18 tips voor zakelijk twitteren

Zakelijke Twitter tips voor de beginnende twitteraar! Twitter heeft 240 miljoen maandelijks actieve gebruikers, ruim één miljoen Nederlanders maakt dagelijks gebruik van het sociale netwerk. Twitter kan dan ook een grote rol spelen in het verbeteren van de merkidentiteit van je bedrijf.

Als online marketing bureau weten we alles over het zakelijk toepassen van Twitter. In dit blogbericht wordt 18 korte tips gegeven waarmee je Twitter optimaal kunt inzetten voor zakelijke doeleinden. Uiteindelijk gaat het niet om het aantal volgers, maar het aantal klanten dat Twitter je kan opleveren.

Twitter tips: Zorg voor een compleet bedrijfsprofiel

Door middel van een compleet bedrijfsprofiel zorg je voor een professionele uitstraling en kun je opvallen ten opzichte van je concurrentie. Het optimaliseren van je Twitter profiel kost niet veel tijd en is een must voor zakelijk twitteren.

1. Gebruik een herkenbare profielfoto

Op Twitter staat je profielfoto altijd prominent in beeld, daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat je bedrijf direct herkenbaar is. Je kunt je logo gebruiken als profielfoto, maar je kunt ook kiezen voor een herkenbaar huisstijlelement of een andere grafische uiting.

2. Schrijf een krachtige biografie

Gebruik je biografie om een impressie te geven van de unieke eigenschappen van je bedrijf. Hou het kort en krachtig en belicht je Unique Selling Points.

3. Communiceer je URL

Zorg ervoor dat je volgers je ook buiten Twitter om kunnen benaderen. Gebruik je URL in je biografie, zo is deze prominent zichtbaar voor mobiele gebruikers.

Twitter tips: Een goede strategie gebruiken

Twitter wordt veelal gezien als een vluchtig en misschien wel chaotisch netwerk. Tweets wisselen elkaar snel af, daarom is het belangrijk om het sociale medium strategisch in te zetten.

4. Structureer je tweets

Gebruik een duidelijke structuur om je tweets te optimaliseren, een veelgebruikte structuur is: korte boodschap – link#hashtag. Het structuren van je tweets zorgt voor herkenbaarheid bij je volgers, ook draagt het bij aan de leesbaarheid van je berichten.

5. Hou je tweets kort

Met een maximale lengte van 140 tekens zijn berichten natuurlijk al redelijk kort, zeker ten opzichte van andere sociale media. Echter raden we het aan om je tweets maximaal 100 tekens lang te maken, zo hebben je volgers nog 40 tekens over om commentaar te kunnen leveren in retweets.

6. Gebruik afbeeldingen

Aangezien tweets maximaal 140 tekens lang zijn, komen afbeeldingen erg prominent in beeld. Het gebruik van kwalitatief beeldmateriaal zorgt ervoor dat je opvalt in de massa.

7. Promoot jezelf niet teveel

Niets is vervelender dan mensen die constant over zichzelf praten, dit geldt zowel in het dagelijks leven als op Twitter. Het delen van kennis wordt meer gewaardeerd dan een slap verkooppraatje.

Twitter tips: Creëer interactie met je volgers

Twitter is een sociaal netwerk, het doel is om gesprekken en connecties tot stand te brengen. Als je actief bezig bent met het creëren van interactie zal je volgers-aantal vanzelf groeien.

8. Reageer op je volgers

Interactie begint bij jezelf. Reageer op tweets van anderen en begin zo een gesprek of discussie. Op gerichte tweets van (potentiële) klanten moet je altijd reageren.

9. Stel vragen

Het stellen van vragen is de perfecte manier om een conversatie te starten of in stand te houden, je kunt natuurlijk ook reageren op vragen van anderen.

10. Bedank retweeters

Mensen zijn niet verplicht interesse te tonen in je tweets, laat staan deze te delen. Het is gebruikelijk om retweeters te bedanken, ze helpen je namelijk met het vergroten van je bereik.

Twitter tips: Vergroot je volgers-aantal

Het vergroten van je bereik zorgt ervoor dat je makkelijker in contact kunt komen met potentiële klanten. Let op: uiteindelijk gaat het niet om het aantal volgers, maar het aantal klanten dat Twitter je kan opleveren.

11. Bepaal je succes

Houd bij welke tweets de meeste reacties, retweets en kliks genereren, zo kun je zelf een goede strategie bepalen om je populariteit te vergroten.

12. Denk na over wie je volgt

Probeer voornamelijk accounts te volgen die kwalitatieve, relevante content plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je een professionele uitstraling krijgt, ook kom je zo niet over als een spambot.

13. Plan je tweets in

Veel ondernemers hebben het te druk om een aantal keer per dag tweets te verzenden. Om ervoor te zorgen dat je (potentiële) volgers in alle tijdzones bereikt kun je tweets inplannen, deze worden dan verstuurd op een later tijdstip.

14. Deel relevante berichten

Niet iedereen heeft tijd om dagelijks relevante content te bedenken, dit is ook zeker geen verplichting. Om te laten zien dat je bezig bent binnen je eigen vakgebied kun je ook relevante content van anderen delen.

Veelgemaakte fouten

De volgende veelgemaakte fouten moet je absoluut proberen te voorkomen.

15. Verstuur geen spam

Zoals eerder vermeld is Twitter een ongelofelijk snel netwerk. Het is zeer frustrerend om je tweets te zien verdwijnen in de massa, maar spammen om zichtbaar te blijven is absoluut not done. Spammers zullen hun volgers snel verliezen.

16. Gebruik niet teveel hashtags

Twitter staat bekend om het gebruik van hashtags, het is een functionaliteit die overzicht biedt in het chaotische netwerk van berichten. Het overmatig gebruik van hashtags maakt je berichten echter #vrijwel #onmogelijk #om #normaal #te #kunnen #lezen.

17. Chat niet te lang

Reageren op je volgers is een must. Wanneer de gesprekken te lang duren is het echter verstandig om over te schakelen op DM’s, zo hebben andere twitteraars geen last van de conversatie.

18. Verstuur geen automatische DM’s

Het automatisch versturen van DM’s is onpersoonlijk, onnodig en erg vervelend. Doe het niet.

Hopelijk boek je met behulp van deze tips succes op Twitter. Wil je je social media marketing liever uitbesteden? Neem dan contact met ons op!