Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: woordgrappen in marketing. De één houdt van deze oneliners met een dubbele betekenis, terwijl de ander zijn ogen rolt na elke grap. Welke van de twee ben jij? We nemen de proef op de som:
Hoe noem je de hond van een goochelaar?
Een Labracadabrador.
Moest je hierom lachen? En wat vind je van deze:
“Mag ik die jurk in de etalage passen?”
“Natuurlijk, maar we hebben ook pashokjes hoor!”
Oké, misschien waren dit niet de leukste grappen die je ooit gehoord hebt, maar gelukkig zijn anderen hier veel beter in dan ik. Bedrijven bijvoorbeeld.
Het is je waarschijnlijk al eens opgevallen dat er heel veel woordspelingen worden gemaakt in reclame, zeker op social media. Maar waarom werken deze grapjes zo goed?
Hoe werkt humor?
Humor heeft vreemd genoeg alles te maken met biologie en scheikunde. Er gebeurt namelijk iets speciaals in je hersenen zodra je een woordspeling leest.
De linkerhersenhelft is meer analytisch, deze zorgt vooral voor logica, taal en feiten. De rechterhersenhelft is de creatieve kant. Deze is visueel, intuïtief en zorgt bijvoorbeeld voor dagdromen.
Wanneer je een grap leest gebruik je eerst je linkerhersenhelft om de zin te interpreteren in zijn context. De rechterhersenhelft leidt je naar naar de andere, onverwachte betekenis van de zin. Zodra de twee hersenhelften samenwerken krijg je een soort ‘verrassende herinterpretatie’. Dat is waar de humor ontstaat.
Veel studies over humor trekken de volgende conclusie: verwachting + absurditeit = lachen.
Een hoop mensen vinden woordgrapjes de laagste vorm van humor. Dit komt waarschijnlijk doordat iedereen wel een woordgrap kan verzinnen. De lat om een woordgrap te bedenken ligt heel laag, maar het bedenken van een goede woordgrap is dan weer een stuk moeilijker.
De vraag is niet of je woordgrappen kán gebruiken in marketing, maar of je het zou móeten doen. In dit blogbericht leg ik uit of het verstandig is om woordgrappen op te nemen in je strategie.
Woordgrappen in marketing
Ondanks de verschillende meningen komen woordspelingen steeds vaker terug. Vooral als onderdeel van social-mediamarketing is er de laatste tijd een grote opkomst.
HEMA kwam op vrijdag de 13e met “What’s the Worst that could happen?” Of Electrolux – een stofzuigerproducent – met “Nothing sucks like an Electrolux”.
Deze grappen zijn puur tekstueel, maar er zijn ook veel reclames met visuele woordspelingen. Hier is bijvoorbeeld de Snaxi van Snickers:
Een woordgrap op een werkende taxi. Door de huisstijl en de bekendheid van het logo ziet iedereen dat het om een campagne van Snickers gaat. Deze reclame werkt heel goed omdat je hem in het echt tegen kan komen, dat geeft meer impact.
Uitingen zoals deze hebben een groter bereik omdat mensen het sneller rondspreken dan een traditioneel reclamebord.
Woordgrappen in marketing: de voordelen
Bedrijven maken gebruik van advertenties zodat potentiële klanten hun naam en merk onthouden. Maar waarom maken ze dan gebruik van grappen als ze gewoon kunnen zeggen wat ze doen? Hier zijn meerdere redenen voor.
De eerste reden is dat mensen de reclame sneller en beter onthouden als het grappig en/of kort en krachtig is. Dat is ook de reden waarom bedrijven gebruikmaken van slogans. Zoals Dollar Shave Club – een scheermessenproducent – met de slogan “Shave time. Shave money”. Hij is kort, bevat een herhaling en verkoopt het product. Je hoeft deze slogan maar één keer te horen en je onthoudt hem direct.
De tweede reden is dopamine. Wanneer je lacht om een grap komt er dopamine vrij in je lichaam, dit resulteert in een gelukkig gevoel. Hierdoor koppel je een positieve ervaring aan het bedrijf. Woordgrappen met een dubbele mening werken hier het beste voor, omdat ze werken als een soort puzzel. Zodra iemand de puzzel oplost, geeft dat een extra positief gevoel. De ervaring wordt positief versterkt.
De derde reden is mond-tot-mond reclame. Wanneer reclame op een goede en creatieve manier wordt uitgevoerd zijn mensen sneller geneigd om deze te bespreken met anderen. Zoals bij de ‘Snaxi’ die we eerder voorbij zagen komen. Bovenop het extra bereik is mond-tot-mond reclame effectiever dan traditionele marketing. Mensen hechten meer waarde aan de mening van een bekende dan aan de boodschap van een bedrijf.
De laatste reden is misschien wel de belangrijkste: grappen in marketing laten de menselijke kant van je business zien. De afstand tussen de consument en het bedrijf wordt een stuk kleiner. Hierdoor hebben mensen sneller een band met het merk, waardoor ze sneller geïnteresseerd zijn om een product te kopen.
Woordgrappen in marketing: de nadelen
Elke medaille heeft een keerzijde en woordgrappen in marketing vormen hierop geen uitzondering. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen om een onderbouwde keuze te maken hoe je de marketing gaat aanpakken.
Waar veel bedrijven mee zitten is dat het langer duurt om een goede woordgrap te verzinnen dan om een ander soort uiting te ontwikkelen. Het is misschien wel makkelijk om de meest voor de hand liggende grap te maken, maar dat zijn vaak niet de grappen die bij mensen blijven hangen. En aangezien tijd geld is, kiezen bedrijven vaak de makkelijkere route.
Een ander potentieel gevaar is dat de grap toch niet zo grappig blijkt te zijn. Mensen vormen dan juist een negatief beeld bij je merk.
Een perfect voorbeeld is “Shoe-icide is not the answer!” van Foot Petals. Deze woordspeling heeft wel degelijk betrekking op het product, maar de reclame heeft een dusdanig gevoelig onderwerp dat niemand erom moet lachen.
Veel tegenstanders van woordgrappen delen de mening dat marketing gaat om het verkopen van producten en niet om spelen van comedian. Het zou zonde zijn als mensen de grap zouden onthouden maar het product zelf niet. Daarom is het belangrijk om bij het bedenken van een advertentie de focus te leggen op het product of merk en niet op de grap die je erin kan verwerken.
Een minder voor de hand liggende reden is dat het niet goed is voor SEO. De Engelse afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit is het optimaliseren en verbeteren van de vindbaarheid van websites in zoekmachines. Google snapt niks van je woordgrap dus wanneer er één in je titel staat, is de kans groot dat je pagina lager verschijnt in de zoekresultaten.
Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken met je uiting, je wilt zo veel mogelijk potentiële klanten op je site.
Wel of geen woordspelingen?
Moet je nu wel of geen woordgrappen gebruiken in je uitingen? Dat ligt helemaal aan je bedrijf en situatie. Probeer je jongeren te bereiken via social media? Dan kun je hier en daar zeker een woordspeling gebruiken. Verkondig je een serieuze boodschap? Denk dan nog even goed na over het gebruik van woordspelingen.
Ben je niet helemaal zeker van je kennis op het gebied van marketing? Dan heb ik nog een tip voor je: stuur ons een bericht, dan plannen we een gesprek in. Geheel vrijblijvend natuurlijk!
Benieuwd naar de mogelijkheden? We hebben een speciale pagina samengesteld met alle informatie over (online) marketing.
Aanvulling, opmerking of vraag? Reageer nu