Tips voor perfectionisten

Perfectionisme zien we vaak als positieve eigenschap, echter is dat niet voor iedereen het geval. Veel perfectionisten worden ervan weerhouden te genieten van hun werk, of raken zelfs overspannen. In mijn blogbericht van vorige week vertel ik alles over de goede en slechte kanten van perfectionisme.

In dit bericht ga ik het hebben over hoe je perfectionisme in jouw voordeel kunt leren gebruiken. Vandaag de dag zijn er een hoop zelfhulpboeken beschikbaar, vol met informatie over hoe je efficiënter kunt werken, managen, verdienen, slapen, koken… the list goes on. Kortom, een paradijs voor perfectionisten.

Toch hangt er een ironisch geurtje aan al die boeken: uitblinken op elk gebied is voor de gemiddelde mens gewoon onhaalbaar. Bovendien zou een echte perfectionist het veel te druk hebben om al deze boeken te lezen en te verwerken.

Tips voor perfectionisten

Laat het idee van perfectie los

De eerste tip is waarschijnlijk ook de meest controversiële voor perfectionisten. Toch is dit een belangrijke eerste stap om te nemen, voordat je überhaupt begint aan een project!

Vrijwel alle tips die hierna volgen gebruiken deze eerste tip als fundering. We zijn allemaal mensen en we kunnen dingen niet 100% perfect doen. Bedoel ik hiermee dat je niet alles eruit kunt halen wat erin zit? Natuurlijk niet, het is niet de bedoeling dat je je best niet meer doet. Maar in de meeste gevallen is je best doen goed genoeg.

Plan realistische deadlines

Oké, je zult hier en daar wel eens een project krijgen dat absurd snel af moet zijn. Dat zal je ook vast en zeker lukken! Maar dat moet niet bij elk project het geval zijn. Dit kan namelijk tot designer’s block of zelfs een burn-out op lange termijn leiden. En dan ben je nog niet zo maar terug aan het werk.

Zorg er dus voor dat je jezelf ruim de tijd geeft met deadlines als dit mogelijk is. Dit geeft je ook de tijd om toch hier en daar wat dingen te perfectioneren. 

Werk met tijdvakken

Met tijdvakken bedoel ik dat je je project opdeelt in mini-deadlines. Misschien doe je dit per dag of per week. Je kunt zelfs een maximale tijdsbesteding per onderdeel maken, zodat je niet te lang doorgaat met het perfectioneren van iets wat jij alleen zou zien.

Zet timers zodat je een stok achter de deur hebt en niet een dag werkt aan een vak waar je bijvoorbeeld een uur voor had gepland. 

Vermijd onnodig werk

Deze tip haakt een beetje in op de vorige. Onthoud als perfectionist altijd dat jij degene bent die het project constant voor zich heeft, from start to finish. Je kent elk klein detail dat jou stoort, of dat je zelfs super tof vindt. Maar besef dat iemand die dit project niet van 0 tot 10 heeft doorgelopen, slechts het eindwerk gaat zien.

Het heeft dus geen nut om elk concept tot in de kleinste details uit te werken terwijl er uiteindelijk maar één gekozen wordt. 

Neem pauzes

Hoe langer je naar een project kijkt, hoe meer fouten je gaat vinden. Fouten die anderen misschien niet zien, of die niet eens “fout” zijn. Zorg dat je een goede middagpauze neemt, waarbij je even naar buiten kunt gaan of naar een andere ruimte.

Op deze manier schakel je even 100% af en kun je daarna weer terug naar je project met een frisse blik. Wellicht heb je ook nog andere projecten lopen. Switch een paar keer per dag tussen projecten om wat afwisseling te creëren in je dag. 

Wees niet té kritisch

Weer zo’n controversiële tip, want perfectionisten zijn toch juist kritisch? Ja, en dat is ook heel goed. Door kritisch naar jezelf te kunnen kijken, geef je jezelf de mogelijkheid om te groeien als professional.

Maar wees eens kritisch over de kritiek naar jezelf. Erken ook eens je sterke kanten, of wanneer je vooruitgang boekt.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Hier betrappen we onszelf allemaal wel eens op. Het werk van anderen ziet er vaak stukken beter uit dan je eigen werk. Toch? Waarschijnlijk denkt de ander exact hetzelfde.

Het is goed om inspiratie te halen uit andermans werk, waak er alleen voor dat je hierdoor niet negatief naar je eigen werk gaat kijken.

Stap voor stap

Het doorvoeren van bovenstaande tips is makkelijker gezegd dan gedaan. Als perfectionist zul je ze waarschijnlijk allemaal tegelijk willen leren toepassen. Probeer je hiervan te weerhouden zodat je niet de fout in gaat. Kijk goed naar jezelf en naar je werkpatroon en begin dan met de belangrijkste tip. Werk zo het lijstje voor jezelf af. Op deze manier voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt en de tips niet volhoudt!