 keer aan dat je te maken hebt met een legitieme partij met verstand van zaken. Het zijn stuk voor stuk communicatiemiddelen met een lage drempel; als je een brochure of flyer meeneemt wordt je niets opgedrongen. Er zijn geen sketchy links waar je op kunt klikken, geen rare downloads en geen cookie tracking. Je komt bijna altijd vrijwillig in aanmerking met drukwerk, dat maakt het een oprechte tak van marketing. Behalve die achterhaalde krantjes met kleding voor oma’s en “Je hebt €1.000.000 miljoen gewonnen!”-type brieven, die haten we allemaal. Drukwerk kan een sterke ruggengraat van betrouwbaarheid en authenticiteit vormen.

Een nieuwe manier om je te onderscheiden

Drukwerk is een oud beestje. Het heeft door de tand des tijds een paar flinke digitale optaters gehad. Communicatief en marketingtechnisch gezien heeft drukwerk hierdoor een specifiekere rol en functie gekregen. In mijn ogen wordt drukwerk tegenwoordig zwaar ondergewaardeerd en onderschat. Door drukwerk in te zetten waar het in dit digitale tijdperk voor bedoeld is, valt er winst te halen die je op geen enkele andere manier kunt verkrijgen.

Drukwerk is dus een nieuwe manier om je te onderscheiden van je concurrent, ik ben er namelijk vrij zeker van dat zij dit medium tegenwoordig links laten liggen of voor een standaard oplossing kiezen. “Maar Victor, drukwerk is duur!” Dat klopt, drukwerk is relatief duurder in vergelijking met digitale uitingen. Je krijgt er echter een tastbaar, persoonlijk en doeltreffend communicatiemiddel voor terug.

Ondernemen is investeren om geld te verdienen, het is niet verstandig om kansen te laten schieten. Zeker niet als het gaat om een bewezen doeltreffend communicatiemiddel.

Het een versterkt het ander

Als mede-eigenaar van een full-service communicatiebureau ga ik natuurlijk geen roet in mijn eten gooien en de off- of online wereld afkraken. De een is een appel, de ander een peer. Combineer je ze, dan vormen ze een smaakmakende mix van communicatiemiddelen waar je potentials van smullen. Dat drukwerk een groot stuk marktaandeel kwijt is door de enorme groei van de online wereld bleek onontkomelijk, maar daarmee verliest het medium zijn kracht niet. Drukwerk kan je dus zeer zeker nog resultaten opleveren, zeker wanneer het een aanvulling is op al je andere communicatiemiddelen. Een QR-code was een mooi opgegooid balletje om de brug te leggen tussen deze twee werelden. Ik verwacht dat we nog veel van augmented reality in combinatie met drukwerk gaan horen.

Afsluitend en tevens ook een disclaimer, ik ben gewoon een guy die van mooi drukwerk houdt. Natuurlijk is het bovenstaande gebaseerd op mijn eigen bevindingen en het succes dat wij hebben behaald hebben met bijvoorbeeld onze visitekaartjes. Kijk verder dan je neus lang is en ben niet bang om iets te proberen waar je concurrent zijn rug naar keert, wij hebben er in ieder geval geen spijt van.