Als je veel bezig bent met het ontwerpen van logo’s, websites, huisstijlen of andere grafische producten heb je vast wel eens last van designer’s block; je hebt totaal geen inspiratie en blijft maar staren naar je beeldscherm.

Maak je geen zorgen, elke designer krijgt er zo nu en dan mee te maken. De truc is er mee om te leren gaan, gebruik de volgende 6 tips om weer snel aan het werk te kunnen:

1. Ga op zoek naar inspiratie

Niets is belangrijker dan inspiratie, dit geldt voor vrijwel elke creatieveling. Iedereen haalt inspiratie uit andere bronnen. Je kunt online op zoek gaan naar het werk van bekende designers, maar je kunt bijvoorbeeld ook geïnspireerd raken door een bepaald nummer van je favoriete artiest.

Het is belangrijk dat je enthousiast raakt over het project waaraan je werkt, het opdoen van inspiratie zal je hier zeker bij helpen.

2. Probeer nieuwe dingen uit

Als je kampt met designer’s block is de kans groot dat je eraan gewend bent taken op één bepaalde manier aan te pakken. Je bent in een sleur terecht gekomen, zowel in je ontwerpen als in het dagelijks leven. Dag in dag uit hetzelfde doen is niet bevorderlijk voor je creativiteit, breek je gewoontes door nu en dan nieuwe dingen te proberen.

Neem een andere route naar je werk, eet eens sushi in plaats van steak of kijk een psychologische thriller in plaats van een romantische komedie.

3. Geef jezelf de tijd

Strakke deadlines, we krijgen er allemaal mee te maken. Voor het opdoen van ideeën en inspiratie heb je gewoonweg geen tijd. Helaas zorgt dit er vaak voor dat je last krijgt van designer’s block. Wanneer dit het geval is heb je in principe maar één optie: ga in gesprek met de klant, overtuig hem of haar van het feit dat je meer tijd nodig hebt om het project tot een goed einde te brengen. In de meeste gevallen hebben klanten hier begrip voor, uiteindelijk zijn zij op zoek naar een professionele oplossing voor hun (communicatie)probleem.

Om tijdnood te voorkomen is het belangrijk dat je tijdig communiceert richting de klant, last minute een deadline verplaatsen is vaak niet mogelijk. Ook helpt het om tussen projecten door op zoek te gaan naar inspiratie, dan kun je direct aan de slag wanneer je aan een nieuwe opdracht begint.

4. Ga een rondje lopen

Je zit aan je bureau, allebei je benen slapen en je ademt al vier uur lang dezelfde lucht in. Vind je het echt gek dat je totaal geen inspiratie hebt voor die nieuwe webdesign opdracht? Sta op en ga een half uur buiten rondlopen. Maak je hoofd leeg, geniet van de frisse lucht en kijk eens om je heen. Binnen no-time weet je precies hoe je de content wilt indelen en heb je het kleurenpalet al helemaal in je hoofd. Verzet je gedachten en probeer niets te forceren, de creativiteit komt vanzelf.

5. Slaap genoeg

Enthousiast zijn over je project is erg belangrijk om tot creatieve ideeën te komen, dit is vrijwel onmogelijk als je maar drie uurtjes geslapen hebt. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt erg per persoon, dit kun je zelf het beste bepalen. Probeer niet te laat naar bed ta gaan en slaap desnoods een dagje uit.

Het drinken van bijvoorbeeld koffie of energiedrank kan van pas komen wanneer je niet fit bent, erg gezond is het niet dus probeer het te beperken tot een minimum!

6. Blijf positief

Wellicht klinkt het wat zweverig, maar ‘positief blijven’ is misschien wel de belangrijkste tip uit deze lijst. Een goed humeur bevordert de creativiteit en zorgt ervoor dat je meer naar de buitenwereld gaat kijken. Wanneer je de handdoek in de ring gooit beperk je niet alleen je humeur, maar zorg je er ook voor dat je ‘blijft hangen’ in negatieve gedachtes. Kop op en knallen aan dat nieuwe ontwerp!

En last but not least: voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezenProbeer deze tips toe te passen in je dagelijks leven, niet alleen wanneer je zonder inspiratie zit. Je zult dan een stuk minder last krijgen van designer’s block en makkelijker met creatieve oplossingen komen.

Heb je interesse in een samenwerking? Wij zijn ready.Contact opnemen