Hoe schrijf je een goede advertentietekst?

We trapten het jaar af met het enorm uitgebreide en waardevolle blogbericht Online Adverteren (SEA): De complete gids, waarin we de verschillende facetten in de wereld van Online Adverteren behandeld hebben. Deze algemene kennis dien je uiteindelijk natuurlijk om te zetten naar de praktijk. Zonder praktische handvatten kom je natuurlijk niet erg ver. In dit blogbericht zoomen we daarom in op één van de belangrijkste pijlers binnen jouw advertentiecampagne: het schrijven van een goede advertentietekst.

We hebben tegenwoordig een hoop technologische toeters en bellen tot onze beschikking waarmee we een advertentiecampagne kunnen opzetten. Er is echter één element dat – ongeacht welk medium je gebruikt – cruciaal is voor het slagen van een campagne. Juist, ik doel op het schrijven van een goede advertentietekst. Je kunt je online marketingcampagne nog zó goed uitdenken, als je advertentietekst slecht is dan zul je geen resultaat zien. Hoe schrijf je een goede advertentietekst vraag je? Say no more!

Een goede advertentietekst spiegelt het doel van de gebruiker

Zoals we besproken hebben in ons blogbericht over doelgroepen is het van uiterst belang dat jouw bezoekers/potentials/klanten zich begrepen voelen. Niemand klikt op een advertentie en omdat hij denkt “Oh wow, wat een coole advertentie”. Nee, iemand klikt omdat hij of zij iets wilt bereiken, of een probleem wilt oplossen. Een goede advertentietekst spiegelt daarom het doel van de gebruiker, zodat hij of zij wéét dat jij kunt helpen.

Het bereiken van dat doel, of het oplossen van dat probleem, vormt altijd de kern van een goede advertentietekst.

Denk daarom goed na over wat de gebruiker wilt bereiken, voordat je daadwerkelijk begint met het schrijven van je advertentietekst. Vervolgens kun je een advertentietekst schrijven die aansluit op de behoeftes van je potential.

Wees recht voor zijn raap

Binnen online adverteren draait het niet om de hoeveelheid clicks, maar om de kwaliteit van de clicks. Hiermee bedoel ik dat een goede advertentietekst niet om de boodschap heen draait. Cut the crap en laat zien wat je te bieden hebt. Daarmee doel ik op eventuele prijzen, statistieken of USP’s (Unique Selling Points) van jouw dienst of product.

Met diezelfde aanpak kun je met een goede advertentietekst ook een drempel leggen voor iedereen die jouw advertentie te zien krijgt. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat de mensen die klikken (en dus ook geld kosten) daadwerkelijk je product of dienst afnemen. Je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn om mensen af te schrikken met hoge prijzen. Deze personen zouden hoe dan ook afhaken in een volgende fase van je marketingfunnel.

Door direct de feiten op tafel te gooien creëer je zekerheid, voor de gebruiker én voor jou!

Een goede advertentietekst maakt gebruik van emotie

Als er één ding is dat actie uitlokt, is het emotie. Dit is een van de redenen waarom clickbait zo goed werkt, het triggert jouw emotie en lokt een klik uit. Negatieve emoties als angst, haat, of walging kunnen bijzonder sterke reacties veroorzaken (voorbeeld: Vermijd boetes, koop je licentie nu!). Wanneer je deze richting inslaat, waak er dan voor dat dit negatieve gevoel niet aan jouw onderneming blijft plakken. De ervaring van de bezoeker dient natuurlijk wel positief te zijn.

Positieve emoties als humor en erkenning kunnen bezoekers ervan overtuigen om op jouw advertentie te klikken, maar zijn lastig om natuurlijk in een tekst te verwerken. Wanneer je met emoties aan de slag gaat (in principe is dit ook een levensles) smeer het er dan niet te dik op. Emotie is een ingrediënt dat – wanneer je er nét teveel van gebruikt – je het hele gerecht verpest.

Met een goede advertentietekst breng je op een genuanceerde manier de gewenste emotie over bij je potential.

Focus op voordelen

Onze samenleving wordt steeds individualistischer. Een bezoeker boeit het geen hol waarom jouw bedrijf zo geweldig is. Het draait om hoe jij zijn of haar leven beter kunt maken. Zoals eerder genoemd slaat een goede advertentietekst de introductie over en gaat deze direct over de kern van de boodschap. Focus op de voordelen die jouw product of dienst te bieden heeft.

Hoe meer jouw advertentie invulling geeft op zijn of haar specifieke vraag, hoe groter de kans dat je een relevante click binnensleept.

Test verschillende advertentieteksten

Zoals alle tips & tricks op het internet, zijn bovengenoemde tips slechts richtlijnen. Uiteindelijk draait het om wat werkt voor jouw onderneming. Beslissingen neem je altijd op basis van feiten (data) en niet op basis van blogberichten zoals deze. Test verschillende advertentieteksten uit, dan kom je er vanzelf achter welke advertentietekst goed werkt en welke niet.

En zoals altijd: kom je er zelf niet uit, dan staan wij klaar.