Marketing trends: wat te verwachten van 2021

Marketing trends: we zien ze elk jaar voorbijkomen. Ook 2021 zal een hoop nieuwe trends met zich meebrengen op het gebied van (online) marketing en communicatie. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en mede dankzij de pandemie worden ondernemers geforceerd out-of-the-box te denken. In mijn allerlaatste blogbericht bespreek ik daarom de marketing trends van 2021. Moet je ze volgen? En hoe weet je welke trend toepasbaar is op jouw business?

Welke trends kun je toepassen?

De wereld van online marketing is constant in verandering. Als ondernemer is het belangrijk dat je deze veranderingen goed in de gaten houdt.

Ons leven speelt zich tegenwoordig voornamelijk online af, hier consumeren we dan ook het meeste. We shoppen online, zien er de meeste advertenties en kijken hoe influencers producten gebruiken.

Het is daarom ongelofelijk waardevol om te weten op welke platformen je klant zich bevindt, en hoe je hier het beste op in kunt spelen.

Trends helpen je voorspellen

Het voorspellen van klantgedrag is voor elke ondernemer een dagelijkse bezigheid. Het begrijpen van marketing trends zal je helpen om betere voorspellingen te maken.

Ik snap heel goed dat voorspellen nogal zweverig klinkt. Dat hoeft het echter niet te zijn, zo lang je je conclusies grondig kunt onderbouwen. Deze onderbouwingen haal je uit het bestuderen van klantgedrag rondom trends.

Op basis van deze kennis kun je inschatten welke trends wel of niet zullen werken voor jouw onderneming.

Trends geven je nieuwe inspiratie

Waarschijnlijk is je huidige marketingstrategie het gevolg van jarenlang doorontwikkelen en finetunen. De kans bestaat dat je hierdoor een tunnelvisie hebt gecreëerd.

Het volgen van marketing trends kan helpen om inspiratie op te doen en nieuwe inzichten te verkrijgen. Er zijn veel verstopte ideeën die je uit trends kunt halen zonder dat je ze 1-op-1 kopieert. Dit is handig wanneer een trend je wel aanspreekt, maar niet 100% toepasbaar is op jouw bedrijf.

Wanneer je trends nauwlettend in de gaten houdt kun je een ideeënbuffer opbouwen zodat je herhaling kunt voorkomen.

Verwachtte marketing trends voor 2021

De eerste maand van 2021 zit er pas net op, toch kunnen we op basis van de marketing trends van 2020 alvast voorspellen wat dit jaar belangrijk gaat worden. Let’s go!

1. Live video

Dit komt vast niet als een verassing: als we naar statistieken kijken kunnen we concluderen dat video steeds belangrijker wordt. De live-streaming industrie is met 99% gegroeid in 2020. Natuurlijk mede mogelijk gemaakt door COVID-19, maar alsnog erg indrukwekkend.

Een groot gedeelte van de samenleving werd in 2020 een stuk comfortabeler met livestream-diensten. Hierdoor maakten kanalen zoals TikTok een enorme groei door. Instagram Reels, Facebook Live en zelfs Twitter, YouTube en LinkedIn hebben nu streaming opties.

Ben je geen fan van draaiende camera’s? Misschien is de volgende trend dan iets voor jou!

2. Audio-content

Wist je dat zeker de helft van de Nederlanders in 2020 naar podcasts luisterden? Dat verbaast ons niet! Podcasts kunnen enorm informatief zijn en je hoeft er je dagelijkse taken niet voor neer te leggen. Daarnaast bieden podcasts meer dan alleen informatie, er is genoeg entertainment te vinden (True-Crime fan anyone?).

Audio content is dus flink in opmars. zo ondersteunt Twitter tegenwoordig het gebruik van audio-Tweets. Een minder bekende nieuwkomer is Clubhouse: een “invite-only” platform. Wat Clubhouse inhoudt? Je vindt er virtuele kamers waarin je met anderen kunt discussiëren over van alles en nog wat. Het thema verschilt per kamer.

Aangezien Clubhouse nog redelijk klein is kunnen we geen concrete uitspraken doen over welke invloed deze app gaat hebben. Het is zeker een trend die het waard is om in de gaten te houden!

3. User-generated content (UGC)

User-generated content is natuurlijk geen nieuwe ontwikkeling, maar maakte in 2020 een enorme groei door. Alsmaar meer merken keren zich tot social-mediakanalen om hun producten te promoten met uitingen van echte klanten. User-generated content is candid: openhartig, echt en relatable.

Mensen zijn sneller geneigd om iets te kopen wanneer ze een persoon met het product zien die het oprecht aanprijst. Momenteel maakt 86% van bedrijven gebruikt van user-generated content als deel van hun marketingstrategie.

Een goed voorbeeld van deze marketing trend is Lululemon. Dit bedrijf gebruikt een ambassadeur-programma waarin klanten hun producten aanprijzen op social-media. De consumenten worden hier niet voor betaald, ze krijgen enkel gratis producten toegestuurd.

4. Brand Activism

We weten allemaal dat 2020 een rumoerig jaar was, er werd heel wat gedemonstreerd. Denk aan de bosbranden in Australië, Black Lives Matter en de pandemie.

Veel merken en bedrijven laten zich van hun beste kant zien door stichtingen te steunen of activistische campagnes te runnen. Houd er rekening mee dat het binnen de tone-of-voice van je bedrijf moet passen voordat je je met dit soort zaken bezighoudt.

Klanten hebben het snel door wanneer je de daad niet bij het woord voegt. Soms is het beter om aan de zijlijn te staan in plaats van je te mengen in het debat.

To follow or not to follow?

Of je bovenstaande marketing trends moet toepassen is afhankelijk van je business, tone-of-voice en manier van communiceren. Niet elke trend is relevant voor iedere onderneming, dus klakkeloos de meute achternalopen is niet verstandig.

Heb je hulp nodig bij het aanscherpen van je huidige marketing strategie? Neem dan gerust contact met ons op!